За няколко сребърника повече (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7518111 www.24chasa.bg

Или на кого пречи бързото отчуждаване

Един закон като че ли се превърна в основна мисия на президента Румен Радев през последните седмици - то не бе вето, не бе сезиране на Конституционния съд. Става въпрос за промените в Закона за държавната собственост. Каква е историята накратко - парламентът прие текстове, които дават възможност на Министерския съвет да добавя обекти, за които се допуска т.нар. бързо отчуждаване. Тоест, преди да е преминала окончателно процедурата, да може строителят да работи, а след това, ако има оспорване на оценката в съда и тя се повиши, да бъде изплащано допълнително обезщетение.

“24 часа” написа няколко материала, че с тези си действия президентът блокира важни инфраструктурни проекти. А от прессекретариата му отвърнаха с остро писмо, в което ни съветват как да си вършим работата и на какво да обръщаме внимание.

Да, така е, ние си вършим работата и обръщаме внимание на това, което се случва. Да, със сигурност президентът не атакува конкретни проекти, но с действията му тези проекти биват замразени, докато се произнесе съдът. И никой не смее да строи. А това са проекти, важни не само за икономиката, но и за хората, и за пътната безопасност. Колкото по-добри са пътищата, толкова по-малко са жертвите по тях.

Защо след като Законът за държавната собственост вече е допуснал предварително отчуждаване, сега президентът така яростно атакува тази възможност. И има ли връзка между хора и фирми с имоти по трасетата на големите проекти и ветото и сезирането на Конституционния съд.

И кое е по-важно - общественият интерес, при който се гарантира безопасност на много хора, които пътуват по пътищата, или частният интерес на няколко души за няколко сребърника повече от обезщетения. Дано в скоро време да има точен отговор и да е ясно и дали се спекулира с принципни въпроси.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в