Защо BG шофьорът в Гърция спазва правилата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7518295 www.24chasa.bg

Гръцката полиция масово сваля номерата на автомобилите в цялата страна, а чужденците получават табелите след плащане на глобата от 40 до 80 евро.

Няма измъкване. И със сигурност няма да има повторение на грешката. Защото вместо за круизи с корабче из красивото гръцко море паричките ще отидат за глоби, които за други нарушения са и доста по-солени. Така е не само в Гърция, а и в други уредени държави. Има нарушение - има и бързо наказание. Затова българинът, когато пътува из тези държави, потиска бабаитския си нагон и внимава къде паркира, колко натиска газта, и дали свети зелено на кръстовището. Страхът от глобата или друго наказание, което неминуемо ще се стовари върху нарушителя, е в основата на реда и дисциплината по пътищата в тези държави. В родината си обаче същият шофьор, който навън е като мушичка, пет пари не дава за правилата. Защо е така - уж законите са ясни, наказанията са строги, нарушенията се хващат от камери или полицаи, а траен ефект няма. Ами защото санкцията не е неизбежна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кабинетите на медсестрите - плюс за болния

    Две главни ползи ще има, ако акушерки и медицински сестри имат право да разкриват самостоятелни кабинети. Първата и най-важната е за пациентите. Подобна стъпка със сигурност ще облекчи натоварването на общопрактикуващите лекари и ще стопи опашките пред тях за дребни манипулации или за проследяване на бременност.
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов