Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм - верен помощник на Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519342 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

"Един кораб има нужда само от един капитан": верен сред верните, Бинали Йълдъръм - кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган за кмет на Истанбул, се задоволява от четвърт век насам с ролята на помощник.

Този 63-годишен бивш премиер, председател на парламента и министър на транспорта изостави блясъка на дворците, за да води трудна кампания, за да запази икономическата столица на страната в лоното на властта на Ердоган.

Претърпял унижение на първите избори, спечелени от опозицията в края на март и отменени впоследствие при спорни условия, Йълдъръм вдигна знамето на президентската партия и разчита да върви към победа в неделя, когато ще се произведат отново избори за кмет на Истанбул.

С мустаците си и лека усмивка, с простия си изказ, който звучи искрено, и с дълбоко чувство за самоирония, Йълдъръм създава имидж на "симпатичен чичко", който привлича електората от народа.

Компилации, обединяващи неговите шеги и многобройни гафове, жънат голям успех в социалните мрежи и в платформите за видеообмен като ЮТюб.

Но своя възход Йълдъръм дължи преди всичко на безупречната си лоялност към силния човек на Турция - Ердоган, когото съпътства от повече от 25 години.

Ердоган поставя този корабостроителен инженер начело на мощната общинска фериботна компания в Истанбул, когато става кмет на града през 1994 г.

След като оглавява правителството през 2003 г., Ердоган назначава стария си приятел начело на министерството на транспорта, където Йълдъръм ръководи инфраструктурните мегапроекти, които оттогава насам промениха страната.

Въпреки че понякога се появяват слухове за разногласия, Йълдъръм се проявява публично като предан служител. Той никога не е демонстрирал амбиция да засенчи Ердоган.

По тази причина турският президент го избра през май 2016 г. да замени тогавашния премиер Ахмет Давутоглу, възприеман като възможен съперник.

"Йълдъръм винаги е изпълнявал ролята си на предан служител и отговорен към поръчението човек", обобщава Емре Ердоган, преподавател в университета Билги в Истанбул. "Той е смятан за човек, готов да се пожертва", добавя той.

По-малко харизматичен от президента, Йълдъръм казва, че предпочита да остави делата да говорят. "Аз не говоря много, но работя като името си", казва той на шега, визирайки фамилното си име, означаващо "светкавица".

Една от основните му задачи като ръководител на правителството бе да проведе оспорвана конституционна реформа, премахваща функцията на премиера, за да съсредоточи изпълнителните пълномощия в ръцете на президента.

Аргументирайки подкрепата си за тази мярка, която доведе до премахване на неговия пост, Йълдъръм заяви, че един кораб "има нужда само от един капитан, иначе потъва".

След отпадането на премиерския пост Йълдъръм става председател на парламента - длъжност, която заема до оставката си през февруари, за да се кандидатира за кмет на Истанбул.

Роден в Ерзинджан /Източна Турция/ в бедно и набожно семейство, Йълдъръм, който е женен от повече от 40 години и има дъщеря и двама сина, въплъщава ислямо-консервативната линия на своята формация - Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

Той разказва, че е отказал да се запише в престижния Босфорски университет, след като "видял млади хора, момичета и момчета, седнали заедно в градината". "Това ме изненада, казах си, че тук бих се отклонил от /правия/ път", споделя той.

Но зад добродушния му вид опозицията открива един хитър мъж, който вероятно значително се е обогатил при непрозрачни условия през последните години.

Темата е табу в Турция: една журналистка бе осъдена през януари на повече от година затвор заради статия, установяваща връзки между синовете на Йълдъръм и офшорни компании в Малта.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в