Имамоглу - отстраненият кмет на Истанбул, който предизвиква Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519362 www.24chasa.bg
Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Ердоган. Снимка РОЙТЕРС

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган.

С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Но спечелвайки с малка преднина изборите за кмет на Истанбул на 31 март - вот, който бе отменен впоследствие при спорни условия, този 49-годишен мъж сложи край на мита за непобедимостта на избори на президентската партия - ПСР /Партията на справедливостта и развитието - бел.ред./.

Какъвто и да е резултатът от новите избори в неделя, Имамоглу се наложи в очите на наблюдателите като изгряващата звезда на турската политика, способна да се изправи срещу държавния глава на следващите президентски избори, предвидени за 2023 г.

Да ръководи кметството в Истанбул, икономическата и демографска столица на Турция, би позволило на Имамоглу да утвърди политическата си величина. Същият мандат на градоначалник на Истанбул /1994-1998/ позволи на Ердоган да се наложи на националната сцена.

Засега този, който се определя като "избрания кмет на Истанбул", разчита да си върне поста, който заемаше в продължение на само 18 дни преди анулирането на неговото избиране.

В интервю за АФП миналия месец Имамоглу обещаваше демократична "революция", като описваше битката за кметството в Истанбул като "битка за демокрацията" в Турция.

В един политически пейзаж, в който обидата е правило, Имамоглу изненадва със своя уравновесен тон и с обединяващата си реторика.

"Имамоглу не водеше кампания на идеологическа основа, за да се обърне към всички избиратели, въздържайки се да поляризира електората", подчертава Берк Есен, преподавател в университета Билкент в Анкара.

След като отмяната на победата му предизвика възмущение и гняв сред неговите привърженици, Имамоглу избра да води кампания, базирана на успокоително послание. Неговият слоган е: "Всичко ще бъде много добре".

Победата на Имамоглу на първите избори с малка преднина от около 13 000 гласа пред основния му опонент Бинали Йълдъръм изненада наблюдателите, доколкото условията на кампанията бяха несправедливи.

Срещу един опонент, възползващ се от плътно отразяване от медиите, повечето от които са подчинени на инструкциите на управляващите, Имамоглу заложи на социалните мрежи и на разговорите.

Докато малко наблюдатели вярваха в неговите шансове преди първите избори, Имамоглу, излъчващ спокойна увереност, заявяваше, че неговият статут на аутсайдер е най-голямата му сила.

Роден през 1970 г. в Трабзон /Североизточна Турция/ на крайбрежието на Черно море, Имамоглу е следвал бизнес администрация в Истанбулския университет, след което е получил магистърска степен по мениджмънт, според официалната му биография.

Той е работил за семейната строителна фирма преди да се впусне в политиката преди около десет години под знамето на НРП. През 2014 г. той е избран за кмет на истанбулската община Бейликдюзю.

Имамоглу споделя с президента Ердоган обща страст към футбола - спорт, който той е практикувал като аматьор преди да влезе в ръководството на футболния клуб на своя роден град - Трабзонспор.

Профилът му едновременно на член на кемалистката НРП и на практикуващ мюсюлманин позволи на Имамоглу да привлича симпатизанти отвъд социалдемократическия и светски електорат на своята политическа формация.

Съсредоточавайки около личността си изненадващ политически синтез, Имамоглу е подкрепян също от националистическата "Добра партия" и от лявата прокюрдска ДПН /Демократична партия на народите - бел.ред./.

Като знак, че за него отмяната на първите избори е само временна спирка в политическия му възход, той не промени биографията си в профила си в Туитър, в който се представя така: "Екрем Имамоглу, кмет на голямата община на Истанбул".

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,