Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519646 www.24chasa.bg

Начинът на обслужване на дълга ще освободи допълнителни средства в бюджета

На 19 юни 2019 г. Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в левове. Бяха пласирани ДЦК в общ обем от 300,6 млн. лв., в т.ч. 200 млн. лв. за 10,5-годишни книжа и 100,6 млн. лв. за 20-годишните книжа. Постигнатата среднопретеглена доходност на аукционите възлезе на 0,41% за 10,5-годишните книжа и 1,60% за 20-годишните книжа.

Интересът към аукциона е голям - общият размер на подадените поръчки надмина 700 милиона лева, но МФ е одобрило само офертите с най-ниски лихви. Постигнатата лихва при 10,5-годишните книжа е рекордно ниска. Рекорд е поставила и новата емисия 20-годишни облигации, която е най-дългосрочната емисия, емитирана на вътрешния пазар.

Дългът с по-ниска лихва спестява половин млрд. лв.

Най-вероятно емисията се налага, за да може да се финансира закупуването на новите военни самолети F16, които вероятно ще се платят наведнъж. В допълнение трябва от време на време да се издават книжа със срок от 10,5 години, тъй като по тях се изчисляват дългосрочните лихви – а те са индикатор за изпълнение на изискванията за влизане в еврозоната. Как се отразява тази емисия на държавния дълг?

Новите ценни книжа за 300,6 милиона лева представляват единствения нов дълг, взет от Министерството на финансите тази година. Това е логично, тъй като бюджетът е на излишък и от началото на годината не се е налагало да се вземат нови дългове. В същото време според бюлетина на Министерството на финансите “Дълг и гаранции на подсектор държавно управление” знаем, че от началото на годината до края на април са извършени плащания по стари дългове за 1581,1 милиона лева (вкл. 1,2 милиарда лева главници и останалото са лихви). Дългът е намалял още малко през май, но данните ще излязат в края на другата седмица. Като дял от БВП държавният дълг е намалял от 22% от БВП в края на 2018 г. на около 20% от БВП към момента.

Лихвите по изплатените стари дългове са високи – най-високите надминаваха 7% годишно, докато лихвите по новия дълг са доста по-ниски - между 0,4% и 1,6%. По груби изчисления в резултат на по-ниските лихви и намаления размер на дълга ще се спестят разходи за лихви от около 40-50 милиона лева годишно. За целия срок на новоиздадения дълг спестяванията ще възлязат на над половин милиард лева. Тези средства ще останат в държавния бюджет и ще могат да се използват за други приоритетни цели, каквито преценят парламентът и правителството.

Към края на миналата година България беше на трето място в ЕС по най-нисък държавен дълг, с малка разлика от Люксембург. Сега с новото намаление на дълга от началото на тази година вероятно сме достигнали второ място, приближавайки се към лидера Естония.

Според прогнозите на Европейската комисия държавният дълг ще продължи да намалява през следващите години и ще достигне около 18% от БВП през 2020 г. По-дългосрочната прогноза на Министерството на финансите предвижда дългът да спадне до 16,7% през 2022 г. Това е спад почти наполовина – тъй като само преди 2-3 г. дългът беше почти 30% от БВП.

Много по-ниският дълг и значително по-ниските лихви при рефинансиране гарантират спад на разходите за обслужване на дълга – така че през следващите години можем да очакваме допълнителни спестявания от разходи за лихви. През 2022 г. предстои изплащане на външен дълг за 1,25 милиарда евро – ако там се постигне същото спестяване, това ще спести още 40-50 милиона лева лихвени разходи. Като цяло държавният дълг няма да е тежест на бюджета през следващите години. В същото време ще се освободят допълнителни средства в бюджета, които могат да се насочат към приоритетни цели за обществото. Не на последно място, ниският дълг намалява риска на страната и позитивният ефект се пренася и към цената на частното финансиране и обема на инвестициите в икономиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Да ходиш на работа с велосипед - много е еко, много е в тренда, особено в големите градове. За колоездачите се правят специални алеи, светофари и всякакви други екстри. Дотук добре, стига обаче да се спазват правилата за движение. Оказва се, че това съвсем не е така. Защото само в рамките на акция “Зима” от проверените 660 колоездачи повече от
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока