Връщайте децата в училище, за добро е!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7519702 www.24chasa.bg

Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат.

Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца. Ясно е, че останалите не ходят на училище, но защо този факт срамежливо се замита под килима. То впрочем и това има обяснение - ако директорът и учителите съобщят за много отсъстващи ученици, ще им резнат заплащането.

Но от тази игра на криеница реалността не става по-розова. Защото “напред науката е слънце” днес не е лозунг, който се споделя от всички. Но тук битката трябва да е за всяко дете, за всеки един ученик повече в класната стая. Затова - връщайте децата в училище, за добро е! В противен случай тези деца няма как да се справят утре в живота - нито ще имат добра професия, нито ще си намерят работа, нито ще получават прилична заплата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в