Планът на САЩ за мир в Близкия изток посрещнат с гняв, присмех и скептицизъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7523657 www.24chasa.bg
Дългоочаквания план на правителството на Тръмп за мир между израелците и палестинците беше посрещнат със скептицизъм, гняв и откровен присмех. Снимка РОЙТЕРС

Първият етап от дългоочаквания план на правителството на американския президент Доналд Тръмп за мир между израелците и палестинците беше посрещнат със скептицизъм, гняв и откровен присмех, пише британският в. "Гардиън",  цитиран от БТА.

Планът беше представен на конференция в Бахрейн с участието на регионални служители, но без израелски или палестински представители. Той представлява икономически проект, който унищожава десетилетни дипломатически усилия и изглежда е приеман с неохота дори от спорните си финансови поддръжници.

Предложението, възхвалявано като разработка на зетя на Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър, не показва признаци да има политическо измерение. Критиците в региона намекват, че САЩ заменят отдавна съгласуваната формула "земя срещу мир" с нова формула "пари срещу мир", която е опит да се подкупи палестинската кауза, отбелязва изданието.

САЩ убиват надеждите за палестинска държава, въпреки че откриват конференция с цел постигане на мир в Близкия изток, изтъква британският в. "Таймс".

Къшнър открито оттегли американската подкрепа за "решението с две държави", служило като основа за преговорите между израелците и палестинците десетилетия наред.

Той използва интервю, отбелязващо откриването на конференцията в Бахрейн, за да каже, че САЩ оттеглят подкрепата си за отдавнашната арабска мирна инициатива, поддържана от Саудитска Арабия като възможна основа за признаване на Израел от арабските страни и предвиждаща две държави - една израелска и една палестинска, следвайки границите, установени преди Шестдневната война от 1967 г., посочва изданието.

Къшнър се противопостави на скептицизма и ниските очаквания, с които бяха посрещнати предложенията на Белия дом за уреждане на израелско-палестинския конфликт. Той се опита да вдъхне живот на усилията на правителството на Тръмп за мир в Близкия изток, умолявайки държавни представители и бизнесмени да подкрепят икономическата част от плана, определен от него като "възможност на века", пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Забравете мира, Тръмп и Израел искат палестинска капитулация, извежда в заглавие американският в. "Вашингтон пост".

Къшнър свика конференцията в Бахрейн като важен елемент от своите усилия за постигане на "окончателна сделка" между израелците и палестинците. Според много американски, палестински и израелски експерти обаче този форум илюстрира всичко погрешно в подхода на Белия дом към мира в Близкия изток, отбелязва изданието в коментар по темата.

На хартия визията на зетя на Тръмп за събиране на 50 милиарда долара инвестиции в региона за множество инфраструктурни и бизнес проекти може да изглежда приемлива. Не е ясно обаче откъде ще дойдат парите и този въпрос едва ли ще бъде решен тази седмица. Освен това голяма част от предложенията са преработен вариант на стари планове, които според експерти вече са се провалили при липсата на взаимно удовлетворително политическо споразумение между израелците и палестинците, се казва в статията на "Вашингтон пост".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да пазим учителя!

    Днес е първият учебен ден. По традиция учениците от всички класове във всяко школо тържествено изпращат първолаците към класната стая. Но заедно с това ритуал трябва да има и за техните учители - онези, които им дават знанията и уменията, с които ще прекрачат прага на пълнолетието си след години. Трябва да стискаме палци на тези съвременни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,