2,3 млн. българи ще почиват лятото, 54% на Черно море

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7528322 www.24chasa.bg
2,3 млн. българи ще почиват лятото, 54% на Черно море

Проучване на изследователския център “Тренд”

по поръчка на “24 часа” показва:

53% не планират ваканция, 62 на сто от тях поради липса на финансови възможности.

16% от отпускарите избират планината.

Една трета предпочитат отпускът им да е в чужбина, главно в Гърция и Турция.

44% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято. Над половината от тях (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина.

Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото.

43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) са тези, които не планират почивка, а едва 4% са тези, които не могат да преценят или все още не са решили.

Това показват данните от редовното проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на в. “24 часа”, посветено на нагласите на българите към започващия летен туристически сезон. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1008 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 5 и 12 юни 2019 г.

В демографските разбивки ясно личи, че младите и живеещите в столицата са в най-голяма степен планиращи почивка – близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години. Противоположна е тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%). Тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент. Приблизително

една пета (19%)

от българите,

които не

планират

почивка,

декларират, че

не са почивали

лятото през

последните

5-10 г.

Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

Над половината (54%) от планиращите почивка посочват Българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято

най-предпочитано

място е Гърция

(57%), следвана

от Турция с 29%

Близостта на двете ни съседки е едно от възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на съгражданите ни. Всеки трети от планиращите да почиват в чужбина посочва, че основната причина са по-добрите ценови оферти, а приблизително всеки четвърти (24%) споделя, че е заради по-качествените туристически услуги.

Сред деклариращите, че планират почивка това лято на Българското Черноморие, категоричен фаворит за две трети (66%) е Южното ни Черноморие, а за приблизително една пета (19%) това е северната част.

65% от българите, плануващи почивка, декларират, че ще почиват със семейството си. Приблизително една трета (31%) споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

Повече от половината българи, които възнамеряват да почиват това лято, споделят, че започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка. Едва 16% от българите започват да търсят оферти повече от три месеца преди самата почивка, а 19% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

За малко над една четвърт (28%) “курортът/ самото място” е водещ критерий при плануване на почивката им.

Вторият водещ

мотив за избор е

цената на

нощувките

– 20%, а наличието на олинклузив пакети е водещо за избора при 12% от планиращите.

Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като мотив за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата. 8% от планиращите споделят, че се водят от това да е “тихо и спокойно”.

Спрямо възрастовите категории се отчита, че “тишината и спокойствието” са водещи критерии най-вече при хората над 60 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през

последните

години

България

става по-добро

място за летен

туризъм,

а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято, пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи в сравнение с чуждестранните не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя