Младите най-много планират лятна почивка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7528328 www.24chasa.bg

Дебатът “у нас или в чужбина” се превръща в сравнително централен въпрос, когато говорим за туризма в България

Малко над 2 милиона и 300 хиляди от пълнолетните български граждани планират да почиват това лято. Никой не би следвало да се учудва, че това в най-голяма степен са по-младите и тези с по-високи доходи. Абсолютните стойности на почиващите все пак би следвало да се считат за по-големи с оглед на това, че изследването не обхваща децата под 18-годишна възраст, които ще отидат на почивка това лято или със семействата си, или в рамките на летен лагер.

Над половината от планиращите почивка посочват Българското Черноморие като предпочитана дестинация. Не е за подценяване и делът на тези, които планират почивка в чужбина – всеки трети. Дебатът “у нас или в чужбина” се превръща в сравнително централен въпрос, когато говорим за туризма в България.

По мое мнение нарастването на тези, които планират да почиват в чужбина, не бива да се разглежда като следствие от това, че в България условията не са достатъчно атрактивни. Можем да търсим различни причини, които със сигурност могат да са обект на по-задълбочено проучване. От една страна, имаме две съседки с много конкурентни условия за летен туризъм – Гърция и Турция. Второ,

сред активната част от

българите се регистрират

нарастващи финансови

възможности,

а от друга страна, офертите, които заливат пазара, вече далеч не са толкова недостижими за част от българското активно население. Трето, евтините самолетни билети също се явяват допълнителен бонус.

Южната част на Черноморието продължава да е категоричен фаворит сред планиращите почивка през лятото. Това е много ясно изразено както сред младите, така и сред тези на възраст между 40 и 60 години. От една страна, не е тайна за никого, че младите са привлечени от това да комбинират почивката на море с парти туризъм, който несъмнено е изразен в по-голяма степен в южните ни курорти. От друга страна, по-възрастните, но активни българи (40-60 г.), се съобразяват с възможностите, които южните курорти предлагат като инфраструктура за забавление на техните деца – аквапаркове и други.

Повече от половината от българите (58%), които ще почиват това лято, продължават да планират ваканцията си сравнително късно – по-малко от два месеца преди самата почивка.

Най-големи дялове сред

планиращите в последния

момент се регистрират

при най-младите

Това са напълно обясними данни с оглед на факта, че животът стана по-динамичен, планирането на отпуски също се случва в последния момент, а за най-младите традиционно е нормално да се планира пътуване в последния момент.

Оптимистични са нагласите на планиращите почивка българи това лято по отношение на условията за летен туризъм – смятащите, че България става по-добро място за летен туризъм (44%), са значително повече от тези на противоположното мнение – 26%.

Общественото мнение сред планиращите почивка това лято продължава да е разполовено относно това дали българските туристи и чуждестранните са еднакво обслужвани и получават едно и също качество. Лично според мен това е индикатор, който заслужава вниманието на всички заинтересовани страни от туристическия бранш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в