Иван Обрейков: В Банско има трайно увеличение на туристите през лятото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7531154 www.24chasa.bg

Лифтът ще работи всеки ден докъм 20 септември, казва маркетинговият директор на "Юлен", концесионер на ски зоната

- Готова ли е зоната на Банско за летния сезон?

- Напълно. Вече приключи рекултивацията на пистите, което е най-важната ни задача през този сезон. Малко попречи дъждът, но вече всичко е напълно готово. Вече всичко е зелено. Рекултивацията е много важна за природата. Както и за доброто провеждане на зимния сезон.

Дългата близо 400 метра водна пързалка е огромната атракция в Банско.
Дългата близо 400 метра водна пързалка е огромната атракция в Банско.

- Какво ще предложите на гостите през лятото?

- Откриваме отново най-дългата водна пързалка, която е близо 400 метра и се радва на голяма популярност. Лифтът до Бъндеришка поляна ще работи всеки ден докъм 20 септември.

При наличието на групи от минимум 30 човека можем да пуснем и останалите съоръжения. Единствено трябва да ни уведомят.

- Как може да стане това?

- В момента, в който слязат на Бъндеришка поляна, може да ни уведомят. Имаме възможност да реагираме мигновено. През последните години много малко хора искаха да ги ползват и заради това правим промяната. Просто не е рентабилно. Но когато има желаещи, сме готови да им помогнем.

- В последните години има ли някаква тенденция за летния туризъм?

- Определено мога да кажа, че има тенденция все повече хора да идват в планината през лятото. И тя е устойчива. Все пак планината е единствената алтернатива на жегата. Въздухът е уникален. Липсва вече прахът от строежите в града. Което прави условията невероятни. Пирин е една от най-любимите планини на българина.

- Какво още ще може да се прави в планината?

- Много неща. На Бъндеришка поляна за децата ще има надуваеми замъци, надуваема стена, дървени катерушки, игрище за миниголф. Много са популярни двете пързалки за т.нар. тюбинг. Едната е за спускане, а другата - за скокове върху надуваем дюшек.

Вече е напълно оборудван и футболният терен с врати. На стрелбището за биатлон всеки може да се пробва да стреля с малокалибрено оръжие, лък и арбалет.

Там има и полигон за тренировки на биатлона, където могат да се карат колела, електрически бъгита и други неща. Даваме и под наем, като заради сигурността всеки трябва да е с каска. Не искаме да рискуваме здравето на хората.

На мен лично най-много ми харесват слизанията по ски пътя към Банско. Изживяването е неописуемо.

- Защо са електрически бъгитата?

- Защото през годините Банско е доказал, че най-голямата ни цел е да опазваме природата. И за разлика от мнозина работим в тази насока, а не развяваме само байрака. Заради това станахме първият курорт, който забрани използването на пластмаса, което ще продължи и през лятото. По време на световната купа през зимата от международната федерация бяха много притеснени от стъклените бутилки във финалната зона. Да не се счупи някоя, което да доведе до контузия на състезател. Но видяха, че се справихме повече от добре. За което получихме отлична оценка. И поздравления за решението да забраним пласмасата. След това и други ни последваха.

Едно е да се говори за природата и да се лъжат хората, съвсем друго е да се правят реални стъпки към опазването . Рано или късно всички ще го разберат.

- В града нещо прави ли се?

- Отново ще работи най-новият басейн в Банско - този в двора на хотел “Стражите”. Той е с минерална вода и е 25 на 12 метра. Цената му е 10 лева. Ледената пързалка вече е преобразувана в кортове за тенис, като на тях цената е 20 лева на час.

До първа станция на лифта ще работи ресторант “Етно”, който предлага доста разнообразна кухня. На Бъндеришка поляна ще работят “Бъчвите” и VIP Room. Всеки, който дойде в планината, ще остане доволен.

- Преди две седмици имаше и инспекция за световната купа по ски догодина. Останаха ли доволни хората на международната федерация?

- Да, вече е уточнено всичко. Избраха се трасетата. Банско е доказан домакин на подобни стартове и заради това нямаме сериозни притеснения. През 2020 година минаваме в най-елитната част от сезона - през януари, което е голямо признание. Този месец е запазен за най-добрите курорти.

Но не трябва и да се отпускаме, а да покажем, че може да направим едно състезание още по-добро. Ще сме домакини и на световното първенство за младежи. Състезание от подобен ранг не е правено в България и въобще в нашия регион. Което задължава да държим нивото. 

  • Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Има конспиративна теория, че Бил Гейтс е световен злодей и крои пъклени планове тайно да сложи чипове на хората чрез ваксини. Случайно ли се появи този вирус, който докара световна криза, питат се свръхподозрителни хора, които са 100% убедени, че не може да няма централен замисъл и суперзлодей. Тази теория явно се е разпространила толкова широко
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга