Безделници без граници

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7535905 www.24chasa.bg

Сашка не работи, защото майка работи в Гърция и праща пари,

Митко не вижда смисъл да се напряга - родителите му са рентиери

Пресилено ще бъде и силно преиграно, ако се направим на шокирани, изненадани и потресени от новината на Евростат, че всеки пети български младеж между 20 и 35 нито учи, нито работи. Щото ние си ги знаем нашите млади безделници, пълно е с тях, докъдето ти поглед стига!

Ето, Санди например, на 26 г. Кръстена е Александра, вкъщи Сашка ѝ викат, обаче пред широкия бял свят се представя като Санди за по-готино. Това име Сашка и бездруго не е симетрично на силиконовите ѝ цици, татуираните вежди и лъскавите нокти, олицетворение на противоречивите творчески търсения на една маникюристка. Как ще се обърнеш със “Сашка” към богиня на пластичната хирургия и висшата мода? Нелепо е.

Някои биха казали:

“Не сте прави, тя не е

само външен вид, има и

други качества”,

но люто ще я засегнат. За своята перфектна визия Санди от сутрин до вечер се трепе, изкуствени мигли лепи, косата си глади с ютия понякога, че най-бързо става, татуировки отглежда на най-свидни места, рокли сменя и поли, всички от къси по-къси и от скъпи по-скъпи, гримира се, соанира се и се ондулира по сто пъти на ден. Може да е проста и да не знае коя е столицата на Германия и с кои държави родината ѝ има общи граници, обаче като седне в сладкарницата на Маринелата всички нея зяпат, там никой диплома не ѝ иска. Други качества не ѝ трябват, за да се реализира в живота.

Живее с баба си, която така и не отвиква да ѝ вика Сашка и страшно я дразни, обаче пък готви вкусно и Санди я търпи. Когато я питат “Къде е майка ти?”, отговаря: “Работи в Гърция” и човек остава с впечатлението, че е най-малко мениджър на хотелска верига или управлява корабите на Онасис. Всъщност жената гледа възрастни хора и праща на Санди и баба й пари, за да са нахранени и щастливи. За какво ѝ е при това положение на хубавелката да учи или работи? От какъв зор изобщо Евростат трошат пари за такова проучване?

Според класацията само

в Италия и в Гърция

младите безделници били

повече от българските,

но ако майката на Санди гледа баби и дядовци в южната ни съседка, тогава сигурно майките на Аврора и Франческа помагат на американски старци? Все пак стандартите са различни, колкото си по на запад, толкова по-скъп е силиконът.

Е, не всички младежки съдби са еднакви, ей го Митака. На 30 е вече, без един работен ден. Висок, як и красив, не излиза от фитнеса, аутфитът му е уау! И има мотор, зверски мощен, с него целия Балкански полуостров обикаля на един дъх. Спира само за селфита.

На Митко техните дават апартаменти под наем, навремето са ги купили на данъчни оценки и днес са рентиери. Обаче те си живеят на вилата, а Митака се шири в София на 200 квадрата. Няма смисъл да се напряга и да го боли глава от четене, щото един ден всички имоти за него ще останат.

Каквито и засукани аргументи да вадят експертите за масовото безхаберие на младите и активни хора, истината е, че

основните виновници за

тяхното паразитно

съществуване са

семействата им

Родители, които не възпитават децата си на труд, пренебрегват възпитанието и образованието им, стимулират консуматорски поколения, войнстваща посредственост и отчайваща тъпотия. Дори в напълно откровен разговор днешната неангажирана с нищо младеж заявява, че не вижда смисъл в образованието, от техните знае, че то е скъпо, трудно, отнема време и рядко води до бързо забогатяване. Хоризонтът им е на една ръка разстояние, нямат реалистична представа за себе си, но и не очакват кой знае колко. Тяхното мото е “Когато сме най-зле, така да сме.”

Всичко зависи от гледната точка, но защо всъщност на Евростат изследването се приема за тревожно? Младите българи безделничат, но на тяхно място работят млади китайци, украинци, молдовци… Въпрос на избор е все пак, докато техните са живи и здрави.

Сашка не работи, защото майка ѝ работи в Гърция и праща пари, Митко не вижда смисъл да се напряга - родителите му са рентиери

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя