Инж. Симеон Пешов: Знатен не значи богаташ, а знаещ. Хората, които помагат да възстановим базиликата в Плиска, са истински духовни водачи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7541791 www.24chasa.bg
Инж. Симеон Пешов цял живот се занимава със строителство. 23 години ръководи фирмата “Главболгарстрой”, чиито почерк и мото са “Доверие, завоювано с качество”. Инициатор за създаването на новата камара на строителите в България със закон. Почетен председател на Камарата на строителите в България. Зам.-председател на управителния съвет на Националния инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска.

Хан Омуртаг е най-големият строител, а Плиска, Преслав и Мадара са триъгълникът на българщината

- Инж. Пешов, защо се включихте активно в инициативата за възстановяване на Голямата базилика в Плиска - идеята на покойния проф. Божидар Димитров?

- Първо аз съм ктитор в много църкви в България. В нашето село Белчин аз съм организаторът и финансистът на археологическите разкопки и на изграждането на крепостта Цари мали град. Покрай това се запознах с много неща. Предложих колоната на хан Омуртаг да бъде символ на строителите.

Макет от

колоната

на Омуртаг

подаряваме

всяка година на

най-добрите

строители

в България от 8 години насам. Аз съм фен на хан Омуртаг. Запознал съм се с неговата история. Той е един от най-големите владетели на България.

Всъщност хан Омуртаг е най-големият строител наред с това, че е голям воин. Син на Крум, той е воин, който не е водил войни, но всички са се плашили от него. Именно хан Омуртаг е започнал един от големите строежи в Плиска и Преслав, оставил е забележителен отпечатък в строителството. В неговите градежи се виждат сакрални размери.

Те са подчинени

на сакралните

числа в Златното

сечение пи и фи Той е познавал играта на числата. Бил е астроном и астролог. Той казва “...като измерих Земята”. Старите българи са имали знанието, наблюдавали Луната, звездите и другите планети.

Запознавайки се с делото на хан Омуртаг, обикаляйки из Плиска, Преслав, Мадара - този триъгълник на българщината, срещайки се с Божидар Димитров и неговата инициатива, аз се запалих и станах дарител на делото на Божидар. В сметката съм дал известно количество пари. Запалих се за базиликата. Сега, когато Божидар е починал, лека му пръст, вечна му памет - той е голям българин, историк и учен, реших, че аз, както и други негови приятели като Михаил Константинов, Коцето Калки,

сме длъжни да

доведем докрай

делото на

проф. Димитров

- Сред учредителите на комитета са имена от елита на нацията, какво кара така заети хора без замисляне да се хвърлят в подобно начинание, да го подкрепят с времето и средствата си?

- Любовта към нацията, желанието да възродим не само базиликата, а цялото околно пространство - алеята на владетелите, паметниците на най-успелите царе - Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис, Симеон. Това е една гордост за всеки българин и място, което след изграждането му с целия музей ще се посещава от всички. И от тези, които живеят в България, и от всички българи, които отидоха на Запад да търсят препитание. Няма начин да не се връщат, да не го посещават и да не се гордеят със своята история. Това накара тези знатни хора, което не значи богати, а знаещи, можещи, талантливи, духовните водачи на нацията, да подкрепят инициативата.

- Какво ви каза премиерът Бойко Борисов?

- Не знам имам ли право да споделям, но той каза: Това е прекрасна инициатива, организирайте това дело заедно с министъра на културата и аз ще се включа. Това е подкрепа, която ни кара да сме сигурни, защото не знаем дали ще съберем толкова средства за всичко. Затова ще разчитаме на правителството. Ще се борим да спечелим и средства от европейските фондове, защото

това е проект,

който е на

европейско ниво

Базиликата е била една от най-големите в Европа два века. Оттам е тръгнало познанието, християнството в славянските народи, културата, държавничеството. Българите са имали големи умения по държавничество.

- Още няма банкова сметка, а има вече дарения, смятате ли, че родолюбиви българи наистина ще подкрепят идеята?

- Сигурен съм. Председателят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев каза на заседанието на Управителния съвет, на който обясних инициативата, че ще покрепят. Не става дума обаче за камарата, а всеки отделно като строител. Той попита кой би дал и доста хора си вдигнаха ръцете.

- Как виждате проекта във времето - кога Голямата базилика и комплексът ще посрещат туристи и поклонници?

- Минимум 3 години са необходими за базиликата. Това дело трябва да е подчинено на много строги правила, закони, защото детайлът трябва да е точен, фин. Пет-шест години пък са необходими за целия ансамбъл.

- Как бихте обяснили на днешните младежи защо е важно да помним и пазим историята?

- Защото имаме основание да се гордеем и

за да съхраним

цивилизационна

България,

която винаги трябва да се нарежда сред държавите, дали на Европа и на света много в областта на културата, на държавничеството, на строителството.

  • 5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    Наблюдаваме какво става по столичните търговски центрове - масово не се слагат маски или висят под брадичката. Главите на населението не са уврели, че вирус има, тук е и заразява наред. Културни хора, софиянци, а не разбират от дума. Без заплахата от санкции няма да стане - онзиден един гражданин без маска са чудеше дали някой “няма да се прави на