Виновни са не кучетата, а стопаните им - идиоти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7543344 www.24chasa.bg

Животинската агресия няма да бъде озаптена с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града

Кучемразците са хора, които не обичат дори себеподобните си. Те си изкарват комплексите върху нещастните животинки, тъй като иначе са страхливи и срещу човек не могат да се изправят. Но по-големи комплексари са онези идиоти, които

гледат големи и

зли кучета с цел

да се изфукат

не полагат грижи за тях, не ги и възпитават.

Всички инциденти с хапане и дори, не дай боже, с фатален край са резултат от идиотията на стопанина. Кучетата не са виновни. Виновни са техните собственици и те трябва да носят последствията от действията на своите питомци. Да наказваш кучето, че е лошо дресирано, е все едно да сложиш каруцата пред коня. Животното следва инстинктите си, затова има нужда от обучение според тях. Но мнозина не го правят и от там са проблемите.

Спомняте ли си онзи питбул от пазарджишкото село Мокрище, който уби тригодишно дете в двора на стопаните си. Те го бяха държали вързан постоянно, гладен, без колибка и в най-големите студове, бяха го били по главата, в резултат на което имаше дупка на темето и беше сляп с едното око. Това куче, слава богу, не го евтаназираха, дадоха го на неправителствена организация. Сега го гледат в дома си хора от нея с

дете на година

и половина и

путбулът го пази

Показаха тези хора по една телевизия – разказваха за питбула с любов, наблюдавали го, не проявявал агресия, а по-скоро страх.

Та така стои въпросът с кучетата и хората. На тези илитерати от Мокрище обаче нищо не им направиха. Не знам дали и как ще бъде наказан бабаитът от Владо Тричково, чиито 5 кане корсо убиха човек. Защо е гледал тези кучета, е абсолютно неясно – държал ги на вилата си, където не живее никой и идвал да ги храни през ден-два. Как няма да подивеят!

Ето заради такива народът се настройва против кучетата и иска да бъдат избити. А трябва да бъдат наказвани собствениците – идиоти.

Воплите, които се надигнаха – всяко куче да излиза навън само с повод и намордник, бяха абсурдни. Добре, че депутатите не се оказаха чак такива популисти и сложиха намордници само на агресивните кучета. (Друг е въпросът кой ще определя кое куче е агресивно – тук ще има

лавина от

съседски доноси,

щото ние, българите, сме много добрички.) Иначе представете си как се слага намордник на мопс – мъжките са към 6 кг. С плоски муцуни са и имат проблеми с дишането. Или пък на пекинез – те просто нямат муцуни.

Между другото преди много години, по Бай-Тошово време измислиха такъв закон (или наредба) - всички кучета само с намордник и повод. А бездомните да се избиват. Дадоха права на ловците да застрелват бездомните кучета. Един такъв (бивш военен) се престара и застреля домашно куче пред очите на стопанина му на пазара “Римската стена” в София, защото било без намордник. (Образцов соцкучемразец, който би избил масово всичко на 4 крака. Такива, уви, има достатъчно и днес!)

Вече не помня породата на

нещастното

застреляно

животинче,

но не беше ни питбул, ни кане корсо, а дребосък някакъв. И замириса на бунт – кучкарите в София излязоха по улиците на големи групи. И Тодор Живков се уплаши и си прибра ловните дружинки, че и закона (или наредбата).

С безмозъчните решения обикновено така става. Могат да изядат главата на автора си.

Въпросът с кучешката агресия няма да се реши с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града. Големите бабаити гледат кучета за боеве по имения и ферми, а по селата е пълно с кретени, които държат по дворовете завързани, бити и гладни песове.

Проблемът у нас не е, че няма предвидени санкции в законите, а че никой не си дава труда да ги прилага правилно, дори и оправомощените за това органи.

  • Медиите са инфраструктура на демокрацията

    Медиите са инфраструктура на демокрацията

    Журналистите са ценност, която днес трябва много да пазим. Тези т. нар. мисирки са на първата линия и нуждата от честна и вярна информация е буквално жизненоважна. Репортерите, които ходеха по КПП-тата на Банско, действително рискуваха живота си, както и всички тези, които предават от болниците. Макар рискът да не е толкова голям