Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7545302 www.24chasa.bg
СНИМКИ: СТОЯН ГРЕБЕНАРОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция

На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме поредица интервюта с вокала на “Щурците”. В предишните издания той разказва за своето детство, за първите си музикални изяви, спомени за група “Бъндараците” и създаването на “Щурците”.

- Кое е най-абсурдното нещо, за което са ви санкционирали?

През 1979 г.
През 1979 г.

- Първите години все насила ни подстригваха. Криехме си косите зад ушите с фиби, ходехме с вдигнати яки, за да не ни острижат. По едно време си бяхме взели едни бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути и някакви други роли на “лица” с дълги коси.

“Щурците” през 1980 г.
“Щурците” през 1980 г.

- Кой ги уреди?

Кирил Маричков на сцената през 1990 г.
Кирил Маричков на сцената през 1990 г.

- Майка ми, тя работеше там, беше художник. Успя да ни вземе такива бележки, веднъж ни спасяваха, друг път не. Такива аргументи като “Маркс е ходил с дълга коса и брада” изобщо не ги интересуваха. Пак ни подстригваха, много беше важно да се вижда ухото като в казармата.

Движеха се по

улиците по двама,

за да те хванат

от двете страни,

да не можеш да избягаш, но ние ги разпознавахме. Въртяха се близо около бръснарниците и ние винаги минавахме на отсрещния тротоар. Ако те хванат, вкарват те вътре, бръснарят ти удря една черта и ти после щеш, не щеш трябва да се подстрижеш. Тогава пънк музиката още не беше на мода, иначе щяхме да си седим с обръснатата линия. (Смее се.)

На по-късен етап спряха да ни гонят толкова, защото в соцстраните като ГДР, Унгария, Полша, вече бяха започнали да ходят с дълги коси и у нас престанаха да ни преследват.

Имаха един номер - беше в края на 70-те години, отиваме в някой град, където винаги имаше дежурни комсомолци, присъстващи на нашите концерти. Трябваше да гледат какво става и си записваха в тефтерчета. Често се случваше да седи един такъв, гледа усмихнат и вика: “Какво става, ще свирим ли?” Ние отговаряме: “Ние ще свирим, вие ще си записвате.” А той добавя, за да ни засрами: “С тези дълги коси,

човек не може да

ви познае мъже ли

сте, жени ли сте.”

През 1978 г. случката се повтаря. Тогава всички бяхме с дълги коси и мустаци, а Валди Тотев и Пеци имаха и бради, аз бях с мустаци и брадичка, малко мускетарска. Жоро май имаше само мустаци. И ето поредният дежурен за концерта комсомолец, като ни гледа, май нещо се обърка и казва: “С тези бради и с тези мустаци човек не може да ви познае мъже ли сте, жени ли сте.” Аз веднага му отговорих: “Твоята жена такива мустаци ли има?!” (Смее се.) Естествено, след това имаше санкции, с които вече бяхме свикнали. Трябваше да имаме два концерта - от 18,00 и от 20,00 часа. Спряха ни втория. По онова време редовно правехме по два концерта дневно.

- Какво беше официалното основание за спирането?

- Че много знаем. Кълчили сме се на сцената, свирили сме прекалено силно, правили сме неприлични движения и публиката ни “имитирала” и също се “кълчела” като нас. (Смее се.)

Последното ни наказание беше по време на перестройката, през 1986 г. Вече уж беше по-свободно, но пак ни наказаха за това какви “безобразия” сме направили на сцената. В този конкретен случай бяха пуснали 1000 души в един салон с 500 места. Момичетата седяха на раменете на момчетата, нямаше къде да седят, нямаше място. Ние опрахме пешкира заради Концертна дирекция които продаваха двойно повече билети от допустимото.

Тогава получавахме хонорар по таблица,

нямаше такива неща - за повече присъстващи хора да вземаме повече пари. А от дирекцията си пускаха колкото искат зрители. Между другото, благодарен съм на тази многобройна публика, заради нея оцеляхме. Първо, беше ни много приятно да свирим пред нея, реакцията ѝ беше изключително зареждаща. Второ, тя ни спаси и по друг начин - по чисто икономически причини ни прощаваха, носехме им страшно много пари. Ние, Лили Иванова, Емил Димитров, по-късно и “Сигнал”, това бяхме тези, които носехме огромни пари на Концертна дирекция, с които тя издържаше два-три симфонични оркестъра и няколко оперни театъра.

- Споменахте “Сигнал”, в онези години имаше ли някакъв вид конкуренция между вас, или бяхте приятели?

- Не съм гледал на тях като на конкуренция, не знам те как са гледали на нас, винаги сме имали приятелски отношения. Както с тях, така и с ФСБ, с “Тангра”, с “Диана Експрес” и с другите групи по това време. Конкуренция имаше само творческа, кой ще направи по-хубаво парче. Даже си спомням един случай със “Сигнал”. Ние тогава много се бяхме вторачили в този стил прогресив хардрок. А аз бях измислил песента “Две следи”, вече беше готова, но си мислех не е ли прекалено мелодична за нас в момента. Подготвяхме албума “XX век”. По това време реших да отида и да чуя “Сигнал”, не ги бях слушал. Имаха концерт в зала “Универсиада” и като влязох, точно изпълняваха песента “Може би”. Не знам какво беше станало, но озвучаването нещо не беше наред. Лошо се чуваше пеенето. На цялата публика обаче изобщо не ѝ пукаше и

всички пееха

с групата

Тогава си викам: “Каквооо, няма да правим “Две следи”?! Разбира се, че ще я направим!”. Отидох при останалите от “Щурците” и им казах, че трябва да я запишем. Така че “Сигнал” повлияха за това решение да включим мелодичната “Две следи” в албума. Тогава – 1980 г., беше и началото, когато започнахме да се класираме все на първо място във всички класации. Седем поредни години бяхме неизменно “Група на годината”. Започна се с “Две следи”, “Среща” и “XX век”.

(Следва продължение.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,