Покупката на изтребители F-16 - главна тема за коментари срещу САЩ и ЕС в медиите през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545508 www.24chasa.bg

Предстоящата сделка между България и САЩ за покупка на 8 изтребителя F-16 предизвиква най-много новини и коментари в българските медии през юни.

Най-активен по темата е българският президент Румен Радев. Той полага големи усилия да дискредитира сделката. Позициите на държавния глава не са изненадващи – от дълго време той открито се обявява срещу американските самолети и открито подкрепя конкурентната оферта на шведските Gripen.

В интервю пред Българската национална телевизи Румен Радев заявява, че САЩ продават на България самолети F-16 без необходимата екипировка на твърде висока цена. Той също така смята, че САЩ няма да финансират изграждането на ресурси за поддръжка на техниката и че тази инвестиция също ще остане за сметка на българската държава.

Президентът Радев коментира в негативен план самолетите F-16 по време на военни демонстрации на летището в Граф Игнатиево в края на юни. Той отново настоява, че намаляването на цената по сделката, за което настоява българското правителство, ще бъде за сметка на бойните възможности на самолета.

Според Радев по този начин самолетите няма да са в състояние да извършват дори минимума от планираните си възможности. В същото време независими, както и проправителствени експерти опровергават постоянно твърденията на Радев в коментари пред медиите.

Подобни на президента Радев коментари изразява и лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров. Той е известен с проруските си пристрастия и критиките към САЩ. При последния кабинет на премиера Бойко Борисов „Атака” е част от управляващата коалиция, поради което коментарите на Волен Сидеров по темата F-16 остават сравнително умерени.

Все пак негативното отношение към САЩ не се прикрива в коментарите на Сидеров. В интервю пред Нова телевизия от 12 юни Сидеров заявява, че сделката за F-16 е очевиден приятелски жест към САЩ от страна на българското правителство, но той тя ще донесе щети за българската държава. Лидерът на „Атака” твърди още, че САЩ са дали такива самолети на Египет и Индонезия „като подарък”, докато на България ще се наложи да плати за тях 3 млрд. долара.

Реалните факти по сделката обаче не потвърждават думите на Сидеров. Въпреки това той настоява, че неговата мисия е да се бори срещу тази сделка и да се стреми парите да бъдат използвани за „по-полезни неща в социалната сфера”.

Негативни коментари по сделката за F-16 изразяват и други, освен президента Радев и Волен Сидеров. Вестник „Труд” публикува редакционен коментар, според който цената по сделката е твърде висока и „САЩ се опитват да излъжат България”. В подкрепа на твърденията си „Труд” привежда факти от подобни сделки за F-16 между САЩ и Бахрейн и Словакия.

Медията на опозиционната Българска социалистическа партия – вестник „Дума” също критикува българското правителство по повод предстоящата сделка за F-16.

"Най-вероятно България няма да успее да договори отложено плащане по сделката, твърди вестникът, като се позовава на финансовия министър Владислав Горанов.

Това, според коментара на „Дума”, както и в някои други медии, се представя като финансова заплаха за цялостната модернизация на българската армия и дори като възможна пречка за навременното изплащане на заплатите на българските военни.

Критична нотка към сделката с F-16 се усеща дори в икономическата медия „Капитал”, която е от медийна група, известна с проамериканската си политика. В анализа на „Капитал” се налага тезата, че твърде високата цена на самолетите ще повлияе негативно на планирания бюджетен дефицит на България – нещо, което носи потенциален риск от проблеми с европейските институции.

В края на юни в българските медии все по-често се налага темата за започналите дебати между лидерите на ЕС за ръководството на важните институции в ЕС - Европейската комисия, Европейският съвет и Европейският парламент. Сериозните разногласия между лидерите на ЕС, които се отчитат в медийните коментари, предизвикват чувството за несигурност за бъдещето на европейските институции.

Dnevnik.bg публикува анализ, в който се казва, че ЕС спешно прави нов опит да проправи пътя за заемане на най-високите си позиции, като по този начин се стреми да запази стабилността на европейските институции. Медията подчертава, че е добре за бъдещето на ЕС възможно най-скоро да се стигне до решение за 5-те най-високи длъжности - началник на Европейската комисия, шеф на Европейския парламент, шеф на Европейския съвет, шеф на централната банка, както и на ръководител на дипломацията на ЕС.

Българският президент Румен Радев не пропуска да отбележи безпокойството си от несигурността на ЕС в Санкт Петербург, където се среща с руския президент Владимир Путин. В изказването си Радев директно призова за по-сериозно развитие на отношенията на България с Русия, вместо да се акцентира на българското членството в ЕС.

Отчасти мнението на Радев се споделя и от българката Кристалина Георгиева, която временно е начело на Световната банка. В интервю пред Българското национално радио Теоргиева заявява, че „Европа е твърде малка, трябва да бъдем по-отворени към света”. Призивът й е, че „трябва да преосмислим това, което приемаме като конкуренция, и да се опитаме да не бъдем фрагментирани само в ЕС”.

Президентът Радев говори за несигурността в ЕС и по време на посещението си в Будапеща, където се среща с унгарския премиер Виктор Орбан. И двамата се съгласяват, че има огромна нужда от реформа в политиката на ЕС относно бежанците. Радев заявява, че ЕС все още няма план за криза в случай на внезапен миграционен натиск по външните граници на съюза и това трябва да се промени.

Френският президент Емануел Макрон също говори за кризата в ЕС в коментари, публикувани в български медии през юни. Той смята, че в близко бъдеще светът може да бъде във военна ситуация. Макрон изразява своята загриженост от „хаоса в ЕС” и призова за действие срещу популизма в съюза.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова също критикува политиката на ЕС в интервю пред БНТ. Тя смята, че Брюксел е допуснал голяма грешка, като е отложил за октомври решението за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС.

Един от най-обсъжданите политици в българските медии през юни е президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите действия срещу Иран и Китай. Неговата икономическа политика и санкциите му са анализирани от много медии в страната чрез публикуваните местни и международни коментари.

В един от тях френският министър на икономиката и финансите Бруно ле Майр казва, че търговската война между Китай и САЩ ще доведе до криза в Европа. Той също така смята, че ако този конфликт се засили, това ще доведе до негативни последици в глобален икономически аспект.

"Тръмп отново показа зъбите си към Иран" е коментарът на медиите за новите санкции, които американският президент обявява срещу Техеран. Китай също е представен в медийни коментари като засегнат от политиката на Тръмп, което обаче може да повлияе негативно в глобален план – Китай предупреждава САЩ, че е готова да реагира с ответни действия срещу мерките на Тръмп.

ЕС е загрижен за действията на Тръмп и това се забелязва в мнението на френския президент за американския му колега в коментар, публикуван от „Дневник”. Макрон критикува икономическата война, поведена от Тръмп и припомня, че Франция е против възможността за започване на икономически преговори между ЕС и САЩ.

Вестник „Труд” също публикува анализ по темата, озаглавен „ирационална политика на Тръмп”. Експертът Никола Филипов смята, че най-големият провал на Тръмп е, че той продължава да санкционира държави, които са водещи икономически партньори на САЩ. Според Филипов това може да намали шансовете на Тръмп да бъде преизбран през 2020 година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко