Красимир Петров: 5G ще даде необятно бъдеще и това не е преувеличение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7547128 www.24chasa.bg
Красимир Петров

Имаме амбицията да изградим бързо новата мрежа, казва директорът на "Конвергентни мрежи и услуги" в А1

На 1 юли А1 показа първата 5G базова станция в България часове след като КРС даде тестови честоти на телекомите за тест на новите мрежи. “24 часа” потърси Красимир Петров, който ръководи “Конвергентна мрежа и услуги” в компанията, за да разкаже повече за плановете на А1, свързани с 5G и нейното внедряване.

- А1 първи започна реални изпитания на 5G мрежа в България. При представянето на услугата казахте, че може да се предлагат и фиксирани услуги. Изчезват ли кабелите с 5G?

- Изчезват кабелите за потребителя в случаите, когато фиксирани услуги се предоставят през 5G. Но ще има оптични кабели до базовите станции, за да може да бъде осигурен нужният голям капацитет.

- Сравнително бързо ли ще бъде изградена новата мрежа в България от А1? Има ли нещо, което би забавило изграждането?

- Показателен е фактът, че само няколко часа след като получихме тестови честоти, пуснахме и първата работеща 5G базова станция в България. Вярвам, че всички държавни органи, от които зависи осигуряването на честоти за реалното въвеждане на 5G, ще съдействат за бързото изграждане на новите мрежи.

- Ако може да съществуват песимистичен и оптимистичен вариант за изграждането им, какви са те, с какви срокове са?

- Нашите планове са през 2020 г. да започнем с предлагането на част от услугите чрез 5G мрежата ни. И все пак това не зависи само от операторите. Облекчаването на разрешителния режим за изграждане на мрежата, както и проникването на 5G мобилни устройства също оказват влияние и могат да ускорят или забавят нашите планове.

- В Австрия А1 вече получи честоти за 5G и от началото на 2020 г. стартира услугите. Къде е България в сравнение с Австрия?

- Може да се каже, че България се движи с няколко месеца след Австрия по отношение на възможността за използване на временни честоти за тестване на 5G. Работим в тясно сътрудничество с колегите от А1 Груп и това ще ни помогне до голяма степен в успешното и безпроблемно внедряване на мрежите от пето поколение.

- Каква полза ще има за потребителите от новите мрежи?

- Едно от нещата е многократно по-високата скорост за предаване на данни през мобилен широколентов достъп, която ще позволи виртуална, добавена, миксирана реалност, както и предоставяне на телевизия и интернет с много високо качество. Но промяната ще е далеч по-голяма - наистина ще дадем възможност за необятно бъдеще на потребителите. То ще предложи ултранадеждна комуникация с малко забавяне и масирана комуникация между машините, което отваря вратите за медицина от разстояние, за автономни автомобили, по-широко използване на роботи в индустрията, умен дом и умен град, умно образование и редица други приложения.

- Ще има ли разлика в цените на новите услуги в сравнение със сегашните?

- 5G ще предостави концептуално нови услуги. И пакетите, които ще се разработят, ще бъдат съобразени с индивидуалните нужди на потребителите. Всеки ще може да избере услуги, които са му нужни в зависимост от приложенията, които ползва. Убеден съм, че клиентите ни ще бъдат доволни от съотношението цена - качество, което А1 ще им предложи с идването на 5G.

- Имате ли вече разработени конкретни пакети с услуги, които ще предложите?

- Не бихме искали да пришпорваме нещата - услугите ще дойдат на дневен ред, но първо нека да тестваме, а след това и да изградим 5G мрежата. Имаме план за тестване на услугите. Какво ще предложим конкретно, ще обявим на по-късен етап, когато сме готови с търговския им старт.

- Имат ли основания притесненията, че заради по-гъсто разположените клетки може да има повишен риск за здравето на хората?

- Излъчванията на мрежата се следят стриктно от специализираните органи в България. А нормите в България са многократно по-стриктни, отколкото в останалите държави от ЕС. След дискусии и проучвания на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Европейският парламент обяви, че няма научни доказателства, че 5G мрежите са опасни за човешкото здраве. Така че няма повод за притеснение за здравето на хората.

- Ще има ли възможност за интелигентно управление на трафика и там, където има повече потребители, да се предоставя по-голям капацитет, за да не се нарушава качеството на услугите?

- Да, това е една от характеристиките на 5G мрежите. Ще ви дам пример - ако сега имаме базова станция и мобилно устройство, тяхната комуникация може да я сравним с магистрала, която има две ленти и те си комуникират по тях. С новите мрежи ще имаме много магистрали, пространствено свързани помежду си, а лентите стават 64. Това ще дава възможност да се постигне и поддържа нужното качество на услугите по всяко време с интелигентно управление.

- Ако не се изградят 5G мрежи, има ли риск сегашните да не са в състояние да поемат увеличаващия се трафик в близките години? Може ли интернет да спре?

- Има риск от това да не сме в състояние да предлагаме нови услуги, ако не бъдат изградени 5G мрежи. Не смятам обаче, че това е тема, която трябва да ни притеснява. Убеден съм, че нашите усилия ще се увенчаят с успех и 5G ще бъде факт, а А1 ще е пионер в реализацията на новите мрежи.

- Очаквате ли да се постигне компромис с цената на честотите за 5G, така че тя да не е прекомерно висока и да затрудни инвестициите в новите технологии?

- Инвестициите, които ще направим, не са свързани само с честоти. Ще вложим средства и за оборудване, изграждане и поддръжка на мрежата. Подготвихме и предоставихме на институциите нашия анализ, свързан с въвеждането на 5G. Нужно е да намерим баланса заедно с държавата, така че да стане възможно изграждането на 5G на достъпни цени за потребителите. До момента срещаме разбиране и мисля, че вървим в правилната посока.

- Може ли 5G да доведе до ръст на икономиката и по-високи доходи?

- Да, може да доведе до ръст на икономиката и по-висок стандарт на живот. Ще се повиши многократно сигурността и бързината на реакция при критични ситуации. Ще имаме нови възможности за учене и забавления. Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове и свързана планета, което ще оптимизира много процеси. Ние сме тръгнали вече по този път, предоставяйки услуги чрез Narrowband IoT технологията и позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса. Понастоящем фокусът ни е, освен да разширяваме портфолиото си от IoT услуги, които предлагаме посредством тази технология, да правим така, че нещата, които се случват, да стават по-ефективни и автоматизирани. В бъдеще пък това ще ни е от огромна полза и ще допринесе за по-бързото внедряване и използване на 5G.

- Роботизацията на производството няма ли да доведе до загуба на работни места?

- Използването на роботизация на производството ще повиши неговата ефективност, а хората ще се ангажират с по-креативни дейности и такива, свързани с вземане на стратегически решения, вместо да извършват повтарящи се действия. Машините ще вършат тези повторяеми дейности.

  • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство