Фалшификат ли е СИРИЗА?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7548968 www.24chasa.bg

Ако се съди по делата – да

Изборите в Гърция показаха какъв шегаджия е историята. Спечели ги “Нова демокрация” – дясната неолиберална партия, която преди години вкара Гърция в дълговия капан. Загуби коалиция СИРИЗА, която няма вина за дълга, но плати за изкуплението.

Но ако избирателната система бе нормална, при същите резултати Нова демокрация май щеше да остане в опозиция. Тя взе малко под 40 процента от вота, докато всички останали парламентарни партии са леви или център - леви.

СИРИЗА е втора с близо 32 на сто от вота. Третата партия, коалицията КИНАЛ, е новото убежище на старата социалдемократическа партия ПАСОК. Четвъртата партия е марксистко-ленинска, петата е националрусофилска, а шестата е на отцепилия се от СИРИЗА бивш финансов министър Янис Варуфакис, който сам се определя като “капризен марксист” (erratic Marxist). Посмъртното убежище на Маркс май е в Гърция.

Нормалното съотношение на мандатите би трябвало да бъде 108 срещу 142 за ужким левицата.

Но тъй като гръцката система дава 50 мандата бонус на първата партия, съотношението се оказва 158 срещу 142 и управлява малцинство.

Така

преобладаващо

левият гръцки

избирател

получава дясно

управление

Но дори и лява партия да е на власт, тя постепенно става дясна. Преди години СИРИЗА бе коалиция от 17 леви партии, повечето от които се водеха комунистически, а 3-4 бяха последователи на Троцки. Самият Ципрас започва политиката си от Гръцката комунистическа партия. Левите гърци бяха силно разочаровани от дясното плъзгане на “системната” лява партия ПАСОК и заложиха на още по-лявата СИРИЗА, която щеше да покаже среден пръст на капиталистите.

През януари 2015 г. СИРИЗА спечели предсрочните избори в Гърция, като обеща, че ще договори с Тройката много по-изгодни условия за изплащане на дълга и така, че да спре затягането на коланите. “Капризният марксист” Янис Варуфакис обясняваше живописно как отпускането на коланите само с 2 дупки ще вдигне с 3 пункта икономическия ръст. Щом го обясни и на Меркел, тя щеше да се удари по челото и да възкликне – вярно, бе! Как не съм се сетила!

За да покажат какви са якобинци,

Варуфакис и

Ципрас тръгнаха

без вратовръзки

по официалните преговори. Уви, шефовете на Тройката (МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка) изобщо не се удариха по челата, а направиха кисели физиономии на дълбока досада. След 4 месеца имитация на преговори стовариха на главите на Ципрас и Варуфакис окончателен меморандум за финансиране на дълга, който се оказа много по-тежък от предишния. По-добре СИРИЗА изобщо да не беше идвала на власт.

Чудейки се как да се измъкне, СИРИЗА насрочи референдум за 5 юли, очаквайки народът поне да одобри новия меморандум. За неин ужас, народът каза гръмко “Охи” (Не) с 61 срещу 39 на сто от гласувалите.

 На другия ден капризният марксист си хвърли оставката и тръгна да държи лекции по университетите, в които да обяснява какво му споделил Юнкер и как му намигнала Лагард. Всички те знаели колко е прав, но му завиждали за интелекта и красноречието. 

Междувременно Тройката бе спряла парите за гръцките банки и народът остана без кеш. Един солунски пенсионер се оказа предвидлив – още 2 месеца преди това си изтеглил спестяванията и ги скрил в мазето. Когато слязъл да ги вземе оттам,

оказало се, че

плъховете

са изяли банкнотите!

Два-три дни след като народът каза “Охи” (не), Ципрас каза твърдо “Не” (да) и се съгласи с драконовския меморандум. Подариха му вратовръзка. От този момент революционната СИРИЗА се превърна в неолиберална партия, която изпълнява най-дясната програма за остеритет – затягане на народните колани. Освен това тя връчи на Тройката нотариалния акт за Гърция, като обеща да продаде на чуждите компании държавни активи за 50 милиарда евро. Така контролен пакет от пристанището в Солун се оказа в германски ръце.

Днес външният дълг на Гърция е някъде към 180 процента от нейния БВП, което означава, че розовите очаквания в договора от 2015 г. са непостижими. Все пак изплащането е облекчено от много по-ниските лихви и политиката на “количествено облекчаване”, възприета от Европейската централна банка. През юни миналата година кредиторите отложиха с 10 години матуритета (срока за изплащане) на една трета от гръцкия дълг плюс 10 години гратисен период за лихвите. Това днес дава възможност на Ципрас да се похвали, че страната е постигнала стабилност и управлението му всъщност е било много успешно.

А и какво можеше да направи? Единствената опция бе да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата. Това обаче щеше да доведе до още по-тежка криза. Освен това СИРИЗА не бе искала от народа мандат за чак такава революция.

Междувременно, за едно десетилетие тежък остеритет

доходите на гърците

спаднаха с над една

трета

Една трета от населението се оказа застрашено от бедност. Жестоко бяха орязани минималната работна заплата, пенсиите, социалните помощи. Безработицата стигна до 28 на сто, но после спадна под 20, тъй като младите емигрираха.

През 2015 г. Гърция вече беше във вълчи капан и не можеше да излезе, без да си прегризе лапата. То беше ясно предварително. Гледам, че малко преди изборите през януари 2015 година съм писал в “24 часа” доста точна прогноза под заглавие “Гръцката левица ще победи, за да се самоубие”. Вярно, не се самоуби буквално, но пък спря да бъде левица.

Дори да я нямаше СИРИЗА, европейският елит бе длъжен да я измисли. Не върви да започнеш приватизацията на чудесните гръцки острови и други благини от името на една дясна партия като “Нова демокрация”, за която се знае, че работи за световните господари. Ами ако народът се вдигне на бунт?

По-интелигентно решение е обратното – първо бунтът, а после, когато ентусиазмът се попари като мушкато - приватизацията. СИРИЗА оглави този фиктивен бунт, народът се събуди със сърце порасло, но след 5 размирни месеца, когато банкоматите пресъхнаха и вождът вдигна бялото знаме, пораслото сърце се сви. Така с един куршум бяха убити 2 заека – хем гърците клекнаха, хем новите леви партии в Европа получиха мощен шамар.

СИРИЗА поне би могла да оправи най-кривата избирателна система в света, гръцката. Хем уж пропорционална, хем след 50 мандата бонус не остава и помен от пропорция. Хем се цели стабилност, хем изборите са винаги предсрочни. Хем гласуването е задължително, хем 42 на сто не се явиха да гласуват. Щом и това не ѝ хрумна да промени, значи СИРИЗА е фалшива левица. Така мисля аз.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо