Психология - с 6, а физиката пак остана за тройките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7551133 www.24chasa.bg

Трудно се обръщат нагласите на младите хора, които искат да вземат диплома в университет. Показват го резултатите от първото класиране на кандидат-студентите във висшите училища.

Ето, в Софийския университет психологията пак е най-желана, а в Пловдивския физика ще учат кандидатите с тройки на изпита. А едва след това идват онези специалности, от които бизнесът изпитва огромна нужда, като компютърни специалисти и инженери например. Същото се отнася и за избора да се учи педагогика, макар че и заплатите на учителите се вдигат сериозно в последно време, а и държавата стимулира подобен избор на специалност.

Но не и не! Избират си зрелостниците специалности, за които после не е ясно дали ще имат работа - като маркетинг, публична администрация и стопанско управление.

Има обаче надежда, щом в челните места според избора на младите са специалности като софтуерно инженерство и икономика на инфраструктурата. Значи, все пак трендът се обръща, но трябва време, за да се измести психологията от челото в класациите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,