Психология - с 6, а физиката пак остана за тройките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7551133 www.24chasa.bg

Трудно се обръщат нагласите на младите хора, които искат да вземат диплома в университет. Показват го резултатите от първото класиране на кандидат-студентите във висшите училища.

Ето, в Софийския университет психологията пак е най-желана, а в Пловдивския физика ще учат кандидатите с тройки на изпита. А едва след това идват онези специалности, от които бизнесът изпитва огромна нужда, като компютърни специалисти и инженери например. Същото се отнася и за избора да се учи педагогика, макар че и заплатите на учителите се вдигат сериозно в последно време, а и държавата стимулира подобен избор на специалност.

Но не и не! Избират си зрелостниците специалности, за които после не е ясно дали ще имат работа - като маркетинг, публична администрация и стопанско управление.

Има обаче надежда, щом в челните места според избора на младите са специалности като софтуерно инженерство и икономика на инфраструктурата. Значи, все пак трендът се обръща, но трябва време, за да се измести психологията от челото в класациите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в