И все пак - да започнем историята от Древна Гърция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7553229 www.24chasa.bg

Бъркотията с уроците за комунизма от учебниците по история е на път да бъде поправена. След обществената реакция и намесата на експерти от БАН, след дискусии и много “за” и “против”, изглежда, учениците ще могат наесен да учат по подобрени и най-важното - обективно представени текстове за спорния исторически период от близкото минало на комунизма.

Но щом сме тръгнали да уеднаквяваме принципно представянето на историята в учебниците, може би е добра идея да се започне отначало. Древна Гърция е майка на демокрацията и цивилизацията например, затова е много важно какви уроци ще четат подрастващите за нея. После ще дойде ред на основаването на българската държава, Средновековието, Възраждането и неговите герои, апостолите на Априлското въстание, Третото българско царство, та чак до наши дни. И е добре да има точни критерии, за да не объркваме децата и техните представи за историята.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в