Ниските лихви насърчават потреблението, но крият и рискове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558630 www.24chasa.bg

Икономиката и доходите растат, след тях и кредитирането, лихвите са ниски, лошите длъжници намаляват. Така накратко може да се опише настоящата финансова ситуация в България. 

Положението е благоприятно за хората и фирмите и ще продължи да стимулира търсенето и потреблението.

Всичко, което трябва да знаете за:

Но винаги има едно но - в с лучая е рискът да се изпадне в свръхоптимизъм и очаквания за ниските лихви за дълго време. А дано, ама надали. Да, лихвите надали ще се вдигнат поне още година, че може и повече. Но ще дойде моментът на тяхното покачване и всички трябва да са готови. Неслучайно БНБ увеличава изискванията за банките чрез т.нар. антицикличен капиталов буфер.

Това е предупреждение не само към тези, които раздват кредити, а и за тези, които ги вземат. А посланието е ясно - да заделят повече резерви и да внимават, за да няма твърде много лоши кредити.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,