Ниските лихви насърчават потреблението, но крият и рискове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558630 www.24chasa.bg

Икономиката и доходите растат, след тях и кредитирането, лихвите са ниски, лошите длъжници намаляват. Така накратко може да се опише настоящата финансова ситуация в България. 

Положението е благоприятно за хората и фирмите и ще продължи да стимулира търсенето и потреблението.

Но винаги има едно но - в с лучая е рискът да се изпадне в свръхоптимизъм и очаквания за ниските лихви за дълго време. А дано, ама надали. Да, лихвите надали ще се вдигнат поне още година, че може и повече. Но ще дойде моментът на тяхното покачване и всички трябва да са готови. Неслучайно БНБ увеличава изискванията за банките чрез т.нар. антицикличен капиталов буфер.

Това е предупреждение не само към тези, които раздват кредити, а и за тези, които ги вземат. А посланието е ясно - да заделят повече резерви и да внимават, за да няма твърде много лоши кредити.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кабинетите на медсестрите - плюс за болния

    Две главни ползи ще има, ако акушерки и медицински сестри имат право да разкриват самостоятелни кабинети. Първата и най-важната е за пациентите. Подобна стъпка със сигурност ще облекчи натоварването на общопрактикуващите лекари и ще стопи опашките пред тях за дребни манипулации или за проследяване на бременност.
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов