Ниските лихви насърчават потреблението, но крият и рискове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558630 www.24chasa.bg

Икономиката и доходите растат, след тях и кредитирането, лихвите са ниски, лошите длъжници намаляват. Така накратко може да се опише настоящата финансова ситуация в България. 

Положението е благоприятно за хората и фирмите и ще продължи да стимулира търсенето и потреблението.

Но винаги има едно но - в с лучая е рискът да се изпадне в свръхоптимизъм и очаквания за ниските лихви за дълго време. А дано, ама надали. Да, лихвите надали ще се вдигнат поне още година, че може и повече. Но ще дойде моментът на тяхното покачване и всички трябва да са готови. Неслучайно БНБ увеличава изискванията за банките чрез т.нар. антицикличен капиталов буфер.

Това е предупреждение не само към тези, които раздват кредити, а и за тези, които ги вземат. А посланието е ясно - да заделят повече резерви и да внимават, за да няма твърде много лоши кредити.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока