Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7560592 www.24chasa.bg

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г.

На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая Манолова, която подкрепят 23%.

Преизчислението на този резултат само върху твърдо решилите да гласуват показва теоретична възможност Фандъкова да спечели още на първи тур, коментира в БТА ръководителят на ЦАМ, социологът Юлий Павлов.

Според него обаче при участие на Манолова в изборите наесен е по-вероятно да се стигне до балотаж. Според данните 38,5% от столичани на предполагаем втори тур биха гласували за Фандъкова, а 28,1% - ако двубоят е с Мая Манолова. Обявили, че няма да гласуват на втори тур наесен, са 22,9% от анкетираните, а 10,6% са оставили въпроса без отговор.

Сред твърдо решилите да гласуват на втори тур вероятното съотношение е 59 на сто за Фандъкова срещу 41 процента за Манолова, коментира социологът.

43% от столичани са убедени, че в сравнение с всички досегашни кметове на София най-много за нея е направила Йорданка Фандъкова.

Любопитно е също, че общественото доверие единствено към нея, евентуалния й съперник Мая Манолова и президента Румен Радев доминира над недоверието. Тримата се оказват единствените български политици с положителен рейтинг, показаха данните на ЦАМ.

Доверие към

Йорданка

Фандъкова

изпитват 48,1%, към Мая Манолова - 49,5%, а към президента Румен Радев 45,8%.

Разнороден общински съвет в столицата след 27 октомври предсказват още данните на ЦАМ. Общински съветници в столицата ще има лидерът ГЕРБ, който печели 28,9%, следван на дистанция от 7,1% от БСП, за която гласуват 21,8% от столичани.

Трета сила в София е “Демократична България” с 5,6% вот.

Четвърта сила в столицата би била евентуална партия на Слави Трифонов - в проучването тя печели 4,3 на сто подкрепа - или политическа формация с листа, зад която застане Трифонов, уточни Павлов.

Данните показват, че подкрепата за ВМРО в столицата е 3,8 на сто, за СДС - 2,2%, за “Атака” - 2,1 на сто, за ДПС - 1,5%.

Сигурни, че ще отидат до урните на местния вот наесен, са 54,6 на сто от анкетираните, 28 на сто все още не са решили дали да гласуват, а 13,8 на сто със сигурност няма да го направят.

София се е

променила

към по-добро,

твърдят

общо 57%

от попитаните столичани.

На другия полюс са 8,3%. Нищо не се е променило, казват 30,2% от попитаните софиянци.

43% пък са убедени, че най-много за столицата е направила Йорданка Фандъкова като кмет.

Като нейна основна заслуга най-много -

42,3% от

софиянци,

посочват

развитието

на метрото

Всеки четвърти, или 25,4%, посочва доброто поддържане на парковете и зелените площи, почти толкова - 23,1%, споменават развитието на градския транспорт, а всеки 5-и - богатия културния живот в града. Най-слабо попитаните са посочили като плюс на столицата сигурността на града (6,8%), създаването на добър бизнес климат (10,7%) и чистотата на града (12,1%).

Столичани посочват сред основните проблеми, които трябва да намерят решение в София през следващите години,

чистотата

на града

(според 22,2 на сто), нови улици в кварталите и ремонт на старите (15,9 на сто), по-редовен градски транспорт (15,1 на сто), мръсния въздух (12,1 на сто).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да пазим учителя!

    Днес е първият учебен ден. По традиция учениците от всички класове във всяко школо тържествено изпращат първолаците към класната стая. Но заедно с това ритуал трябва да има и за техните учители - онези, които им дават знанията и уменията, с които ще прекрачат прага на пълнолетието си след години. Трябва да стискаме палци на тези съвременни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,