Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7560592 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г.

На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая Манолова, която подкрепят 23%.

Преизчислението на този резултат само върху твърдо решилите да гласуват показва теоретична възможност Фандъкова да спечели още на първи тур, коментира в БТА ръководителят на ЦАМ, социологът Юлий Павлов.

Според него обаче при участие на Манолова в изборите наесен е по-вероятно да се стигне до балотаж. Според данните 38,5% от столичани на предполагаем втори тур биха гласували за Фандъкова, а 28,1% - ако двубоят е с Мая Манолова. Обявили, че няма да гласуват на втори тур наесен, са 22,9% от анкетираните, а 10,6% са оставили въпроса без отговор.

Сред твърдо решилите да гласуват на втори тур вероятното съотношение е 59 на сто за Фандъкова срещу 41 процента за Манолова, коментира социологът.

43% от столичани са убедени, че в сравнение с всички досегашни кметове на София най-много за нея е направила Йорданка Фандъкова.

Любопитно е също, че общественото доверие единствено към нея, евентуалния й съперник Мая Манолова и президента Румен Радев доминира над недоверието. Тримата се оказват единствените български политици с положителен рейтинг, показаха данните на ЦАМ.

Доверие към

Йорданка

Фандъкова

изпитват 48,1%, към Мая Манолова - 49,5%, а към президента Румен Радев 45,8%.

Разнороден общински съвет в столицата след 27 октомври предсказват още данните на ЦАМ. Общински съветници в столицата ще има лидерът ГЕРБ, който печели 28,9%, следван на дистанция от 7,1% от БСП, за която гласуват 21,8% от столичани.

Трета сила в София е “Демократична България” с 5,6% вот.

Четвърта сила в столицата би била евентуална партия на Слави Трифонов - в проучването тя печели 4,3 на сто подкрепа - или политическа формация с листа, зад която застане Трифонов, уточни Павлов.

Данните показват, че подкрепата за ВМРО в столицата е 3,8 на сто, за СДС - 2,2%, за “Атака” - 2,1 на сто, за ДПС - 1,5%.

Сигурни, че ще отидат до урните на местния вот наесен, са 54,6 на сто от анкетираните, 28 на сто все още не са решили дали да гласуват, а 13,8 на сто със сигурност няма да го направят.

София се е

променила

към по-добро,

твърдят

общо 57%

от попитаните столичани.

На другия полюс са 8,3%. Нищо не се е променило, казват 30,2% от попитаните софиянци.

43% пък са убедени, че най-много за столицата е направила Йорданка Фандъкова като кмет.

Като нейна основна заслуга най-много -

42,3% от

софиянци,

посочват

развитието

на метрото

Всеки четвърти, или 25,4%, посочва доброто поддържане на парковете и зелените площи, почти толкова - 23,1%, споменават развитието на градския транспорт, а всеки 5-и - богатия културния живот в града. Най-слабо попитаните са посочили като плюс на столицата сигурността на града (6,8%), създаването на добър бизнес климат (10,7%) и чистотата на града (12,1%).

Столичани посочват сред основните проблеми, които трябва да намерят решение в София през следващите години,

чистотата

на града

(според 22,2 на сто), нови улици в кварталите и ремонт на старите (15,9 на сто), по-редовен градски транспорт (15,1 на сто), мръсния въздух (12,1 на сто).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Два дни отпуск отгоре - ама за пушачите ли

    Два дни отпуск отгоре - ама за пушачите ли

    Поредната идея, с която народът да се позабавлява известно време - щели да дават по два дни отпуск отгоре, за да поощряват непушачите. Ама защо така, господа от ВМРО? Къде остана грижата ви поравно за всички избиратели, къде се изгуби човеколюбието? Ако си мислите, че така ще спечелите още гласове и подкрепа за следващите избори
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя