Проф. Асен Балтов: Качествените болници и техните пациенти печелят от реформата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7562210 www.24chasa.bg
Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ “Пирогов”

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове.

“24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Новият здравноосигурителен модел, предложен от министър Ананиев, има поне 3 базови предимства.

Разбиването на монопола на НЗОК и даването на възможност гражданите да избират здравен фонд е само по себе си предимство, но в същото време то е най-сигурният начин чрез конкуренцията да се повишат качеството на предоставяните услуги и контролът върху изразходването на средствата.

Много важен момент е, че правото на избор се делегира при запазването на солидарния модел на здравно осигуряване, който създава равнопоставеност на осигурените, но и дава възможност пациентите, които се нуждаят от скъпа терапия, която човек със средни доходи не може да заплати, да бъдат лекувани.

Третото базово предимство на предложения нов модел е възможността да бъде правилно остойностен основният пакет от дейности, така че

хората да не

доплащат

за него, а работещите в сферата на медицината да получават справедливо възнаграждение за труда си. Въпрос на преценка е на какъв период условията да се предоговарят.

При публичното представяне на концепцията на министър Ананиев видяхме, че в повечето държави с добра практика в здравноосигурителната политика условията се договарят всяка година или малко по-дълги периоди, и това е правилно, защото дава шанс за навлизането на иновативни терапии и методи.

Като цяло новият модел дава по-добър шанс на добрите специалисти и на работещите болници, които са истинските стълбове на здравеопазването, съответно и на техните пациенти. Логично е, че осигурителите ще търсят партньорството на болници, които покриват най-високите стандарти за качество и предоставят най-широк кръг от услуги - не само в сферата на леките интервенции, а и в областта на тежките и социлно значими заболявания. Това означава, че добрите болници ще имат повече пациенти и възможност да инвестират в квалификацията на екипите си и в съвременната апаратура. Кой е крайният печеливш от това, е риторичен въпрос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,