Д-р Иван Маджаров: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7562213 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове.

“24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Добре е, че заговорихме за конкуренция не само при лечебните заведения, но и при финансиращите органи.

Според мен обаче не бяха ясно посочени точно кои проблеми ще реши демонополизацията в този момент, в който от години чакаме електронно здравно досие, единна информационна система, електронна рецепта. Това е основният въпрос, на който трябва да си отговорим.

Иначе звучи много красиво - демонополизация, конкуренция в една изключително консервативна система, каквато е здравеопазването.

Електронната система и електронното досие ще изсветлят до голяма степен и ще направят това, което казват, че

ще свършат

частните

фондове като

дисциплиниращи

органи

Ще излязат наяве и злоупотребите и когато човек е в болнични, а не трябва. Всички тези неща ще станат явни, както станаха явни в момента, в който свързаха системата на границите и на митниците с тази на НОИ. Сега вече става ясно, ако минеш границата, а се водиш в болнични. Електронизацията е нещо, което е много по-ефективно и по-малко опасно за обществото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,