Д-р Иван Маджаров: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7562213 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове.

“24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Добре е, че заговорихме за конкуренция не само при лечебните заведения, но и при финансиращите органи.

Според мен обаче не бяха ясно посочени точно кои проблеми ще реши демонополизацията в този момент, в който от години чакаме електронно здравно досие, единна информационна система, електронна рецепта. Това е основният въпрос, на който трябва да си отговорим.

Иначе звучи много красиво - демонополизация, конкуренция в една изключително консервативна система, каквато е здравеопазването.

Електронната система и електронното досие ще изсветлят до голяма степен и ще направят това, което казват, че

ще свършат

частните

фондове като

дисциплиниращи

органи

Ще излязат наяве и злоупотребите и когато човек е в болнични, а не трябва. Всички тези неща ще станат явни, както станаха явни в момента, в който свързаха системата на границите и на митниците с тази на НОИ. Сега вече става ясно, ако минеш границата, а се водиш в болнични. Електронизацията е нещо, което е много по-ефективно и по-малко опасно за обществото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Строго наказание за измамника, продавал белина като лекарство

    Прокуратурата в Бургас е образувала досъдебно производство срещу измамник, продавал белина като чудотворно лекарство срещу рак, аутизъм, камъни в бъбреците, бактерии, вируси и др. Това не е обикновена измама и затова прокуратурата, а евентуално и съдът след това трябва да се отнесат с цялата строгост на закона към извършителя.