Д-р Хасан Адемов: Да търсим аргументи в подкрепа на модела

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7562226 www.24chasa.bg
Д-р Хасан Адемов

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове.

“24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Тръгвам от разбирането, че сега обсъждаме концепция, а не конкретни текстове. Според мен на първо място трябва да има отговор на следните въпроси: работи ли в момента Министерството на здравеопазването по остойностяване на медицинските дейности; има ли разработена и действаща информационна система, която да е обвързана с други системи и да е част от електронното правителство; разработени ли са стандартите, правилата за добра медицинска практика.

По тези въпроси аз имам информация, че Министерството на здравеопазването в момента работи, и те са базата, от която трябва да се тръгне при обсъждането на концепцията. Без тези основополагащи инструменти на здравната система трудно може да говорим за какъвто и да е напредък.

Всички са съгласни с разбирането, че трябва да има промяна, защото в момента нито политиците, нито пациентите, нито съсловието са доволни от системата. Така че трябва да има движение в някаква посока и нашата политическа сила винаги е заявявала, че трябва да има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса в смисъл, че тя да бъде поставена в условията на конкуренция. Не знам да има нещо по-добро измислено от това да има конкуренция между финансиращите органи, между лечебните заведения и правото на пациента да избира финансиращ орган. Това според мен са основополагащи права, които трябва да ни овластят с разбирането, че е необходимо да подкрепим посоката, в която е представена концепцията.

На следващо място, трябва да имаме отговори на няколко други важни фундаментални въпроса. Какво става с онкозаболяванията? Лекарствата за тях сега са около 200 млн. лв. Какво става с редките заболявания? Друг важен и деликатен въпрос е какво ще се случи с болниците, с които нито един от фондовете

няма да сключи

договор,

защото не отговарят на съответните изисквания и критерии за качество?

Трябва задължително да има отговор на тези въпроси, за да можем да вървим напред. Последното, с което искам да завърша, е, че посоката, в която се предлагат промените, трябва да намери по-голяма подкрепа. Защото в момента най-лесно е да се намерят аргументи как не могат да се случат нещата. В момента сме в ситуация, в която трябва да търсим аргументи в подкрепа на новия модел, с които да се случат нещата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,