Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7563971 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг

Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!”

Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо. Застанал съм с името си и съм дал сигнал с документи в етичната комисия на ГЕРБ, в прокуратурата и във всички компетентни институции

Аз вярвам на Борисов, че ще се справи успешно със самозабравилите се феодали, защото той знае, че тези местни схемаджии и тарикати, ако не бъдат наказани, ще станат същите, каквито бяха старите феодали на БСП. Те на практика гледат от оня модел, какво са правили онези, и искат да ги задминат

С лидера на РЗС и общински съветник в Сандански разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Янев, какво разбирате под определението “местни феодали”, което използвате така често?

- Съвременният местен феодализъм е изключително опасно явление - както за местното самоуправление, така и за държавата като цяло. Тогава, когато човек иска да разчете дали е установен модел на феодализъм, той веднага трябва да провери дали кметът не си е назначил удобен шеф на полицията, дали не е побързал да пробута свое протеже за районен прокурор, за съдия, за шеф на НАП. И след това дали не е назначил на всички ключови позиции свои хора - шеф на горското, шеф на ВиК, шеф на общински пазари, шеф на сметоизвозването и сметосъбирането. На всички ключови структури. И ако е чак толкова безпардонен и почти всички тези хора са му роднини, тогава вече се вижда, че феодалът се е самозабравил напълно и може вече да се вживява - както е случаят в Сандански, дори за патриций.

- Кой е патриций? Кметът на Сандански Кирил Котев ли?

- Старото име на нашия град от периода IV-VI в е Дезодава. Той е бил знаков, знатен град в Римската империя. Той се е управлявал от 80 сенатори с потекло. Дори те не са си позволявали по време на мандата да си правят собствени водопроводи за минерална вода, да си правят джакузита, сауни и т.н. Ходили са в градската баня. Имало е две бани - една за малко по-знатните, другата - за по-обикновените. Но никой не си е позволявал да стане кмет, след което единственото нещо, с което ще го запомни градът, е да си направи басейн в семейния си хотел, и до този басейн да си прекара топла вода.

- От минералните води на града?

- От минералните води, които са изключителна държавна собственост. Заедно с махнатия зам.-министър Манолев. Двамата с кмета са съседи. По възможно най-безскрупулния начин - с техниката на ВиК, разкопаха през парка, изсякоха дървета и си прекараха водопровода. Изглежда, до такава степен е самозабравянето на местните феодали, които сигурно вече имат чували с пари, щом този минерален водопровод и Манолеви, и Котеви го ползват повече от година. Целият град го вижда това. Сигурно са занесли една торба пари в ДНСК, след като въпросният водопровод е узаконен преди няма и 20-ина дни. Как така е захранвал басейните и джакузитата, и целия хотел, когато водопроводът не е бил узаконен допреди 20 дни? Значи Борисов, докато е говорил на конференцията на ГЕРБ за минералните води и че няма да има прошка за никого, защото иначе няма да има ГЕРБ, в същото време тези са отишли в ДНСК да узаконят това безобразие.

Вижте за какъв гьонсуратлък става въпрос. В разрешението за експлоатация на ДНСК надзорник на този фамозен водопровод е зам.-председателят на общинския съвет. Общински съветник - шеф на надзорническата фирма, който фактически си полага подписа! Ами как няма - той седи от дясната страна на кмета! Той цял мандат консумира обществени поръчки, за да е надзорник на капиталното строителство, което прави общината.

- То може ли да се разтрогне?

- Те в бързината са направили един куп глупости. Дори заповедта на главния архитект на Сандански, който мистериозно изчезна, откакто иззеха сървърите на общината и откакто наложиха 100 000 лева гаранция на Манолев. Но това е друга тема. Та в заповедта на главния архитект има едно трасе на водопровода, а в разрешението за експлоатация на ДНСК дори трасето е сменено в бързината.

- Значи е нищожно.

- Значи е нищожно. Така че пороци има много, но въпросът е тоталното самозабравяне. Не може да сложиш близък приятел за шеф на полицията и същевременно Сандански да стане номер 1 по палежи, по грабежи, по взривове, в това число на автомобилите на полицейски служители, взривове на магазини, на кафета, на цех за гуми... Завчера - и палежи на камиони. Като гангстерска война. И на шефа на полицията брат му го слагаш за шеф на инспектората, който отговаря за сигурността. А жена му на шефа на полицията я назначаваш за главен счетоводител на “Общински пазари”. А шеф на “Общински пазари” е Фикинчев - вуйчо на кмета. Кметът лично прави конкурс, за да назначи вуйна си Катя Фикинчева за шеф на “Местни данъци и такси”. Обаче това не му стига, забележете, и назначава чичо си, на баща му брат, за някакъв отговорник на пречиствателната станция в града. Обаче и това не му стига, и назначава председателя на собствения си предизборен щаб и на предизборния щаб на Манолев - пенсионирания от ВКР военен Крум Аргиров, за шеф на местното ВиК. Просто няма нито една свободна позиция за нормален човек! Цялото котило на Котев е наместено в най-ключовите структури. Самозабравянето е такова, че на практика целият град е гроги, а феодалите са супер добре, процъфтяват. Те просто показват, че са над проблемите на града, те изобщо не ги засягат. Това, че градът е потънал в прах и мръсотия, че има над 150 незаконни сметища, че няма нито една централна улица, която да е асфалтирана, че всичко е в дупки, че има един куп проблеми, свързани с незаконно строителство - тези неща изобщо не ги интересуват. Това, че Сандански, който по принцип можеше да бъде витрина на СПА туризма на България, а е толкова занемарен, че туристите директно по магистралата минават, все едно не съществуваме като курортна дестинация. Всички тези неща не ги интересуват, обаче ги интересува да спретнат едни огромни палати, кметът да си изплати кредитите на хотела, за който има разследване на НАП, че акционер му е ром - бушон от Гоце Долчев. И набързо той, когато стана депутат, продаде акциите на майка си и на брат си, но отрича, че хотелът е негов. Но живее там. Сутрин излиза и вечерно време влиза, и всички го виждат. Обаче той казва на общинска сесия: “Не, не е мой хотелът.”

Който и нормален човек да питаш в града, ще каже, че е наистина безобразие да си направиш басейни, джакузита и минерален водопровод. И къща за гости в село Плоски е направил баща му като ордьовър, като капак.

Аз смятам, че за тези хора всякакви сетива за всичко човешко са тотално притъпени. Те до такава степен са безчувствени, че дори вчера, готвейки една от последните сесии на общинския съвет, са говорили в тесен кръг, че Борисов е някъде високо и той няма как да се занимава сега, хич не му е до това да се занимава със Сандански. Тях това ги успокоява. Но аз вярвам на Борисов, че ще се справи успешно със самозабравилите се феодали, защото той знае, че тези местни схемаджии и тарикати, ако не бъдат наказани, ще станат същите, каквито бяха старите феодали на БСП. Те на практика гледат от оня модел, какво са правили онези, и искат да ги задминат.

- А премиерът дали ги знае вече тези неща?

- Аз смятам, че разходките на Борисов с джипа по страната не са пиар. Той разбра какво му казват нормалните хора по места. И затова изведе тази теза...

- Да не сменяме походката.

- Да не сменяме походката, да не сме лъскави, да не се големеем, да не се правим на повече от всички, когато не сме. Много дразнещо за феодалите е да ги проверяват. Типичен пример в това отношение е изявлението на Котев, че всичко му е законно и всичко му е морално. Той си дава заключението! Той не чака етичната комисия на ГЕРБ, не чака институциите, не чака прокуратурата, а той самият се изтъпанчва по една национална телевизия и казва три пъти: “Всичко ми е законно, всичко ми е морално!” Това е много показателно за самозабравянето. И другото, което е много характерно за феодалите, е, че долу, по места за тях няма Европейски съюз, няма Европейска комисия, няма държава, няма правителство. За тях всичко е родово, кланово и схемаджийско. Наортачат ли се, направят ли си схемите, за да могат да доят общината, вече за тях всичко е приключило и са изградили съвременния феодализъм.

- За Банско знаете ли нещо? Това е другата община, за която се разбра, че са засечени далавери на партийци.

- По принцип задачата на Борисов за изкореняване на феодализма никак не е лесна. Защото този феодализъм е пуснал дълбоки корени. Борисов, разбира се, има опит. Дори като млад пръв в страната разби феодализма в София. Защото никой не очакваше, че тогава Борисов може да разбие оня феодализъм, който се беше установил тогава в Столичната община. Затова вярвам, че предвид този опит, който има, ще може да се справи и няма как да го подведат. Както и няма как някой да отиде и да ходатайства, като каже: “Тоя феодал е малко по-добрият от другия” и Борисов да си затвори очите.

Понеже ме питате и за други места, бих могъл да говоря много за цялата страна, но Сандански е много емблематичен пример и там трябва да се проследи целият генезис - кое как се е случило.

- Искате да кажете, че тази същата схема се възпроизвежда навсякъде?

- Да, тази същата схема, когато се разплете и се покаже пред обществото като модел, как функционира, след това по същата матрица много лесно ще се открият по места останалите как са феодализирали своите градове. Затова е много важно и не искам да изпреварвам. Застанал съм с името си и съм дал сигнал с документи в етичната комисия на ГЕРБ, в прокуратурата и във всички компетентни институции. И смятам, че те ще проучат внимателно детайлите, за да може по тази матрица да се направят правила, по които да има безпристрастно произнасяне. Мисля, че това е правилният подход.

- С Борисов говорили ли сте лично?

- Когато е необходимо, мога да разговарям с Борисов. Считам, че той е прекалено натоварен - и с европейски, и с национални дела, но вярвам, сигурен съм, че той ще намери време да се справи с това опасно явление по места - феодализма. Защото то може да се изроди в нещо, което след определен период от време да пакетира всички феодали в едно и така, както в други европейски държави, феодалите да започнат да диктуват национални политики. Ако това не се изкорени сега, в зародиш, ще стане това, което става в други европейски държави.

- Кои?

- Аз мога да дам много примери, като започнеш дори от големите, старите страни - членки на ЕС. Нима Северната лига не изстреля Салвини до министерския пост? Нима в Австрия, която е пример за икономическо развитие и Виена е най-добро място за живеене, не стана така, че Себастиан Курц беше принуден да управлява с регионалните вождове от Каринтия? Много такива примери могат да се дадат в цяла Европа и аз виждам, че самите феодали, понеже са от една порода, много бързо се сдушват. Те са много заинтересовани да се бранят. И съм сигурен, че сега е преломен момент. Ако не се нанесе първият солиден удар върху съвременния феодализъм в местното самоуправление, после вече могат да настъпят такива рецидиви, че положението да стане почти неспасяемо.

- Целта на феодалите е да станат официален играч в политиката?

- Те утре могат да направят и партия на местните феодали. Всичко друго е експериментирано в България - националисти, десни, леви, всякакви политически експерименти са правени в България. Но местните феодали не са се пробвали, а чувам, че се замисля подобно нещо.

- Значи не са само на югозапад, има ги и по други части на страната?

- Не, има ги в цялата страна. Ами по морето нима сте забравили какво се случва? Там има градове държави. В тях националното законодателство не важи. Важи само едно - всички гледат в жезъла на феодала. Какъвто знак даде, всичко се подрежда в стройни редици. По-апетитните общини са много солидно феодализирани. Това е принцип - колкото общината е по-добра, по-богата, по-ресурсна, толкова пипалата на феодалите са обхванали по-широк периметър.

- От колко години не сте в активната политика?

- До 27 януари 2017 г. бях съветник на премиера Борисов в политическия кабинет.

- И то точно по антикорупционните въпроси.

- Да. Оттогава не съм в активната политика. Единственото, с което съм се занимавал, за да не забравя що е то политика, е, че съм общински съветник, част от нашата група общински съветници в Сандански. В Сандански РЗС е първа политическа сила, има 6-има съветници. През този мандат сме били опозиция на този кмет и на всяка сесия, без изключение, сме казвали директно какво мислим. Но феодалите имат и друг способ - те викат някои регионални сайтчета и се договарят.

- И затова не се е разбрало досега?

- Затова нямаше тази гласност. Иначе в момента градът е гроги, но потенциалът на Сандански и на хората са чисто злато. И аз съм убеден, че нашия народ е с едно особено чувство - когато някой се опитва да унижи хората, да ги засегне на достойнство, на чест, тогава няма как да остане без реакция. Аз, когато се изправих и казах в националния ефир за клана Манолеви преди няколко месеца и минах по главната улица на града, отстрани виждах как хората скандираха, сякаш е дошло Освобождението.

- Щом като така е узурпирано всичко и хората са възмутени, има ли опасност ГЕРБ да загуби там изборите?

- Нека етичната комисия на ГЕРБ да се запознае с материалите.

За избори, за предизборни действия сега няма да говоря, защото за мен е изключително важно да видя дали етичната комисия ще може така да подреди нещата, че чрез Сандански да даде ясен национален знак за всички феодали в страната.

CV

Роден на 22 април 1971 г. в Сандански

Организира и ръководи партия “Национално сдружение - Български земеделски народен съюз” през цялото съществуване (от 2000 до края на 2005 г.), когато тя се преименува в “Ред, законност и справедливост”

Депутат в 40-ото и 41-ото НС. Зам.-шеф на ПГ на ОДС (в 40-ото НС) и на тази на РЗС в 41-ото НС, където оглавява и комисията за борба с корупцията

Член на политическия кабинет и съветник на министър-председателя Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта в периода 2015 - 2017 г.

Женен

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи