Накъде плава турският кораб

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7564839 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Управлението на Ердоган доведе до укори (засега не и до строги санкции) от САЩ към съюзника им от Босфора, че не може да държи в ръце две "огнени играчки" - и самолети Ф-35, и системи С-400. Доставката на дългосрочно поръчаните 116 самолета се замразява, а турските пилоти на обучение в Америка се приземяват.

Как Анкара, "от памтивека" основен съюзник на САЩ и НАТО, в новата Ердоганова ера е във все по-близки връзки с Русия - това кълбо е много по-заплетено, а разплитането му е непредвидимо.

Докато още не се е чула последната дума на Белия дом, а самият Тръмп се въздържа от своите Туитър присъди, републиканското и демократическото течение в Сената наричат турското поведение "тревожен признак за стратегическо свързване на Реджеп Тайип Ердоган с Путин". Министърът на отбраната Хулуси Акар ги успокоява с изявлението, че "това не значи, че има промяна в турската ориентация".

Президентът Ердоган заедно с годишнината от осуетения опит за преврат през юли 2016 г. припомни няколко предизвикателства, с които Турция се е сблъскала в по-съвременната история: "Въпреки политическите и военните договори, които имахме със западните съюзници, факт е, че от тях получаваме най-големи заплахи. Те са политически, културни и икономически, макар че бяхме предна линия по време на дългата студена война."

Едуард Стафорд, бивш съветник по военните и политическите въпроси на американското посолство в Анкара, сега предрича следното:

"Изгледите са, че правителството на Тръмп ще предприеме няколко крачки, за да запази американските интереси, особено да прекрати турското участие в програмата Ф-35, но не желае да наложи прекалено строги наказателни мерки, което значи, че ще смекчи ефекта на санкциите, доколкото позволяват законите и натискът на Конгреса."

Той изрежда и основанията за своето виждане:

Администрацията във Вашингтон знаеше какво ще стане и ако желаеше да изрази изключително недоволство и намерения за санкции, можеше да направи това с изявления на Белия дом, Държавния департамент и министерството на отбраната. Това говори, че засега не се засилва напрежението с войнствени съобщения, а се отлага "съразмерният отговор". Опитният дипломат дори забелязва, че първата доставка на С-400 е съвпаднала с пристигането на новия американски посланик (чиято длъжност бе вакантна в продължение на две години) в Анкара като предизвестие за "диалог за нежелателното поведение на съюзниците на по-високо равнище, отколкото бяха разговорите на домакина с временно управляващия посолството". "Подходът се смекчи" след успеха на Екрем Имамоглу да победи (на косъм, а след това и убедително) на изборите за кмет на Истанбул, което според творците на политиката във Вашингтон показва, че демокрацията в Турция оцелява въпреки отслабването на демократическите институции, вярва Едуард Стафорд. Изводът е, че през следващите седмици ще се "открият картите": "Засега изглежда, че Ердоган ще успее да се защити от западната покровителствена намеса и американските санкции без тежки щети за турската икономика, от които неговото политическо бъдеще все повече зависи. Изглежда във Вашингтон разбират, че по-нататъшното нанасяне на икономическа болка на турския народ не е от полза за САЩ и може да бъде само от помощ за националистическата реторика на Ердоган за усилията на Запада да потиска развитието на Турция."

Турция плати на Русия 2,5 милиарда долара за ракетни системи С-400, поръчани през 2017 г.

В цялата американска програма Ф-35 вложението на Анкара е милиард долара. Турските компании произвеждат точно 937 различни части за този самолет, предвидено е тяхното участие и в поддръжката и ремонтите им. Публикация на "Дифенс нюз" посочва, че изключването на Турция от системата Ф-35 (санкциите на САЩ) ще представлява загуба от най-малко 10 милиарда долара. "Това е преувеличение, като оръжие за натиск върху правителството на Ердоган", смятат най-ревностните защитници на "мира вкъщи".

Агенциите отбелязват, че Турция има желание да произвежда и части за руските С-400, като получи поне частични познания за технологията на московската система, която през 2020 г. трябва да прерасне в модел С-500 и както каза за германското радио министърът на търговията Денис Мантуров, "ще бъде подготвено нейното масово производство".

Официални лица и експерти от САЩ специално предупреждават, че е недопустимо в Турция "в близост до С-400 да се окажат самолети Ф-35, защото руските индикатори лесно могат да проникнат в уязвимите точки на американския самолет". Турците отговарят, че за разполагането на двете системи са предвидени отделни и отдалечени едно от друго места.

Анализатор от БиБиСи все пак вярва, че президентът Доналд Тръмп не е толкова враждебно настроен към турската покупка на руски системи като Пентагона, макар че до голяма степен връзките на Анкара и Вашингтон са на сериозно изпитание, и то не само заради решаването на ракетно-самолетната "квадратура на кръга". Затова СиЕнЕн смята, че "в бъдеще американската политика ще се основава на факта, че докато Турция не е враг на САЩ, също така не е и приятел". Бюлент Арач от Истанбулския политически център вижда това така: "Традиционната западна ориентация на Анкара се превръща в минало и не е лесно курсът на турския кораб да се обърне."

Плаването по Босфора от едната страна води в европейски води, а от другата - в Черно море.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока