Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565742 www.24chasa.bg

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят

Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма

- Г-н Мелемов, как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Смолян?

- И трудна, и благодатна - едното не изключва другото. Няма как да е благодатна, ако не е била трудна. Много неща сме направили и продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. По Оперативна програма “Региони в растеж” се правят множество проекти на обща стойност 21 млн. лв. Те са основно в инфраструктурата, но и в областта на културата и социалната политика.

Бяха ремонтирани 5 улици, възлагаме саниране на блокове, строи се спортна зала към Природо-математическата гимназия “Васил Левски”. Започна изграждането на 35 жилища за социално слаби на 5 етажа. Предстои изграждане на дневен център за възрастни хора с деменция. Подобрихме състоянието на училищната инфраструктура, тъй като

за мен и екипа

ми образованието

е приоритет

не само на думи.

Скоро започва ремонт на планетариума, който привлича туристи, а 40 г. не е правено нищо по него. Предстои ремонт на стария градски стадион. Ще правим нови трибуни, писта и огради. Използването му отново ще е безплатно за децата и клубовете.

Започва и вторият воден цикъл, който се забави по независещи от нас причини. С него 98% от отпадните води ще бъдат в пречиствателната станция. След полагането на тръбите всички улици ще бъдат асфалтирани.

- Една от политиките на общината е превръщането на Смолян в туристическа дестинация през четирите сезона. Успяхте ли?

- Смятам, че успяхме. Поставихме си цели за изработване на атракциони, спортна инфраструктура, богат културен календар, да има интерес за целогодишни посещения. Хотелската база е запълнена. Това се вижда и се усеща от хотелиерите. Имаме достатъчно събития за 365-дневно покритие. Освен с нови атракции и дестинации в общината ни предстои да положим всички усилия с инструментите на трансграничното сътрудничество да отворим региона предвид

предстоящото

откриване на пункта с

Гърция край Рудозем

за чужди туристи. Градът и селата ни привличат туристите с приветлива среда, с автентичната си природа и с културно-историческо наследство.

- Какво не успяхте да свършите, а имахте голямо желание, и с какво от свършеното се гордеете най-много?

- Община Смолян е много специфична. С много населени места, пръснати из планината, с малко жители. Във всяко от тях сме направили по нещо след обсъждане с населението кое е най-необходимото. За мен е важно, че хората оценяват усилията ни.

Имаме 486 км общинска пътна мрежа без вътрешните улици в селата и града. За сравнение държавата има 500 км на наша територия. Това е достатъчно красноречив факт, за да имаме проблеми с поддръжката и въпреки старанието ни да има и недоволни.

Друг проблем, който не е разрешен, е паркирането.

Предвиждаме

да бъде построен

голям паркинг в

стария център

Ще направим промени в сегашното движение. Някои улици ще станат еднопосочни, като т.нар. “Витошка” например. Предстои разработка на схема за обособяване на паркинги в жилищните зони, където чрез заплащане на паркомясто еднократно в годината собственикът на автомобил да бъде спокоен.

Гробищните паркове също са проблем. Нуждаят се от разширения.

Гордея се с това, че всички училища и детски градини са санирани и в добро състояние. За нас е важно децата и родителите да са спокойни, че средата е на ниво. Неслучайно сме обявени за град на знанието заради най-добрите инвестиции в сферата на образованието, пълните класни стаи и много добрите резултати в учебния процес. Децата, в които инвестираме толкова много, също се отблагодаряват.

Нашият регион за

10-а година е в

челните редици

в национален мащаб по постижения и знания. Те са бъдещ капитал и на града, и на България.

- Притеснен ли сте от емиграцията - населението на общината намалява с всяка изминала година. Какво прави общината да я предотврати?

- В Европа винаги е имало придвижване на хора от по-бедни към по-богати държави и чак когато стандартът на по-бедните държави се вдигне до 70% от стандарта на богатите, те се връщат. Тенденцията е наблюдавана в Португалия, Испания, Гърция.

Когато се вдигне стандартът в България, а това през последните години се получава с до 4-5%, те ще се върнат - с можене, със знания, с идеи, с пари. Не намирам нищо лошо - не отиват на заточение в Сибир или в бедните части на Африка, а отиват на по-добри места за повече доходи.

Тази тенденция не е нито само смолянска, нито само българска, характерна е и за другите държави в началото на присъединяването им към ЕС.

Общината трябва да създаде среда за живот, развлечение, работа, придвижване. Т.е. когато чуя, че някой е емигрирал, защото няма детска градина или къде да спортува, тогава бих се притеснил в действителност.

Смолян е прекрасно

място за живеене

и тези, които са заминали, го знаят много добре и ще се върнат.

- Близо 8 години сте кмет на Смолян. Направеното от вас и екипа ви достатъчно ли е, за да поискате пореден мандат?

- Смятам, че е достатъчно особено ако се сравнява с предходни мандати. Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно. Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса. Моите командировки са едва 170 лв. за цяла година. Няма глезотии, 7 години съм ползвал служебен автомобил, купен от предшественика ми. В администрацията има стриктна финансова дисциплина. Градът е подреден, чист, приветлив. Аз съм спокоен и мога да гледам съгражданите си в очите, а те знаят това, ако поискам пак доверието им.

- Смолян ще е домакин на най-мащабното събитие в страната - фолклорния събор на Рожен. Тази година обаче в средите на местните политически централи има упреци към общината като организатор. Предизборно говорене ли е това, или има от какво да се притеснявате?

- Ако съм се притеснявал, то е било през 2015 г., когато се проведе за първи път след 9-годишно прекъсване. Организацията му е сложна. Дотогава Министерството на културата е отпускало по над 350 хил. лева, но сега времената са други. Затова се спряхме на публично-частно партньорство с разписани предварително правила.

Общината се занимава само с фолклорната част, но не и с търговската. Нападките от местните политици са безпочвени, тъй като не съм чул конкретни неща, а само предположения, че можело да се случи това или онова. За събора е приет бюджет от 80 хил. лв. - част от бюджета на общината. Предоставени са всички разходи, които го формират - за полиция, пожарна, награди, хонорари и т.н. Факт е, че съборът се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. А аз съм сигурен, че по-грандиозно събитие в България няма. Затова

поемам всички

рискове, защото

си заслужава

В организацията ни помагат и съседните общини - Чепеларе, Девин, Баните и Златоград. Сигурен съм, че ще се получи едно чудесно събитие и родопчани ще се гордеят с него.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга