Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565817 www.24chasa.bg

Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи. Опитът от други държави е показателен - и там справянето със заразата е било по същия начин, а тези страни не са по-малко европейски от България.

Има и още едно важно условие - мерките да се спазват от всички и да няма опити за хитруване и местене на прасета от един двор в друг.

Защото е по-добре да бъдат заклани няколко десетки домашни прасета и стопаните да получат обезщетение, вместо да изгърми цял отрасъл, който дава на година няколкостотин милиона лева приходи. А и има опасност износът на месо от България да бъде забранен заради чумата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока