Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7572663 www.24chasa.bg

Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране, за да записват ученици за свободните места.

Дефицитът тази година е сериозен - свободни са 1578 места преди третото класиране - около 15% от обявените общо за прием след седми клас 9958 бройки за 2019 г. За сравнение през 2016 г. едва 200 са били незаетите места в гимназиите на София.

При това положение се налагат два въпроса: първият е дали предлаганите места и паралелки не са прекалено много за поредния нов випуск, който логично всяка година намалява по брой деца. А вторият и по-важен въпрос е колко елитни са елитните училища, щом дори и те не успяват да съберат максимума от кандидати. Очевидно конкуренцията ни куца, дори при това първо по-сериозно състезание за житейски старт при учениците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Нов тренд - и манекенките ще останат без работа

    Нов тренд - и манекенките ще останат без работа

    Манекенките, които правят от модните дефилета в Париж, Лондон, Ню Йорк и Милано забележителни спектакли, стават все по-изящни и изглеждат толкова съвършени, сякаш не са човешки същества от плът и кръв. Но ето че и техните работни места са на път да се разклатят, защото се появи нов тренд - в света на модата дефилира невероятно красивата Шуду Гран
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя