Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7572663 www.24chasa.bg

Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране, за да записват ученици за свободните места.

Дефицитът тази година е сериозен - свободни са 1578 места преди третото класиране - около 15% от обявените общо за прием след седми клас 9958 бройки за 2019 г. За сравнение през 2016 г. едва 200 са били незаетите места в гимназиите на София.

При това положение се налагат два въпроса: първият е дали предлаганите места и паралелки не са прекалено много за поредния нов випуск, който логично всяка година намалява по брой деца. А вторият и по-важен въпрос е колко елитни са елитните училища, щом дори и те не успяват да съберат максимума от кандидати. Очевидно конкуренцията ни куца, дори при това първо по-сериозно състезание за житейски старт при учениците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителите са по-важни от нова апаратура

    Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги