БФС за развитие на таксиметровия транспорт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7582860 www.24chasa.bg

Футболът е игра за феновете. Но май в България не е така. Първенството вероятно се играе в полза на таксиметровите шофьори. Защото друга причина да има късен мач в неделя, където и да е просто няма. Не е за запалянковците, не е за градския транспорт, нито за отборите.

Късният мач в неделя означава, че ако си фен от провинцията или от друг град, а не този на отбора, просто забравяш да гледаш мача на стадиона.

Вземаме пример от столичното дерби “Славия” - ЦСКА на кокетния стадион в “Овча купел”. Според таблета на четвъртия рефер Станислав Тодоров е дал последния сигнал точно в 22,55,56 часа. Най-близко е едноименната на квартала спирка, която е на 10 минути бърз ход или поне на 15 нормален. И според разписанието на градския транспорт какво заварваме там? Трамвай №5 има към Съдебната палата в 23,10 и 23,30 ч или ти остава един шанс. Към “Княжево” е в 23,11 ч. Четворката минава в 23,22 ч към метростанция “Хан Кубрат” и в 23,18 ч към бул. “Никола Петков”. Трамвай №11 е в 23,17 и 23,47 към “Илиенци” и в 23,17 и 23,47 ч към “Княжево”. Автобус №260 минава в 23,10 ч към булевард “Прага” и в 23,04 и 23,23 ч към Горна баня. Последният автобус №73 в посока жк “Гоце Делчев” е минал, а към “Овча купел 2” е в 23,47 ч. Същото е положението и с автобус 107 - към кв. “Карпузица” няма, а към Боянската църква е в 23,12 ч. За някакви връзки към “Младост” и “Люлин” не говорим, защото в неделя и по лятно разписание, докато стигнеш до тях, ако имаш късмет, вече са отлетели. Подобно е положението във всеки един град и около всеки един стадион.

Добаваме към ситуацията и огромните паркинги около родните стадиони и остава таксито. Дали ще е менте, или нормално - избирате сами.

И после се чудим защо е имало около 1400 човека на мача. А ако бяха повече, как смятате да се приберат? Да има струпване на входовете и да изпуснеш последния трамвай?

И един мач за 10 лева ще ти излезе още 20 за такси на нощната тарифа, ако си успял все пак да спреш нормално. Защото тогава излизат онези, страшните, с по 10-20 лева на километър. И ще се прибереш у дома малко преди полунощ. Ако жената те пусне, защото кой знае къде си се губил и какви са тези мачове по никое време. Съседът откога се прибра и т.н.

В събота и неделя може да се играе по всяко време, дори и сутрин. В Англия играят дербита в 12,30 часа на обед, в Испания и Италия е същото. Но в България не може. По напълно неясни причини.

Оставаме настрана и състоянието на стадионите, които не предразполагат да отидеш нормално и да гледаш мача.

Иначе всяка институция и клуб са се загрижили как да върнат хората на стадиона. И се тюхкат защо никой не отива на мачовете от родното първенство.

Със сигурност мач от 21 часа в неделя не помага за посещаемостта. И ако се види статистиката, те са с най-малко зрители. Но в името на таксиметровия шофьор продължаваме напред!

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г