Последната дума за кадрите е на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7588650 www.24chasa.bg

Всички се интересуват дали германският “Фолксваген” ще избере да прави новия си завод в България, или ще посочи Турция. Колкото и хубаво е да дойде такава мащабна инвестиция от световна фирма, трябва да се има предвид, че първата голяма трудност би се появила от намирането на необходимите кадри. Инженерите у нас и без друго се търсят от бизнеса под дърво и камък, да не говорим за средния технически персонал, който също не достига.

Затова и идеята на Агенцията по заетостта да анкетира повече от 2500 работодатели какви кадри ще им трябват догодина е повече от навременна.  Първо, защото последната дума в кои отрасли какви работници са необходими е на бизнеса.

И второ, защото точно тук държавата може да помогне на работодателите, като организира подходящи курсове за обучение на липсващите работници. Или пък, като даде приоритет на определени специалности в университетите. Така с общи усилия може да се осигурят необходимите кадри на бизнеса.

  • Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение. Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае