Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7592503 www.24chasa.bg
Христо Иванов СНИМКА: "24 часа", Архив

Предлагаме ви позицията на лидера на партията "Да, България" Христо Иванов по повод публикацията на "24 часа", в която се твърди, че политик от "Да, България" е замесен в хакерската атака срещу НАП. На края на текста, може да видите и позицията на главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, озаглавена "Само избуелият болшевизъм ражда съмнението, че всички участват в заговори, дори и "24 часа"

От заглавието на дописка в “24 часа” от петък научаваме, че единият от поръчителите на атаката срещу НАП бил “от Да, България”, каквото и да значи това. Вестникът научил това обстоятелство от неназован източник. Новината била “частично потвърдена от шефа на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов”, който казал, че “има достатъчно данни” кои са поръчителите, но “дали това ще бъде доказано, е друг въпрос.” Доказателства няма, но МВР знае. Спиридонов не обявява, но вестникът ни съобщава като безспорен факт в заглавие…

Дали “24 часа” (частично) слага думи в устата на г-н Спиридонов или се поставя в ролята на негова пощенска кутия, е въпрос на редакционна хигиена. Важното в случая, че цялото това съмнително журналистическо усилие е насочено към акцентирането не на друго качество на извършителя, а на негова предполагаема партийна принадлежност към извънпарламентарна опозиционна партия. С това, тази дописка се вписва в един опасен политически мотивиран лов на вещици, който обслужва назначаването на Гешев за главен прокурор и трябва да бъде осъзнат преди да стане късно.

Всичко започна с първото интервю на Гешев в качеството му на кандидат главен прокурор, което беше наистина програмно. На реформата на прокуратурата беше посветено едно изречение, а половината от времето в национален ефир беше използвано за директни атаки срещу опозиционни политици и журналисти. Прокурор Гешев заяви убеждението си, че с колегите ми от Демократична България сме въвлечени в кибертероризъм. И не защото има доказателства - от думите му стана ясно, че такива тепърва ще се набавят. А защото твърде бързо, по неговата веща преценка, сме реагирали на най-голямата кибер криза в историята на страната, засягаща 5 милиона от нас. И защото сме поискали оставката на министър Горанов, а не, както е трябвало според Гешев, на шефката на НАП.

Пропагандната акция продължи с безпрецедентно (дори по нашите стандарти) публикуване на доказателствен материал. Нищо в него не установява нашата причастност към “кибертероризъм”. Нещо повече, междувременно собственикът на разследваната за теча на данни фирма установи здравите си връзки с ГЕРБ. Това обаче явно не е повлияло на посоката на разследване: виновна може да бъде единствено демократичната опозиция и то защото е демократична опозиция, критикуваща управлението, за некомпетентност и корупция както и състоянието на прокуратурата и службите. Очевидно, за Гешев и Ко това само по себе си е акт на тероризъм.

Другата линия на “разследването” засяга разследващи журналисти, чиято изначална вина в очите на Гешев и Ко със сигурност е, че изобщо ги има и задават въпроси. Последното, както стана ясно от собствените му фройдистки залитания, за него е равнозначно на това да бъде преследван в 3 часа през нощта по улицата…

Междувременно, г-н Гешев успя да се зарече, че подобни акции по превръщане на доказателствен материал в жълта пропаганда ще станат обичайна практика.

Последва интервюто на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, в което той се държа не като публичен служител, а като сопаджия, който брани управлението и заплашва неговите опоненти в медиите и опозицията. Особен акцент беше намекът, че заподозреният за главен извършител може да се превърне в свидетел. Няма много мястото за съмнение, че тук не става дума за дирене на обективната истина, а за политически мотивирано преследване на предварително определени цели, дори с цената на амнистиране на основния виновник.

Отразявайки точно това негово интервю, “24 часа” извежда в заглавие партийната принадлежност на някой, набелязан за поръчител. Причината основният белег на въпросното хипотетично лице да е неговото членство в извънпарламентарна партия може да бъде една единствена: става дума за политическа поръчка срещу Демократична България заради нейната опозиционност и съпротива срещу инсталирането на Гешев като главен прокурор.

С гореописаните си изяви за няколко дни Гешев наруши основни изисквания на професионалната етика: за деполитизация и безпристрастност. С това той даде основание за дисциплинарното си наказание и доказа своята пълна несъвместимост с изискванията за заемане поста главен прокурор по чл. 170, ал. (5) ЗСВ, включително “способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност...; изявена независимост, воля за налагане на законността”.

С нарочна своя декларация, обаче, прокурорската колегия на ВСС изрично отказа да се занимае с тези ексцесии. И нищо чудно: всъщност точно с тях Гешев доказа своята полезност за корупционното статукво у нас.

Очевидно е, че начинът на провеждане на това “разследване” няма нищо общо с правосъдието или грижата за интересите на гражданите. Пред очите ни се инкриминира самата идея за опозиция и за журналистика, която разследва властта. Вместо да дирят истината, прокурори и висши полицаи стръвно бранят управлението и безотговорността му. Вместо разследване, имаме пропагандна акция за силово налагане на кандидат за главен прокурор, който може да не съответства на законовите изисквания и обществените очаквания, но пък е доказал и доказва, че е готов да гази закона и да мачка неудобни.

Държа да подчертая, първо, че пробивът в НАП е изключително сериозно престъпление, което едновременно засяга правата на милиони от нас и съставлява огромен удар по сигурността на страната. Виновните и евентуалните подбудители трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона, но това трябва да стане в един справедлив процес по закон.

Второ, ако има някакви конкретни въпроси към някой от нас от уставните ръководни органи на Да, България, ние сме готови да съдействаме с цялата си добросъвестност на държавните институции. Никой обаче не ни е потърсил! Само чуваме по медиите, че сме определени за кибертерористи по белег партийна принадлежност и че се търсят или фабрикуват доказателствата за това.

Пиша всичко това, обаче, не заради нас. Не сме нито изненадани, нито сплашени, нито неподготвени да се защитим. Случващото се само потвърждава правотата ни да изберем да се борим за върховенство на правото, за свобода и демокрация. Тази атака може само да ни мотивира да продължим.

Пиша го, защото превръщането на наказателния процес по едно изключително сериозно престъпление в лов на вещици срещу опозицията и разследващи журналисти засяга всички. Пред себе си имаме една прокурорско-пропагандна машина, която виждаме във все по-разпищолено действие: общи цели, общи опорки, общи корупционни схеми. Цацаров публикува в Труд, Труд брани Цацаров; Гешев игнорира финансовите връзки с КТБ на издатели и политици, те му осигуряват инсталирането на поста главен олигархичен екзекутор на завладяната държава.

Никой не бива да си мисли, че ако тези хора бъдат оставени да газят закона и основните демократични принципи, това ще спре до тук. Апетитът идва с яденето! Сега на мушката сме ние, черните овце, дръзнали да се пречкат на Цацаров и Гешев. Следващите обаче сте вие: “системни” политици, гледащи да останат в мейнстрима, “неутрални” журналисти, грижещи се да не си загубят работните места, “аполитични” бизнесмени, които си мислят, че ставащото тук не ги засяга, “обикновени” граждани …

Всичко в този казус показва, че назначаването на Гешев трябва да бъде спряно, ако искаме да бъдем свободно, правово и демократично общество. Първо, защото е очевидно неподходящ и, второ, защото вече показа за какво ще използва властта си.

Гешев обаче е само симптом за един системен проблем на българския конституционен модел: концентрацията на власт при практически пълна безконтролност в един човек на поста главен прокурор за цели седем години. От десетилетия берем отровните плодове на това положение и виждаме, как може да стане много по-лошо.

Ето защо, завършвам с апел към президента Радев, към премиера Борисов и към Корнелия Нинова, като лидер на най-голямата опозиционна партия: време е да започнем сериозен дебат за структурна реформа в прокуратурата, включително и чрез свикване на Велико народно събрание.

"Само избуелият болшевизъм ражда съмнението, че всички участват в заговори, дори и "24 часа"

Уважаеми г-н Иванов,

като ви поднасям извинения за това, че не потърсихме вашето мнение относно съобщението, че човек от "Да, България" е свързан с хакерската атака срещу НАП, не мога да се съглася, че вестник "24 часа" е пощенска кутия на някакви тъмни сили. Повярвайте ми, виждал съм пратени от тъмните сили дописки - например не мога да забравя как ген. Атанас Атанасов искаше да публикуваме разни неща покрай изгонването на Майкъл Чорни.

Затова ви уверявам, че точно тази дописка не е поръчвана от тъмните сили. Репортерът Мартинов, който има доста голяма експертиза по компютърните престъпления  бе достигнал до нея сам. Въздържах се от публикуване, но след като видях видях по телевизията интервюто на Ивайло Спиридонов реших, че информацията си е чиста истина. Приех го като допълнително потвърждение.

Фактът, че публикуваме без никакво забавяне вашето право на отговор е още един аргумент да не мога да се съглася с твърдението ви, че сме пощенска кутия. Пълзящият болшевизъм, който избуява напоследък и който може да бъде формулиран с изречението "Който не е с нас е против нас" дава опростенческа представа за света, но животът е малко по-сложен и не всички участват в заговори.

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г