Горан Маркович: 5G ще доведе до ръст на икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7593466 www.24chasa.bg

Редица индустрии като медицина, транспорт, земеделие, образование, различни видове производства ще могат да ползват решения, които доскоро изглеждаха невъзможни, казва главният търговски директор на Теленор България

- Теленор започна изпитвания на 5G мрежа в България. Нужна ли е тя, ако останат сегашните технологии, нима ще спре интернет?

- Не, интернет няма да спре без 5Г, но ако технологията бъде въведена в подходящия момент, това ще стимулира въвеждането на много нови услуги и ще въздейства благоприятно на икономиката като цяло.

Нека обясня. Доскоро, когато ставаше дума за интернет, за услуги за пренос на данни, основният въпрос беше „Колко бързо?“ и доставчиците на интернет, включително мобилните оператори, се опитваха да предоставят преди всичко максимално бързи услуги. Днес по света има в пъти повече свързани устройства, отколкото хора и потребителите и бизнесите силно разчитат на такива свързани устройства. Тази зависимост на икономиката от добрата свързаност само ще се засилва. Вярваме, че 5G ще реши много въпроси, свързани с капацитета, надеждността и ефективността на телекомуникационните мрежи, което ще даде и по-висока скорост и по-качествена връзка в движение за потребителите.

- Каква полза ще има за потребителите от новите мрежи?

- Най-лесно различимата полза за крайните потребители ще бъде по-високата скорост за пренос на данни. Те ще могат много по-бързо да отварят интернет страници, да свалят и качват съдържание онлайн и да играят игри в движение. Клиентите ни вече усетиха разликата в преживяването, когато стартирахме 4G мрежата си и 5G също няма да разочарова в това отношение.

5G обаче има приложения, които отиват далеч отвъд това. Благодарение на тази технология, операторите и други компании ще могат да предложат решения, които доскоро бяха невъзможни, от които да се възползват много индустрии – медицина, транспорт, земеделие, образование, различни видове производства. Например Теленор вече демонстрира възможностите за медицински преглед и консултация със специалист от разстояние – пациент в Хасково бе прегледан от експерти в София без да му се налага да пътува до столицата.

След броени дни предстои Теленор да проведе публични тестове и с други приложения на 5G, като първият от тях ще възможностите за менторство от разстояние. Събитието ще се проведе на 8 август на две локации – Бургас и София. Специален гост на събитието в Бургас ще е Андре Токев, който с помощта на 5G технологията ще наблюдава и наставлява хоби кулинари от разстояние. Те ще готвят в неговия ресторант в София за избрани гости.

Виждаме огромен потенциал в тази технология. Доколко ще успеем да използваме този потенциал в България, ще зависи не само от операторите, които ще предложат технологията, а и от това колко бързо ще можем да изградим цялата нова екосистема, която ще обхваща различни сектори на икономиката и ще доведе до икономически растеж и иновации.

- В какви срокове може да има търговски старт на услугите? И има ли нещо, което би забавило изграждането?

- Искам много силно да подчертая, че има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да можем да изградим 5G мрежа в близко бъдеще. Тези условия са българската държава да осигури нужния радиочестотен спектър, да го предложи на операторите на разумна цена и значително да облекчи строителните регулации за изграждане на базови станции. В момента водим много продуктивен диалог с Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според нас, в отговорните български институции има воля за премахване на пречките пред въвеждането на нови технологии.

Така че бих предпочел да не давам конкретни срокове, в които да предложим 5G мрежа. Ще кажа само, че Теленор активно изследва възможните приложения на 5G и ще предложи услугите си, базирани на тази технология, когато условията го позволяват.

- Може ли 5G да доведе до ръст на икономиката и по-високи доходи?

- 5G е предпоставка за по-добра конкурентоспособност и по-висока производителност на труда в България, а това естествено предполага ръст на икономиката. Нека обаче сме наясно - 5G технологията няма да изоре, засее и ожъне нивата на фермера. Това все така си остава работа на фермера. 5G обаче може да му помогне например да следи състоянието на почвите и на посевите и метеорологичната обстановка в реално време, така че той да може по-добре и по-ефективно да планира своята работа, работата на своята техника и да реагира по-адекватно на промените в средата и на пазара.

Така че в момента работим за това българският бизнес да разбере по-добре как въвеждането на услуги, базирани на 5G, ще бъдат в негова полза.

- Имате ли вече разработени конкретни пакети с услуги?

- Засега само тестваме технологията и нейните приложения в различни сфери на ежедневието и икономиката. Нямаме фиксирана дата за старт на 5G.

CV

Горан Маркович е главен търговски директор на Теленор България oт януари 2018 г. Присъединява се към телекома през 2004 г., като през годините е заемал различни ръководни позиции в търговската област, включително и временно изпълняващ длъжността главен директор „Потребителски продажби“ в Теленор Черна гора.

Участвал е активно в успешното преструктуриране там. Впоследствие е бил на ръководни длъжности в офисите на компанията в Норвегия и Унгария. Маркович е завършил специалността „Компютърни науки“ в Университета на Черна гора и се е обучавал по различни програми в САЩ, Великобритания и Унгария. Женен, с три деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя