Горан Маркович: 5G ще доведе до ръст на икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7593466 www.24chasa.bg

Редица индустрии като медицина, транспорт, земеделие, образование, различни видове производства ще могат да ползват решения, които доскоро изглеждаха невъзможни, казва главният търговски директор на Теленор България

- Теленор започна изпитвания на 5G мрежа в България. Нужна ли е тя, ако останат сегашните технологии, нима ще спре интернет?

- Не, интернет няма да спре без 5Г, но ако технологията бъде въведена в подходящия момент, това ще стимулира въвеждането на много нови услуги и ще въздейства благоприятно на икономиката като цяло.

Нека обясня. Доскоро, когато ставаше дума за интернет, за услуги за пренос на данни, основният въпрос беше „Колко бързо?“ и доставчиците на интернет, включително мобилните оператори, се опитваха да предоставят преди всичко максимално бързи услуги. Днес по света има в пъти повече свързани устройства, отколкото хора и потребителите и бизнесите силно разчитат на такива свързани устройства. Тази зависимост на икономиката от добрата свързаност само ще се засилва. Вярваме, че 5G ще реши много въпроси, свързани с капацитета, надеждността и ефективността на телекомуникационните мрежи, което ще даде и по-висока скорост и по-качествена връзка в движение за потребителите.

- Каква полза ще има за потребителите от новите мрежи?

- Най-лесно различимата полза за крайните потребители ще бъде по-високата скорост за пренос на данни. Те ще могат много по-бързо да отварят интернет страници, да свалят и качват съдържание онлайн и да играят игри в движение. Клиентите ни вече усетиха разликата в преживяването, когато стартирахме 4G мрежата си и 5G също няма да разочарова в това отношение.

5G обаче има приложения, които отиват далеч отвъд това. Благодарение на тази технология, операторите и други компании ще могат да предложат решения, които доскоро бяха невъзможни, от които да се възползват много индустрии – медицина, транспорт, земеделие, образование, различни видове производства. Например Теленор вече демонстрира възможностите за медицински преглед и консултация със специалист от разстояние – пациент в Хасково бе прегледан от експерти в София без да му се налага да пътува до столицата.

След броени дни предстои Теленор да проведе публични тестове и с други приложения на 5G, като първият от тях ще възможностите за менторство от разстояние. Събитието ще се проведе на 8 август на две локации – Бургас и София. Специален гост на събитието в Бургас ще е Андре Токев, който с помощта на 5G технологията ще наблюдава и наставлява хоби кулинари от разстояние. Те ще готвят в неговия ресторант в София за избрани гости.

Виждаме огромен потенциал в тази технология. Доколко ще успеем да използваме този потенциал в България, ще зависи не само от операторите, които ще предложат технологията, а и от това колко бързо ще можем да изградим цялата нова екосистема, която ще обхваща различни сектори на икономиката и ще доведе до икономически растеж и иновации.

- В какви срокове може да има търговски старт на услугите? И има ли нещо, което би забавило изграждането?

- Искам много силно да подчертая, че има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да можем да изградим 5G мрежа в близко бъдеще. Тези условия са българската държава да осигури нужния радиочестотен спектър, да го предложи на операторите на разумна цена и значително да облекчи строителните регулации за изграждане на базови станции. В момента водим много продуктивен диалог с Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според нас, в отговорните български институции има воля за премахване на пречките пред въвеждането на нови технологии.

Така че бих предпочел да не давам конкретни срокове, в които да предложим 5G мрежа. Ще кажа само, че Теленор активно изследва възможните приложения на 5G и ще предложи услугите си, базирани на тази технология, когато условията го позволяват.

- Може ли 5G да доведе до ръст на икономиката и по-високи доходи?

- 5G е предпоставка за по-добра конкурентоспособност и по-висока производителност на труда в България, а това естествено предполага ръст на икономиката. Нека обаче сме наясно - 5G технологията няма да изоре, засее и ожъне нивата на фермера. Това все така си остава работа на фермера. 5G обаче може да му помогне например да следи състоянието на почвите и на посевите и метеорологичната обстановка в реално време, така че той да може по-добре и по-ефективно да планира своята работа, работата на своята техника и да реагира по-адекватно на промените в средата и на пазара.

Така че в момента работим за това българският бизнес да разбере по-добре как въвеждането на услуги, базирани на 5G, ще бъдат в негова полза.

- Имате ли вече разработени конкретни пакети с услуги?

- Засега само тестваме технологията и нейните приложения в различни сфери на ежедневието и икономиката. Нямаме фиксирана дата за старт на 5G.

CV

Горан Маркович е главен търговски директор на Теленор България oт януари 2018 г. Присъединява се към телекома през 2004 г., като през годините е заемал различни ръководни позиции в търговската област, включително и временно изпълняващ длъжността главен директор „Потребителски продажби“ в Теленор Черна гора.

Участвал е активно в успешното преструктуриране там. Впоследствие е бил на ръководни длъжности в офисите на компанията в Норвегия и Унгария. Маркович е завършил специалността „Компютърни науки“ в Университета на Черна гора и се е обучавал по различни програми в САЩ, Великобритания и Унгария. Женен, с три деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази