Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7594042 www.24chasa.bg

В някои училища заплатите стигат до 2000 лв., казва началникът на регионалния инспекторат по образование

- Г-жo Илиева, в Бургас 50 млади хора се борят за едно учителско място, докато в държавата се търсят стотици педагози. Откъде този интерес към образованието?

- Много фактори определят големия брой кандидати. Един от тях е подобрената база - през последните 10-12 г. община Бургас обнови всички училища и детски градини. Отделно самите директори кандидатстваха по различни програми за ремонти на сградите и дворовете - някои от тях непипани десетилетия!

Въведохме целодневната форма на обучение, но не само със сборни занимални за няколко класа, а за всеки поотделно, което изисква допълнителен човешки ресурс.

Увеличените учителски заплати също се оказаха сериозен фактор за засиления интерес към професията. С постановлението на правителството те се вдигнаха с 20%, а с делегираните бюджети в някои учебни заведения в Бургаска област скочиха от 22 до 28% благодарение на мениджърския подход на директорите.

- Колко получава един учител в Бургаска област днес?

- С всички добавки, квалификации, лекторски, стаж някои учители стигат и до 2000 лв., а начинаещите започват със 1000 лв. Има директори с 3000 лв. заплата. Зависи от училището.

Важното е

да има деца,

защото учениците

формират

приходите

Което, от една страна, е добре, но, от друга, връзва ръцете на директорите да освобождават провинилите се.

- Къде е по-голям напливът за учители - в богатите общини по морето или във вътрешността?

- Няма значение, стига да има достатъчно ученици. В Бургас е най-голям заради многото училища, но желаещи има и за другите общини.

- Колко са свободните места?

- Около 100 са, но бройката постоянно варира, тъй като местата веднага се запълват. Една обява се задържа най-много 5-6 дни. Имахме случай за две свободни места за начален учител да се явят 74 души за много кратко време.

- За какви предмети се търсят преподаватели?

- За всички - български, математика, информатика, езици, химия, физика. Всеки, който е завършил технически науки и филологии и има педагогически профил, е добре дошъл.

- Кой е водещият критерий, по който се оценяват кандидатите?

- Естествено, дали образованието съответства на вакантното място. Много е важно и как кандидатът ще се представи на интервюто пред комисията и в събеседването с директора. Допълнителен плюс за него са квалификационните степени и специализациите. Те според мен в бъдеще ще играят все по-голяма роля при назначенията.

- В Бюрото по труда как коментират многото овакантени места за учители и свръхкандидатите за тях? Минали години се брояха на пръсти свободните учителски щатове.

- Изненадаха се и в първия момент ме попитаха дали няма грешка. Основните ни донори на кандидати са двете висши учебни заведения в Бургас - Свободният университет и университетът “Проф. д-р Асен Златаров”, който има и учителския колеж. Да не говорим, че в Бургас вече кандидатстват за учители и хора от други области. Бургас и Сливен са сред основните ни резерви, но вече говорим за педагози от доста отдалечени области като Плевен например. Идват със семействата си, с децата, защото тук намират препитание и реализация по специалността си.

- Масовото освобождаване на учители на пенсионна възраст не е ли също причина?

- Учителската професия е силно амортизираща и най-нормалното нещо е 1-2 г. след навършване на пенсионна възраст педагозите да излязат в заслужена почивка. Това са хора, които са отдали живота си за учителската професия, но

системата се

нуждае от свежо

попълнение, не е

нормално

средната възраст

на учителите в

Бургас да е

57-58 години

Образованието е много динамичен процес, който изисква постоянно осъвременяване, надграждане, за да си в крак с времето, с новите технологии.

Учителите трябва да имат стимул за развитие, ако щете, и за кариерно израстване, което е свързано и с възрастта. Вече не е достатъчен само класическият метод на преподавване, с трупане на енциклопедични знания, а усвояването на такива знания и умения, които биха намерили приложения в реалния живот.

Не е нормално в училище ученик да има шестица по даден предмет, а на матурите да изкара задоволителен. Затова поисках съпоставка от директорите на оценките в клас и външното оценяване, но не казвам, че причината в разминаването се дължи само на учителите в пенсионна възраст.

- А каква е гаранцията, че младите кадри биха се справили добре?

- Разбира се, че няма гаранция, но затова има национална програма “Квалификация”, която помага на начинаещите да повишат своята компетентност съобразно професионалния им профил и потребностите на учебното заведение. Трябва да се даде шанс на младите. Ако не им се протегне ръка, 1-2 години ще се лутат и ще се преориентират към друга система. А и практиката е показала, че учениците обичат младите преподаватели.

- Лесно ли се намират кадри за иновативните паралелки, които през последните години се откриват в Бургас - за авиотехници например, за механици на електрически превозни средства, за гимназията по компютърни технологии?

- Модерните паралелки, които са в т.нар. група професии на бъдещето, не се откриват самоцелно, а в училища, които имат подготвени кадри за тях. Отделно самите учители се усъвършенстват чрез различни квалификационни програми и създават учебници и помагала, които са необходими според техните виждания. Училищата, които са въвели тези специалности, са ги защитили с концепция за иновация пред Министерството на образованието.

30 училища в

областта вече

са иновативни,

с по-креативен подход в образованието, насочени към професии на бъдещето. Очакваме бизнесът да протегне ръка на младите кадри, когато се изучат.

Да вземем Гимназията по автотранспорт в Бургас. От т.г. приема ученици за паралелката “Електрически превозни средства”. Какво по-добро от това да захранва след време бъдещия автопарк в Бургас, който вече направи първа крачка с решение на общинския съвет за закупуване на електрически автобуси. Или пък паралелката “Ремонт на летателни апарати” в Гимназията по механотехника?! Запълни се от първото класиране, защото авиотехници винаги се търсят.

- В смесените райони има ли проблем с намирането на кадри?

- Няма. В някои райони като община Руен проблемът с кадрите бе решен отдавна. Още по времето на бившия кмет Хюсеин Ахмед много местни хора се изучиха с дистанционно обучение в Шумен и сега преподават в местните училища, също ползват кадри и от Айтос.

- Кандидати за учители в Бургаско има много, но достатъчно ли са децата?

- Докато на други места в страната закриват училища заради липса на достатъчно ученици, то в Бургас се налага откриването на нови. По разчетите на инспектората градът се нуждае от още 2-3 учебни заведения. Търсим подходящи терени за изграждането им и финансиране, разбира се, защото само с общински средства не става. Прирастът е голям и това е отражение на добрата жизнена среда, която съществува в Бургас.

Това се дължи на политиката на общината и кмета Димитър Николов, който прегърна образованието като своя кауза и с модерен подход го надгражда с широк замах във всичките му аспекти, включително още от детска градина. Смея да твърдя, че със своя пример зарази и останалите кметове в областта, независимо от политическата им принадлежност, да наблегнат на образованието като инвестиция в бъдещето.

В края на краищата, когато добрата битова и трудова среда намерят пресечената точка, резултатите са добри и нещата се случват. Затова на Бургас тепърва ще му трябват кадри в образованието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя