Сляп не значи тъп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7596218 www.24chasa.bg

Скандалният случай, при който съдебна заседателка не е била допускана да участва в делата  само и единствено защото е сляпа, е ужасен и показва дълбоки дискриминационни предразсъдъци.

Да си сляп, не означава да си тъп. Хората с увреждания имат същите способности да бъдат справедливи, колкото и зрящите хора. В крайна сметка нейната задача не е да бродира, а да съди. Ако за бод зад игла може би е нужно зрение, то за да съдиш, не е. Има разсилни, стенографи и прочее служители, които оказват съдействие.

Ако си спомняте, един от най-прочутите български магистрати и депутат във ВНС нямаше две ръце, което не му пречеше да е справедлив.

Това е повод да припомним, че на предстоящите местни избори се избират и общински съвети, които от своя страна пък избират и съдебни заседатели. Макар в България те да не са толкова важни като във филма с Хенри Фонда “12 разгневени мъже”, те все пак са форма на граждански контрол над съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност