Сляп не значи тъп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7596218 www.24chasa.bg

Скандалният случай, при който съдебна заседателка не е била допускана да участва в делата  само и единствено защото е сляпа, е ужасен и показва дълбоки дискриминационни предразсъдъци.

Да си сляп, не означава да си тъп. Хората с увреждания имат същите способности да бъдат справедливи, колкото и зрящите хора. В крайна сметка нейната задача не е да бродира, а да съди. Ако за бод зад игла може би е нужно зрение, то за да съдиш, не е. Има разсилни, стенографи и прочее служители, които оказват съдействие.

Ако си спомняте, един от най-прочутите български магистрати и депутат във ВНС нямаше две ръце, което не му пречеше да е справедлив.

Това е повод да припомним, че на предстоящите местни избори се избират и общински съвети, които от своя страна пък избират и съдебни заседатели. Макар в България те да не са толкова важни като във филма с Хенри Фонда “12 разгневени мъже”, те все пак са форма на граждански контрол над съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,