Край на илюзиите - Италия се хвърли в предизборна битка от плажа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7601155 www.24chasa.bg

След 14 месеца управление на Лигата и “5 звезди” Ботушът пак е на прага на нов вот

Какво точно се случва в Италия? Как стана така, че насред лято, когато нормалните хора лежат под чадърите, италианците пак са в предизборна кампания, а лидерът на Лигата и вътрешен министър Матео Салвини ги агитира гол до кръста, кръстосвайки плажовете?

За да си дадем сметка, че всичко, което става сега, е напълно в реда на нещата за страна като Италия, е достатъчно да си пуснем тв канала, който предава нонстоп изявите на “гуруто” на “чудотворната” диета Life 120 Адриано Панцирони.

Той не е лекар, беше изключен и от Ордена на журналистите, за какъвто се представяше, и беше глобен стотици хиляди евро за сеене на измами, но въпреки това продължава да проповядва пред хиляди екзалтирани италианци теорията си за живот до 120 г. Тя

обещава

излекуване

от всичко,

включително

от рак,

ако се спазва определена диета, базираща се на скъпо продаваните продукти на гуруто. Диета, която беше отхвърлена от всички възможни научни кръгове. Любопитно в случая е да се види как на пръв поглед напълно нормални и добре облечени хора се стичат от цяла Италия, за да присъстват на зрелищата му, и как изпадат в екстаз след обръщенията му към “народа на живот 120”. Човек се пита - как е възможно всичко това?

В Италия бройката е много важен фактор за възпламеняване на масите. По подобен начин, както Панцирони проповядва живот до 120 г., през март 2018 г. дойде на власт движението “5 звезди”, което по площади и по интернет проповядваше “квота 100” за пенсиониране (сборът от възрастта и от годините плащани осигуровки) и минимален доход от 780 евро за всички. 32 на сто от италианците повярваха в илюзията, че с опростенчески методи може да се решат сложни проблеми, и гласуваха за формацията, основана от комика Бепе Грило.

В началото никой не вярваше, че може да се случи, но стана – за да управлява, движението с крайнолеви платформи се съюзи с крайнодесни националисти - Лигата на Матео Салвини. Разводът между несъвместимите по характера и програмите си две партии беше само въпрос на време. Така, след като не постигнаха съгласие по основни неща, свързани с инфраструктурни проекти за милиарди евро и реформа на данъчната система, двамата “съпрузи” Луиджи ди Майо и Матео Салвини спряха да говорят помежду си и започнаха да се замерят с чинии. Салвини поиска гласуване на недоверие към премиера Джузепе Конте. “Вече няма мнозинство”, обяви на 436-ия ден от живота на правителството лидерът на Лигата.

Политическата криза идва в разгара на лятото, когато електоратът събира загар по морето. Време за губене обаче няма за новия “гуру” Матео Салвини, който проповядва “Първо италианците”. Окрилен от последните социологически сондажи, които прогнозират 37 на сто народен консенсус за неговата Лига (на общите избори получи 17,4 на сто, а на европейските – 34,3 на сто от гласовете), Матео

Салвини иска

да осребри

акциите си

веднага

За да направи това обаче, той трябва да надбяга времето, тъй като буквално всеки ден е ценен.

От техническа гледна точка гласуването на недоверие към премиера Конте може да стане най-рано на 19-20 август. След кръг от консултации президентът Серджо Матарела може да поиска да се провери дали има алтернативно мнозинство, да посочи правителство, гарантиращо провеждането на изборите, или пък да разпусне парламента веднага. Оттогава до изборите трябва да минат между 45 и 70 дни. Най-скорошната възможна дата за тях е 13 октомври, но само ако парламентът бъде разпуснат преди 15 август, когато в Италия се почива. Другите възможни дати са 27 октомври или 3 ноември.

И в тази ситуация обаче всичко е въпрос на номера и цифри. И малко отлагане на предсрочните избори може да се окаже пагубно за иначе сигурната победа на Салвини, който има против себе си голяма част от Европа заради националистическите си проекти. Клопка на Салвини може да заложи бившият му партньор в правителството Луиджи ди Майо с цел да отдалечи изборите с година. Как ще стане това? Ако вотът на недоверие към премиера се отложи в Сената, то Камарата на депутатите, където “5 звезди” има мнозинство,

може да одобри

насред лятото

реформа за

орязване на

броя на

депутатите

В такъв случай сегашното правителство може и да падне, но настоящият парламент ще си остане, защото ще влезе в ход конституционна процедура, която няма да позволи връщане към урните преди следващото лято.

В битката насред лятото се хвърли с всички сили и оттеглилият се основател на “5 звезди” Бепе Грило, който също зове против предсрочни избори. “Ще се надигна, за да не оставим Италия в ръцете на новите варвари”, каза Грило. Движението е напълно наясно, че в противен случай неговият експеримент за революция и за смяна на системата в Италия приключва дотук, тъй като според социологическите проучвания би получило едва 17% от гласовете на следващите избори.

Демократическата партия е разделена по въпроса за избори веднага или след година. Лидерът ѝ Никола Дзингарети иска предсрочни изори, а предшественикът му и бивш премиер Матео Ренци смята това за лудост.

Дали дясната формация “Италиански братя” на Джорджа Мелони (6,4% на европейските избори) и “Форца Италия” на Силвио Берлускони (8,8% на евроизборите) ще се съюзят със Салвини, не е съвсем сигурно, защото лидерът на Лигата каза, че иска да се състезава сам.

Салвини тича с всички сили към скорошни избори и по друга причина. Той иска да стане премиер още преди Нова година, защото през 2020 г. изтичат мандатите на шефовете и управителните съвети на най-богатите обществени компании.

Догодина ще се

преразпределят

около 500 кресла

в компании

от енергетиката от рода на “Ени” и “Леонардо” (а през 2021 г. и в “Енел”), в пощите и др. Само котираните на борсата обществени компании, чиито шефове ще се сменят, капитализират 160 млрд. евро. Догодина предстои и смяна на върховете на карабинерите и на всички тайни служби. Освен това е много вероятно именно следващият парламент да бъде този, който ще избере през 2022 г. следващия президент на републиката – разбира се, ако дотогава не падне и самият парламент, като се има предвид честотата на паданията им в Италия.

С други думи, Салвини е мотивиран да препуска като кон, пък било то и на 40-градусови жеги, за да извоюва вот веднага.

Луиджи ди Майо също препуска, но за да отдалечи изборите, защото знае, че в противен случай си отива от режисьорския пулт и на Италия, и на “5 звезди”.

Партиите в парламента сега трябва да решат как точно Италия да излезе от 14-месечния период, в който се превърна в по-уязвима икономически и в по-изолирана на международната сцена, от когато и да било.

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга