3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606672 www.24chasa.bg

Къде са центровете, които издърпват

икономически цели региони

Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.)

Прави впечатление, че

Враца изпреварва

повечето области по заплати. Там са доста по-високи от тези например в Благоевград. Какво е обяснението?

Трябва да направим разграничение - данните са за областите, а не за областните градове. Ако сравним данните на общинско ниво (за 2017 г.) за Враца и Благоевград ще видим, че средната заплата в Благоевград е по-висока с 50-ина лева. Цялата област Враца обаче се издърпва нагоре от община Козлодуй, където нивото на заплатите е високо заради АЕЦ “Козлодуй”.

В област Благоевград, от друга страна, над половината от жителите не живеят в областния център. Общини като Симитли, Кресна, Струмяни, Петрич, Сандански са с профил земеделие, туризъм, шивашка промишленост - сектори с по-ниско заплащане, които дърпат надолу средната заплата в областта.

Ако сравним икономическите профили на областите, ще видим, че

3 фактора са

решаващи за

по-високи

заплати

Първият - да има голям работодател в индустрията. Сред примерите в това отношение са Козлодуй, Раднево, Гълъбово, Пирдоп, Панагюрище.

Вторият фактор е да си в един от най-големите центрове или в неговата периферия, където е индустрията. Така е в София и около нея - Елин Пелин, Божурище, Костинброд. Така е във Варна с Девня, Белослав, Суворово, Аксаково. Третият случай това са региони, където вече има разнообразна индустрия и големи инвестиции - например Пловдив с Тракия икономическа зона, Севлиево и Летница, Стара Загора и Казанлък.

За големите градове високите заплати идват и с най-динамичния сектор - IT технологиите, където вече работят 80 хил. души. Той обаче

се развива все

още почти

изцяло в София

Пробива и във Варна и Пловдив, но не с тези мащаби. Интересно ще е да наблюдаваме дали IT секторът ще навлезе в повече областни центрове, за да промени картината с появата на млади хора с високи заплати.

Така че рецептата за общините, изглежда, е да привличат инвеститори с висока добавена стойност като строителство на машини, електрически съоръжения, изработка на автомобилни части. Или да работят с успешно развиващ се център, който е близо. Примери са Хасково и Димитровград, които използват инвестиционната активност в Пловдив. Такива центрове има повече в Южна България. Един от проблемите на Северозапада впрочем е, че там няма подобен център, който да издърпва икономически останалите от региона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,