Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606725 www.24chasa.bg

Подкрепата за нов НК

е много положителна

Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления.

Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи. А и губят несъразмерно времето на гражданите. Много по-лесно е при редица незначителни нарушения, които сега са обявени за престъпления, да се налагат административни наказания. Отделен е въпросът, че са необходими промени, за да може административните наказания да са непредотвратими, когато има нарушение.

Подкрепям изцяло и многократно съм изразявал тезата, че е крайно време да отпадне криминализирането на провокацията към подкуп в нашия НК, където тя се смята за престъпление. В много държави по света, особено в САЩ, провокацията към подкуп е могъщ механизъм за борба със средно голямата корупция.

Нима САЩ не е цивилизована държава? Нека стигнем до равнището на корупцията в държави като Швеция, Дания и Норвегия, пък тогава да мислим забрана на провокацията към подкуп.

Съдът за защита на правата на човека в Страсбург многократно е постановявал, че когато провокирането към подкуп е разрешено от съдия – например по реда за използване на специалните разузнавателни средства, тогава провокацията към подкуп е напълно допустима.

Отдавна е известно, че съществуването на много районни прокуратури е неефективно. Там прокурорите не могат да се натоварят с достатъчно работа, докато на други места изнемогват. А и в малките районни прокуратури няма възможност за специализиране на прокурорите в определени видове дела.

По начало в света се налага концепцията един прокурорски екип да започне досъдебното производство и да води делото до приключването му с влязла в сила присъда. По този начин не се налага при всяка съдебна инстанция нов прокурор или прокурори тепърва да се запознават с делото.

Коментарът на проф. Иван Тодоров е по повод представената концепция на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,