Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606725 www.24chasa.bg

Подкрепата за нов НК

е много положителна

Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления.

Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи. А и губят несъразмерно времето на гражданите. Много по-лесно е при редица незначителни нарушения, които сега са обявени за престъпления, да се налагат административни наказания. Отделен е въпросът, че са необходими промени, за да може административните наказания да са непредотвратими, когато има нарушение.

Подкрепям изцяло и многократно съм изразявал тезата, че е крайно време да отпадне криминализирането на провокацията към подкуп в нашия НК, където тя се смята за престъпление. В много държави по света, особено в САЩ, провокацията към подкуп е могъщ механизъм за борба със средно голямата корупция.

Нима САЩ не е цивилизована държава? Нека стигнем до равнището на корупцията в държави като Швеция, Дания и Норвегия, пък тогава да мислим забрана на провокацията към подкуп.

Съдът за защита на правата на човека в Страсбург многократно е постановявал, че когато провокирането към подкуп е разрешено от съдия – например по реда за използване на специалните разузнавателни средства, тогава провокацията към подкуп е напълно допустима.

Отдавна е известно, че съществуването на много районни прокуратури е неефективно. Там прокурорите не могат да се натоварят с достатъчно работа, докато на други места изнемогват. А и в малките районни прокуратури няма възможност за специализиране на прокурорите в определени видове дела.

По начало в света се налага концепцията един прокурорски екип да започне досъдебното производство и да води делото до приключването му с влязла в сила присъда. По този начин не се налага при всяка съдебна инстанция нов прокурор или прокурори тепърва да се запознават с делото.

Коментарът на проф. Иван Тодоров е по повод представената концепция на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    НАП все повече заприличва на съвременна институция, която има за цел не само да гони длъжниците и да следи за повече приходи в хазната, но и спестява излишни усилия на тези, които я пълнят. Едно от тях е гласуваната законова промяна хората да не дават бележки, ако ползват данъчни облекчения, а НАП сама да попълва информацията
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката