Новите хора и техните понятия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7608199 www.24chasa.bg

Свръхактивните деца преди

бяха невъзпитани, а на

#Metoo им викаха “доячки”

Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени,

зъбят се,

раздават

ритници,

най-нагло лъжат, отговарят арогантно и въобще се държат безобразно. Родителите им също от време на време крещят от пълно безсилие, но през повечето време гледат да се абстрахират. Чак когато положението стане нетърпимо, поглеждат с един такъв тъжен и обречен поглед и казват: “Ох, то е свръхактивно, милото, водихме го при специалист, чакаме да го надрасне.”

Много странно! И съвсем ново! Психолозите го наричат “синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието” и твърдят, че е най-честото “нарушение на невропсихическото развитие” при подрастващите. Навремето диагнозата беше елементарна, с просто око се виждаше, без диплома – невъзпитание се наричаше.

“Това дете е

изпуснато”,

казваха хората и се мъчеха да странят от подобни безхаберни семейства. Никой не се притесняваше, че хлапето е болно и когато порасне, пак не го жалеха.

В съвремието тази витиевата диагноза можеше да предизвика революция, ако бяха измислили и лечение, а не само да водят невъзпитаните деца на психолог и да се оправдават със синдром.

И други неща се объркват без никакво предупреждение, човек трябва много да внимава, за да се нагажда към новите обществени нрави. С дребните промени от сорта на това, че вече викат на найлоновия плик “чантичка”, по-лесно се свиква, но подмяната на основни критерии направо стъписва. Откакто свят светува, има жени (и мъже), които флиртуват със знатни личности, правят секс с тях, а после търсят облагодетелстване чрез заплахи. Столетия ги познават като “изнудвачи” и “доячи”. Днес им викат #Metoo и треперят да не ги ядосат.

“Признавам, че днешните правила и стандарти, по които се преценяваме, са много различни, отколкото бяха в миналото - казва Пласидо Доминго пред Асошиейтед прес. - Благословен и привилегирован съм, че кариерата ми в операта продължи над 50 години и ще се придържам към най-високите стандарти.”

78-годишният световноизвестен оперен певец беше обвинен в сексуален тормоз. Осем жени, които искали да станат известни певици, тези дни внезапно се сетили, че когато били млади и красиви,

палавникът

Доминго им

пускал ръце

и ги канел на вечеря, с което им причинил ужасно тежки емоционални страдания. Нямат доказателства, но пък са осем и когато крещят едновременно, надвикват тенора. Толкова мощно се цепят, че на Пласидо му отмениха концертите в операта в Сан Франциско, за да не ги посрамва. Не че и американците нямат същите проблеми, де! Продуцентът Харви Уайнстийн само дето не го влачиха по Sunset Boulevard намазан с катран и овалян в пера.

Някога, в отдавна отминалите времена, когато хората тачеха достойнството като висока морална категория, също имаше сексуални издеватели. Помня един преподавател по археология в университета, който нагло опипваше студентките.

Намери се обаче

едно окумуш

момиче

да му забие такъв мощен шамар, че пръстите ѝ останаха да му светят на бузата до другия ден. Стана скандал, наглецът се опита да я плаши с отнемане на студентските права, но тогава му скочиха и другите. Шумът стигна до ректора и както обикновено се развързваха такива ситуации, археологът напусна учебното заведение.

За да бъдем в тон със съвременните критерии обаче, този преподавател сега трябва да се издири. Както Асошиейтед прес са си направили труда да издирят насилените от клетия Пласидо, така и ние можем да си го върнем на даскала с 20-годишна давност. Тогава трябва да е бил около трийсет и няколко годишен, може да е направил кариера, вече да оглавява институт и да се кичи с дипломи и редки находки. И студентките ще намерим и ще ги снимаме с тениски #Metoo. Накрая онзи нещастник ще го натирят отвсякъде, на кайма ще го направим пред децата и внуците му, бял ден повече няма да види.

Не бива да се поддаваме на усещането, че планирането на разправа по напълно изстинала следа е подло, злобно и самоцелно. Отживелица е да се вярва и в божието наказание, днес не е като вчера. Катрин Деньов трябваше да се извини и да си посипе главата с пепел, защото е дръзнала да каже, че “доячките” подриват достойнството на мъжете с недоказани обвинения и се мъчат да изкоренят флирта от взаимоотношенията между половете. Какво пък разбира някаква си легенда на френското кино от любов!

Нищо, продължаваме напред, съсипването на едни хора носи радост на други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Покрай битките за климата левицата забрави неравенството

    Покрай битките за климата левицата забрави неравенството

    Не само климатична “бомба” заплашва планетата - увеличаващата се пропаст между свръхбогати и бедни е идеална хранителна среда да разцъфнат популизми, екстремизми и всякакви други -изми, които обещават разрушителни социални трусове. В наши дни, изглежда, взривоопасното развитие на технологиите в един все по-глобален свят води до увеличение на
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя