Новите хора и техните понятия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7608199 www.24chasa.bg

Свръхактивните деца преди

бяха невъзпитани, а на

#Metoo им викаха “доячки”

Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени,

зъбят се,

раздават

ритници,

най-нагло лъжат, отговарят арогантно и въобще се държат безобразно. Родителите им също от време на време крещят от пълно безсилие, но през повечето време гледат да се абстрахират. Чак когато положението стане нетърпимо, поглеждат с един такъв тъжен и обречен поглед и казват: “Ох, то е свръхактивно, милото, водихме го при специалист, чакаме да го надрасне.”

Много странно! И съвсем ново! Психолозите го наричат “синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието” и твърдят, че е най-честото “нарушение на невропсихическото развитие” при подрастващите. Навремето диагнозата беше елементарна, с просто око се виждаше, без диплома – невъзпитание се наричаше.

“Това дете е

изпуснато”,

казваха хората и се мъчеха да странят от подобни безхаберни семейства. Никой не се притесняваше, че хлапето е болно и когато порасне, пак не го жалеха.

В съвремието тази витиевата диагноза можеше да предизвика революция, ако бяха измислили и лечение, а не само да водят невъзпитаните деца на психолог и да се оправдават със синдром.

И други неща се объркват без никакво предупреждение, човек трябва много да внимава, за да се нагажда към новите обществени нрави. С дребните промени от сорта на това, че вече викат на найлоновия плик “чантичка”, по-лесно се свиква, но подмяната на основни критерии направо стъписва. Откакто свят светува, има жени (и мъже), които флиртуват със знатни личности, правят секс с тях, а после търсят облагодетелстване чрез заплахи. Столетия ги познават като “изнудвачи” и “доячи”. Днес им викат #Metoo и треперят да не ги ядосат.

“Признавам, че днешните правила и стандарти, по които се преценяваме, са много различни, отколкото бяха в миналото - казва Пласидо Доминго пред Асошиейтед прес. - Благословен и привилегирован съм, че кариерата ми в операта продължи над 50 години и ще се придържам към най-високите стандарти.”

78-годишният световноизвестен оперен певец беше обвинен в сексуален тормоз. Осем жени, които искали да станат известни певици, тези дни внезапно се сетили, че когато били млади и красиви,

палавникът

Доминго им

пускал ръце

и ги канел на вечеря, с което им причинил ужасно тежки емоционални страдания. Нямат доказателства, но пък са осем и когато крещят едновременно, надвикват тенора. Толкова мощно се цепят, че на Пласидо му отмениха концертите в операта в Сан Франциско, за да не ги посрамва. Не че и американците нямат същите проблеми, де! Продуцентът Харви Уайнстийн само дето не го влачиха по Sunset Boulevard намазан с катран и овалян в пера.

Някога, в отдавна отминалите времена, когато хората тачеха достойнството като висока морална категория, също имаше сексуални издеватели. Помня един преподавател по археология в университета, който нагло опипваше студентките.

Намери се обаче

едно окумуш

момиче

да му забие такъв мощен шамар, че пръстите ѝ останаха да му светят на бузата до другия ден. Стана скандал, наглецът се опита да я плаши с отнемане на студентските права, но тогава му скочиха и другите. Шумът стигна до ректора и както обикновено се развързваха такива ситуации, археологът напусна учебното заведение.

За да бъдем в тон със съвременните критерии обаче, този преподавател сега трябва да се издири. Както Асошиейтед прес са си направили труда да издирят насилените от клетия Пласидо, така и ние можем да си го върнем на даскала с 20-годишна давност. Тогава трябва да е бил около трийсет и няколко годишен, може да е направил кариера, вече да оглавява институт и да се кичи с дипломи и редки находки. И студентките ще намерим и ще ги снимаме с тениски #Metoo. Накрая онзи нещастник ще го натирят отвсякъде, на кайма ще го направим пред децата и внуците му, бял ден повече няма да види.

Не бива да се поддаваме на усещането, че планирането на разправа по напълно изстинала следа е подло, злобно и самоцелно. Отживелица е да се вярва и в божието наказание, днес не е като вчера. Катрин Деньов трябваше да се извини и да си посипе главата с пепел, защото е дръзнала да каже, че “доячките” подриват достойнството на мъжете с недоказани обвинения и се мъчат да изкоренят флирта от взаимоотношенията между половете. Какво пък разбира някаква си легенда на френското кино от любов!

Нищо, продължаваме напред, съсипването на едни хора носи радост на други.

  • Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Трима дребни бандитчета тормозят цяло пловдивско село, докато най-после ги заловиха. Такива като тях има в почти всяко село - всички ги знаят, но им треперят и се молят да не дойдат и в тяхната къща. Хората не мигват по цели нощи от страх. Вършеят си такива като биячите на баба Наска и техните събратя и живот си живеят - всички те в повечето
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга