Вождът на червенокожите, версия 2.0. Или как ДАНС арестува сина ми за нерешени задачи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7611842 www.24chasa.bg

ДАНС влиза в училищата. Нов закон предвижда цялата информация от дневниците вече да е достояние на полицията и разведката. Аз приветствам този почин! Най-сетне ще разбера какви ги върши синковецът и наистина ли от осем месеца не са правили никакви контролни и класни.

Едва изчаках законът да влезе в сила и веднага се възползвах от него.

- Ало, дансаджийте ли сте? – веднага скочих на телефона.

- Кажетьи – отвърна контразузнавачът, лениво предъвквайки нещо, вероятно възсуха баница, ако съдя по тихото трополене на трохи по слушалката и мазното примляскване.

- Имам нужда от информация за едно лице.

- Ние не даваме информации, госпожо, ние събираме информации – отряза ме той и пак отхапа баницата.

- Да де, аз ще ви съобщя важни детайли, а вие ще ми помогнете. Информация за информация – казвам.

- За какво става дума – все така оттегчено пита контраразузнавачът.

- Ученик, седми клас, София. – Усетих оживление от другата страна на линията. Момчето даже хвърли баницата и май си обърса устата.

- Слушам ви! – Гласът му звучеше тревожно.

- Вече от осем месеца не решава задачи за домашно. Твърди, че не им дават. Според мен това не може да е вярно. – Човекът отсреща настръхна.

- Госпожо, това е много опасна информация, сигурна ли сте?

- Че как няма да съм сигурна, нали съм майка му! – извиках отчаяно аз.

- Какво друго се случва с това дете напоследък? – попита баретата и май извади бележник.

- Не иска да чете „Под игото“... – измрънках аз. Отсреща настана мълчание. Накрая контраразузнавачът се окопити и прошепна:

- Не иска??? „Под игото“? Боже, Българийо! Момент да погледна – чу се разлистване на страници – Да, имаме ясен случай на радикалазиция – отече той. – Сама ли сте в момента?

- Не, синът ми си е в стаята. Слуша музика.

- СЛУША МУЗИКА??? Госпожо, заключете се и се скрийте под кревата, идваме веднага – изкрещя мъжът и затвори. Пет минути по-късно кварталът ни бе отцепен, появиха се хеликоптери, танкове, а няколко барети се спуснаха с въжета от съседите. Синът ми, както винаги, не забеляза нищо. Отведоха го така, както си беше с лаптопа в ръцете и доиграваше някаква игра. Това беше преди седмица. Днес същият господин от ДАНС ми се обади. Звучеше доста отчаяно, поне доколкото успях да доловя под мощните звуци на Еминем.

- Госпожо, чувати ли ма? – изпъшка контаразузнавачът.

- Да – отговорих, докато небрежно си разбърквах коктейла и се наслаждавах на тишината у нас.

- Елате си го вземети, моля ви са. Като на човек ви се моля – изплака мъжът в слушалката. – Не издържаме вече. Половината колеги са в болничен, другите оглушаха, по цял ден дъни музика от ареста, от училището му са ни заляли с домашни, вие как се решава уравнение с две неизвестни помните ли? А каква е мотивацията на героите в „Железния светилник“? Коя година е въстанието на Асен и Петър? Как се изписва цялата химическа реакция „сребърно огледало“? С механиката на флуидите запозната ли сте? И КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ЕДИН ЧОВЕК ДА СЛУША ЕДНА И СЪЩА ПЕСЕН НА ЕМИНЕМ? – Човекът вече искрено ридаеше – най-лошото – вика – е, че ми обра цялата заплата, платих сметките в къщи, останалото за джобни. Не издържам!

- Аз ще си го взема, ама със стабилността на България какво ще стане? – питам.

- Не ме интересува – крещи оня – аз емигрирам!!!

В интерес на истината водихме преговори доста дълго, накрая си го взех срещу опрощаване на данъците за две години напред и място в общинския съвет на столицата. Сега съм залегнала над едни уравнения тука и се чудя – спецчастите дали биха му ги решили?

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга