Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7613587 www.24chasa.bg

Страда дълбоко, без да си

признава, по онова време,

което покрай жителството

го даряваше с признание за

неговата “изключителност”

Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма, която той упорито не признава пред другите и пред себе си.

Истинският софиянец е антикомунист, той шумно се заявява като антикомунист и не дава дума да се издума за това, че той не мрази дълбоко в бъбреците си комунизма.

Дълбоко в себе си обаче той страда от носталгия по комунизма, защото единствено комунизмът с рестриктивните правила на софийското жителство го даряваше с административно дефинирано признание за неговата изключителност и привилегированост пред несофиянеца.

Когато комунизмът неочаквано и за няколко часа се изпари като система, заедно с него се изпари и признанието за изключителност на софиянеца, така както си отидоха званията “народен артист” и “герой на социалистическия труд”.

До ден днешен коренякът софиянец страда дълбоко, мълчаливо и без да признава пред себе, си за онова време, точно като герой на социалистическия труд.

Та затова не ни се сърдете, ако забележите някаква необяснима тъга и гневно раздвоение в погледите ни.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    НАП все повече заприличва на съвременна институция, която има за цел не само да гони длъжниците и да следи за повече приходи в хазната, но и спестява излишни усилия на тези, които я пълнят. Едно от тях е гласуваната законова промяна хората да не дават бележки, ако ползват данъчни облекчения, а НАП сама да попълва информацията
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката