Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7613587 www.24chasa.bg

Страда дълбоко, без да си

признава, по онова време,

което покрай жителството

го даряваше с признание за

неговата “изключителност”

Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма, която той упорито не признава пред другите и пред себе си.

Истинският софиянец е антикомунист, той шумно се заявява като антикомунист и не дава дума да се издума за това, че той не мрази дълбоко в бъбреците си комунизма.

Дълбоко в себе си обаче той страда от носталгия по комунизма, защото единствено комунизмът с рестриктивните правила на софийското жителство го даряваше с административно дефинирано признание за неговата изключителност и привилегированост пред несофиянеца.

Когато комунизмът неочаквано и за няколко часа се изпари като система, заедно с него се изпари и признанието за изключителност на софиянеца, така както си отидоха званията “народен артист” и “герой на социалистическия труд”.

До ден днешен коренякът софиянец страда дълбоко, мълчаливо и без да признава пред себе, си за онова време, точно като герой на социалистическия труд.

Та затова не ни се сърдете, ако забележите някаква необяснима тъга и гневно раздвоение в погледите ни.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Тайният клиент” да е таен наистина

    Хубава е идеята чрез “таен клиент” да се проверява работата на държавната администрация. Всички сме висели пред гишета, всички сме ругали за загубено време пред тях, всички сме патили от забавени документи, грубост и безхаберие на служители в нея. Затова сега като манна небесна идва новината, че се пишат сценарии как тайни клиенти да ловят мудния
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,