Една четвърт от германците са с чужд произход

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7616446 www.24chasa.bg

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година.

Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е роден в Германия. Покачването в сравнение с 2017 е 2,5%.

Общо 20,8 милиона живеещи в Германия са с чужд произход, като от тях 13,5 милиона не са родени в страната. Най-честият мотив за идване в Германия е семейният – 48% от имигрантите са се присъединили към своите семейства, установени във федералната република. При 19% мотивът за миграция е бил търсене или започване на работа в Германия. 15 на сто са дошли като бежанци. 5% са следвали в университети в Германия и са останали.

Най-много германски граждани имат корени или самите те идват от Турция, Полша и Руската федерация, следвани от Казахстан и Румъния. Сирия е на 6-о място.

52 на сто от всички граждани с миграционен произход имат германски паспорт, от тях 5,5 милиона са получили паспорта още с раждането си.

Придошлите, за да се присъединят към семействата си, идват най-често от Европа – 72%. Пак от Европа са основно и онези, които са се преместили в Германия, за да търсят работа – 85%. Бежанците най-често са идвали от Близкия Изток – 47%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя