Една четвърт от германците са с чужд произход

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7616446 www.24chasa.bg

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година.

Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е роден в Германия. Покачването в сравнение с 2017 е 2,5%.

Общо 20,8 милиона живеещи в Германия са с чужд произход, като от тях 13,5 милиона не са родени в страната. Най-честият мотив за идване в Германия е семейният – 48% от имигрантите са се присъединили към своите семейства, установени във федералната република. При 19% мотивът за миграция е бил търсене или започване на работа в Германия. 15 на сто са дошли като бежанци. 5% са следвали в университети в Германия и са останали.

Най-много германски граждани имат корени или самите те идват от Турция, Полша и Руската федерация, следвани от Казахстан и Румъния. Сирия е на 6-о място.

52 на сто от всички граждани с миграционен произход имат германски паспорт, от тях 5,5 милиона са получили паспорта още с раждането си.

Придошлите, за да се присъединят към семействата си, идват най-често от Европа – 72%. Пак от Европа са основно и онези, които са се преместили в Германия, за да търсят работа – 85%. Бежанците най-често са идвали от Близкия Изток – 47%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Четете “24 часа”, ако искате да знаете истината!

    Онзи ден много медии се подведоха по едно изказване на Калин Сърменов, че на любимата актриса Стоянка Мутафова ѝ е била направена сърдечна операция, а именно байпас. Това на нейната възраст от 97 години изобщо не е нещо елементарно и сигурно много хора са се притеснили. Истината е съвсем друга - преди няколко месеца ѝ е сложен т.нар
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,