Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7617291 www.24chasa.bg

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Съдът не може да отхвърли искане на подсъдимия за предварително изслушване, което е условие за съкратеното следствие. Подсъдимият може да признае изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират нови доказателства.

Един от съществените въпроси, които се повдигат при умишлените убийства по особено жесток или мъчителен начин е дали при тях да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие. Защото в този случай съдът намалява определеното наказание с една трета.

По българското наказателно право не се допуска да се налага наказанието доживотен затвор без замяна в затвор за определен срок. И човек се пита защо е предвиден като наказание в НК въпросният доживотен затвор без право на замяна.

Обикновената доживотна присъда (с право на замяна) се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г.

Върховният касационен съд е излязъл с тълкувателно решение, че при съкратено съдебно следствие за умишлени убийства, извършени по особено жесток или особено мъчителен начин, наказанието “доживотен затвор” се заменя с наказание лишаване от свобода от 15 до 30 г.

В тълкувателното си решение Върховният касационен съд изрично заключава, че: “След като най-тежките наказания бъдат заменени, съдът няма правомощия да извърши тяхната повторна замяна”.

Тоест наказанията при съкратеното съдебно следствие, по които е постановено първоначално наказание “доживотен затвор”, не се намаляват с една трета след трансформирането им в затвор за определен срок.

Когато присъдата е доживотен затвор, разликата в реалните наказания при съкратено съдебно следствие е само в минималното наказание, докато максималното е същото – 30 г. Редуциране на наложеното наказание с една трета може да стане само ако се определи точен срок затвор, а не доживотна присъда.

Преди време имаше текст в НК, който предвиждаше почти същото, което сега се предлага: “Чл. 369а (нов 2009) Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние.”

Но съвсем скоро текстът беше отменен.

За съжаление, съвсем невинаги в досъдебното производство доказателствата са железни. Това създава възможност подсъдимият да бъде оправдан. И тогава близките няма да получат възмездие, а обществото – справедливост. Освен това при съкратеното съдебно следствие много рядко се стига до обжалване на присъдата, т.е. наказанието се налага по-бързо. А знае се колко дълго може да се влачи едно наказателно дело. Спестяват се и неприятните преживявания на близките на убития да слушат за издевателствата над близкия им човек.

Поради това би било по-добре да се помисли съкратеното съдебно следствие да е възможно само след съгласие на прокурора.

Именно прокурорът е страната в процеса, която в началото на производството пред съда има най-много и най-точна информация по делото, тъй като прокуратурата е водила досъдебното производство. А идеята на съкратеното съдебно производство е то да се реализира, когато доказателствата не са железни и когато бързината на приключване на делото е от съществено значение.

Съгласието на прокурора като условие за съкратено съдебно производство може да се реализира по много начини. Един от най-лесните е, като се създаде нов чл.369 а със следното съдържание:

“Чл. 369а Съкратено съдебно следствие се допуска само при съгласие на прокурора.”

Съгласието на прокурора може да се реализира и чрез промени в чл. 370 от НПК.

Естествено, при една законодателна промяна такова едно предложение следва да се обмисли внимателно и да се прецизира, като са възможни промени и в други текстове от НПК.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без правила не става - даже и за тротинетки

    Без правила не става - даже и за тротинетки

    Нашествието на тротинетките по улици, булеварди, тротоари и велоалеи предизвика известен артистично-екологичен хаос в движението и наложи спешно да се пишат правила. Защото и шофьори, и пешеходци в чудо се видяха от новите возила, които се движат абсолютно безразборно и безхаберно в големия град. В момента хора с тротинетки може да се видят
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката