Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7617291 www.24chasa.bg

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Съдът не може да отхвърли искане на подсъдимия за предварително изслушване, което е условие за съкратеното следствие. Подсъдимият може да признае изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират нови доказателства.

Един от съществените въпроси, които се повдигат при умишлените убийства по особено жесток или мъчителен начин е дали при тях да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие. Защото в този случай съдът намалява определеното наказание с една трета.

По българското наказателно право не се допуска да се налага наказанието доживотен затвор без замяна в затвор за определен срок. И човек се пита защо е предвиден като наказание в НК въпросният доживотен затвор без право на замяна.

Обикновената доживотна присъда (с право на замяна) се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г.

Върховният касационен съд е излязъл с тълкувателно решение, че при съкратено съдебно следствие за умишлени убийства, извършени по особено жесток или особено мъчителен начин, наказанието “доживотен затвор” се заменя с наказание лишаване от свобода от 15 до 30 г.

В тълкувателното си решение Върховният касационен съд изрично заключава, че: “След като най-тежките наказания бъдат заменени, съдът няма правомощия да извърши тяхната повторна замяна”.

Тоест наказанията при съкратеното съдебно следствие, по които е постановено първоначално наказание “доживотен затвор”, не се намаляват с една трета след трансформирането им в затвор за определен срок.

Когато присъдата е доживотен затвор, разликата в реалните наказания при съкратено съдебно следствие е само в минималното наказание, докато максималното е същото – 30 г. Редуциране на наложеното наказание с една трета може да стане само ако се определи точен срок затвор, а не доживотна присъда.

Преди време имаше текст в НК, който предвиждаше почти същото, което сега се предлага: “Чл. 369а (нов 2009) Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние.”

Но съвсем скоро текстът беше отменен.

За съжаление, съвсем невинаги в досъдебното производство доказателствата са железни. Това създава възможност подсъдимият да бъде оправдан. И тогава близките няма да получат възмездие, а обществото – справедливост. Освен това при съкратеното съдебно следствие много рядко се стига до обжалване на присъдата, т.е. наказанието се налага по-бързо. А знае се колко дълго може да се влачи едно наказателно дело. Спестяват се и неприятните преживявания на близките на убития да слушат за издевателствата над близкия им човек.

Поради това би било по-добре да се помисли съкратеното съдебно следствие да е възможно само след съгласие на прокурора.

Именно прокурорът е страната в процеса, която в началото на производството пред съда има най-много и най-точна информация по делото, тъй като прокуратурата е водила досъдебното производство. А идеята на съкратеното съдебно производство е то да се реализира, когато доказателствата не са железни и когато бързината на приключване на делото е от съществено значение.

Съгласието на прокурора като условие за съкратено съдебно производство може да се реализира по много начини. Един от най-лесните е, като се създаде нов чл.369 а със следното съдържание:

“Чл. 369а Съкратено съдебно следствие се допуска само при съгласие на прокурора.”

Съгласието на прокурора може да се реализира и чрез промени в чл. 370 от НПК.

Естествено, при една законодателна промяна такова едно предложение следва да се обмисли внимателно и да се прецизира, като са възможни промени и в други текстове от НПК.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност