След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619185 www.24chasa.bg

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев

- Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването?

- Имаше сигнал до МВР за части от човешки труп в събота, 17 август. Незабавно събрахме екипи, извършиха се няколко огледа. Със сигурност може да се каже само, че имаме 2 трупа - на мъж и жена. Имаше останки във и извън водата.

Когато станат готови експертизите, когато установим самоличността на труповете, ще можем да добием по-ясна представа както за вероятната причина за убийствата, така и за извършителя.

- Знае се за намерените ключове, портфейл и дрехи. Пуснахте и снимки на дрехите. Имате ли сигнали от гражданите?

- Да, имахме няколко сигнала, но при направената проверка не се стигна до следа.

- Изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в Сливен потресе всички. Колко време издирвахте убиеца?

- Знаете, миналата седмица имаше изключително тежко и дръзко престъпление с малолетно момиче. Доста се каза по медиите. Изключително тежък и неприятен случай.

В резултат на бързо проведените мероприятия се стигна до заподозряно лице и след издирване от 24 часа то беше задържано. На база на събаните доказателства прокуратурата повдигна обвинение, поиска постоянен арест, а съдът го постанови. Щом прокуратурата е поискала постоянен арест, значи доказателствата са достатъчни.

Още

установяваме с

кого е

контактувал

задържаният,

както и дали са му помагали по време да укриването. Всичко ще се изясни в процеса на досъдебното производство.

- Над 800 полицаи са командировани на морето. Прави впечатление, че като че ли има по-малко престъпления. На какво се дължи намалението?

- Като цяло тенденцията в страната за първите 7 месеца е за намаляване броя на извършените престъпления и увеличение на разкриваемостта. В тази тенденция влизат и трите областни дирекции на морето - тези във Варна, Добрич и Бургас.

- Какви са най-честите престъпления по морето и кои туристи ги извършват - българи, чужденци, от кои държави?

- Най-честите престъпления по морските курорти са кражбите. Те са около 40% до 50% от всички престъпления там. В трите областни дирекции се забелязва спад на кражбите. Данните са към 31 юли. Намалението е малко над 23% в Бургас, в Добрич е 15%, а във Варна - 2%.

Извършителите са най-вече българи, в много редки случаи има и жители на бившите съветски републики.

Като цяло спадът на всички престъпления в Бургас е 17%, Варна е 9%, а в Добрич - 20%.

- А какъв е профилът на извършителите?

- Ще ви споделя цифри за Варна. Родените след 2000 г. извършители на престъпления са 226, между 1990 и 1999 г. са 296 , 250 са между 1980 и 1989 г. и между 1940 и 1949 г. са 16.

- Прави впечатление, че в последните месеци задържахте няколко души с влязла в сила присъда, които се укриват. Как влязохте в следите им? Ако не греша, имаше и един, издирван от Гърция.

- Това е една от основните дейности на МВР и се полагат постоянни усилия. Особен акцент са тези с влязла в сила присъда, които се укриват от правосъдието. Това е постоянен приоритет, затова и всяка областна дирекция на МВР и тук, в главната дирекция, имаме отделни сектори.

Работи се и с чуждестранните колеги за българи, укриващи се там, както и чужденци, които са тук.

За гръцкия случай убийството е от м.г. Заподозрени са двама българи, единият е задържан там, на място. За другия получихме информация къде се крие. За него беше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Атина. Сформирахме екип и го задържахме.

- Има ли общи черти между укриващите се?

- Всеки от тях се укрива по един или друг начин от правосъдието и правоохранителните органи. Избират с различни методи, за да затруднят установяването на самоличността и местонахождението им.

Някои сменят документи, други прическа, пускат или махат брада.

Сменят се не

само дрехите,

но и стилът

на обличане

Променя се и не просто града, а и областта. Избягват снимки, публични събития и други подобни.

- Един от укриващите се бе арестуван след убийство във Враца. Там разследването отне месец. Разкажете за процесуално-следствените действия там.

- В хода на работата по случая се установи, че един от заподозрените е обявен за издирване. Той не е пребивавал постоянно в област Враца, камо ли в с. Зпориград. Посещението му там е било само с цел извършване на друго престъпление.

Бил е без документи за самоличност, водил е скитнически начин на живот. Напускал е местообитанието си само с цел избягване на наказанието си от 3 г. затвор заради кражба. Избягвал е светския начин на живот.

Пребивавал е най-вече в селски стопанства, където са го наемали без трудов договор. Значително е променил външността си. След като го задържахме, беше предаден на съответните власти.

- Говори се, че там причината за убийството е кражба на пари. Споменава се сумата от 200 000 лв.

- Има още досъдебно производство, не е редно да се говори. От данните ни изглежда, че първоначалното намерение на двамата извършители е било грабеж.

- Говореше се, че има намесена и жена в този случай.

- Вижте, в процеса на работа някои версии отпадат, други се прецизират. Всичко зависи не само от обстановката, но и от новопоявилите се доказателства. Винаги в началото се работи по много версии, които в последствие се изчистват.

- След като разбихте групата, занимаваща се с телефонни измами от Румъния, като че ли броят им рязко намаля. Какво показват вашите данни?

- Това е дейност, която наблюдаваме приоритетно, имаме и специален сектор. Имахме няколко операции, едната беше съвместна с румънските колеги. Тя се казваше “Ринг-ринг”. След нея забелязваме сериозно намаление в сравнение с извършените престъпления преди и след нея.

За периода от началото на годината до 31 юли имаме 459 престъпления спрямо 670 за м.г.

Намалението на телефонните измами е 33%.

Разкриваемостта е от 13,9 до 23%. Може да се направи предположение, че това е в резултат на съвместните ни действия с румънските колеги и многото задържани от активния криминален контингент.

- Има ли нови сценарии там, или продължават да използват схемата за “съдействие на полицията”.?

- Това остава основният сценарий за телефонните измамници. В редки случаи е за пострадал роднина, близък, катастрофа и освобождаване на колетна пратка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Четете “24 часа”, ако искате да знаете истината!

    Онзи ден много медии се подведоха по едно изказване на Калин Сърменов, че на любимата актриса Стоянка Мутафова ѝ е била направена сърдечна операция, а именно байпас. Това на нейната възраст от 97 години изобщо не е нещо елементарно и сигурно много хора са се притеснили. Истината е съвсем друга - преди няколко месеца ѝ е сложен т.нар
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,