След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619185 www.24chasa.bg

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев

- Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването?

- Имаше сигнал до МВР за части от човешки труп в събота, 17 август. Незабавно събрахме екипи, извършиха се няколко огледа. Със сигурност може да се каже само, че имаме 2 трупа - на мъж и жена. Имаше останки във и извън водата.

Когато станат готови експертизите, когато установим самоличността на труповете, ще можем да добием по-ясна представа както за вероятната причина за убийствата, така и за извършителя.

- Знае се за намерените ключове, портфейл и дрехи. Пуснахте и снимки на дрехите. Имате ли сигнали от гражданите?

- Да, имахме няколко сигнала, но при направената проверка не се стигна до следа.

- Изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в Сливен потресе всички. Колко време издирвахте убиеца?

- Знаете, миналата седмица имаше изключително тежко и дръзко престъпление с малолетно момиче. Доста се каза по медиите. Изключително тежък и неприятен случай.

В резултат на бързо проведените мероприятия се стигна до заподозряно лице и след издирване от 24 часа то беше задържано. На база на събаните доказателства прокуратурата повдигна обвинение, поиска постоянен арест, а съдът го постанови. Щом прокуратурата е поискала постоянен арест, значи доказателствата са достатъчни.

Още

установяваме с

кого е

контактувал

задържаният,

както и дали са му помагали по време да укриването. Всичко ще се изясни в процеса на досъдебното производство.

- Над 800 полицаи са командировани на морето. Прави впечатление, че като че ли има по-малко престъпления. На какво се дължи намалението?

- Като цяло тенденцията в страната за първите 7 месеца е за намаляване броя на извършените престъпления и увеличение на разкриваемостта. В тази тенденция влизат и трите областни дирекции на морето - тези във Варна, Добрич и Бургас.

- Какви са най-честите престъпления по морето и кои туристи ги извършват - българи, чужденци, от кои държави?

- Най-честите престъпления по морските курорти са кражбите. Те са около 40% до 50% от всички престъпления там. В трите областни дирекции се забелязва спад на кражбите. Данните са към 31 юли. Намалението е малко над 23% в Бургас, в Добрич е 15%, а във Варна - 2%.

Извършителите са най-вече българи, в много редки случаи има и жители на бившите съветски републики.

Като цяло спадът на всички престъпления в Бургас е 17%, Варна е 9%, а в Добрич - 20%.

- А какъв е профилът на извършителите?

- Ще ви споделя цифри за Варна. Родените след 2000 г. извършители на престъпления са 226, между 1990 и 1999 г. са 296 , 250 са между 1980 и 1989 г. и между 1940 и 1949 г. са 16.

- Прави впечатление, че в последните месеци задържахте няколко души с влязла в сила присъда, които се укриват. Как влязохте в следите им? Ако не греша, имаше и един, издирван от Гърция.

- Това е една от основните дейности на МВР и се полагат постоянни усилия. Особен акцент са тези с влязла в сила присъда, които се укриват от правосъдието. Това е постоянен приоритет, затова и всяка областна дирекция на МВР и тук, в главната дирекция, имаме отделни сектори.

Работи се и с чуждестранните колеги за българи, укриващи се там, както и чужденци, които са тук.

За гръцкия случай убийството е от м.г. Заподозрени са двама българи, единият е задържан там, на място. За другия получихме информация къде се крие. За него беше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Атина. Сформирахме екип и го задържахме.

- Има ли общи черти между укриващите се?

- Всеки от тях се укрива по един или друг начин от правосъдието и правоохранителните органи. Избират с различни методи, за да затруднят установяването на самоличността и местонахождението им.

Някои сменят документи, други прическа, пускат или махат брада.

Сменят се не

само дрехите,

но и стилът

на обличане

Променя се и не просто града, а и областта. Избягват снимки, публични събития и други подобни.

- Един от укриващите се бе арестуван след убийство във Враца. Там разследването отне месец. Разкажете за процесуално-следствените действия там.

- В хода на работата по случая се установи, че един от заподозрените е обявен за издирване. Той не е пребивавал постоянно в област Враца, камо ли в с. Зпориград. Посещението му там е било само с цел извършване на друго престъпление.

Бил е без документи за самоличност, водил е скитнически начин на живот. Напускал е местообитанието си само с цел избягване на наказанието си от 3 г. затвор заради кражба. Избягвал е светския начин на живот.

Пребивавал е най-вече в селски стопанства, където са го наемали без трудов договор. Значително е променил външността си. След като го задържахме, беше предаден на съответните власти.

- Говори се, че там причината за убийството е кражба на пари. Споменава се сумата от 200 000 лв.

- Има още досъдебно производство, не е редно да се говори. От данните ни изглежда, че първоначалното намерение на двамата извършители е било грабеж.

- Говореше се, че има намесена и жена в този случай.

- Вижте, в процеса на работа някои версии отпадат, други се прецизират. Всичко зависи не само от обстановката, но и от новопоявилите се доказателства. Винаги в началото се работи по много версии, които в последствие се изчистват.

- След като разбихте групата, занимаваща се с телефонни измами от Румъния, като че ли броят им рязко намаля. Какво показват вашите данни?

- Това е дейност, която наблюдаваме приоритетно, имаме и специален сектор. Имахме няколко операции, едната беше съвместна с румънските колеги. Тя се казваше “Ринг-ринг”. След нея забелязваме сериозно намаление в сравнение с извършените престъпления преди и след нея.

За периода от началото на годината до 31 юли имаме 459 престъпления спрямо 670 за м.г.

Намалението на телефонните измами е 33%.

Разкриваемостта е от 13,9 до 23%. Може да се направи предположение, че това е в резултат на съвместните ни действия с румънските колеги и многото задържани от активния криминален контингент.

- Има ли нови сценарии там, или продължават да използват схемата за “съдействие на полицията”.?

- Това остава основният сценарий за телефонните измамници. В редки случаи е за пострадал роднина, близък, катастрофа и освобождаване на колетна пратка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя