Учителите са по-важни от нова апаратура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619279 www.24chasa.bg

Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги, които са на “ти” със съвременните постижения на медицината.

От друга страна обаче, ако искаме младите лекари на България да станат добри специалисти, трябва да им осигурим като ментори най-добрите в професията. Защото може и да се обучават на модерни машини, но ако го няма учителя - лекаря с дълга практика и безспорен професионализъм, то крайният резултат едва ли ще е добър. Затова в случая трябва да се подхожда комплексно и условието да има налична модерна апаратура не е задължително да бъде водещо.

Ако държим в следващите години българските млади лекари да са на ниво, трябва да стимулираме най-добрите, водещите лекари на всяка болница да станат техни учители. Само машините не стигат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без правила не става - даже и за тротинетки

    Без правила не става - даже и за тротинетки

    Нашествието на тротинетките по улици, булеварди, тротоари и велоалеи предизвика известен артистично-екологичен хаос в движението и наложи спешно да се пишат правила. Защото и шофьори, и пешеходци в чудо се видяха от новите возила, които се движат абсолютно безразборно и безхаберно в големия град. В момента хора с тротинетки може да се видят
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката