Учителите са по-важни от нова апаратура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619279 www.24chasa.bg

Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги, които са на “ти” със съвременните постижения на медицината.

От друга страна обаче, ако искаме младите лекари на България да станат добри специалисти, трябва да им осигурим като ментори най-добрите в професията. Защото може и да се обучават на модерни машини, но ако го няма учителя - лекаря с дълга практика и безспорен професионализъм, то крайният резултат едва ли ще е добър. Затова в случая трябва да се подхожда комплексно и условието да има налична модерна апаратура не е задължително да бъде водещо.

Ако държим в следващите години българските млади лекари да са на ниво, трябва да стимулираме най-добрите, водещите лекари на всяка болница да станат техни учители. Само машините не стигат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Четете “24 часа”, ако искате да знаете истината!

    Онзи ден много медии се подведоха по едно изказване на Калин Сърменов, че на любимата актриса Стоянка Мутафова ѝ е била направена сърдечна операция, а именно байпас. Това на нейната възраст от 97 години изобщо не е нещо елементарно и сигурно много хора са се притеснили. Истината е съвсем друга - преди няколко месеца ѝ е сложен т.нар
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,