Срещата на Г-7 погреба глобализацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7624332 www.24chasa.bg

Дали не започва новата световна криза?

Нищо хубаво не произлезе от срещата на Г-7 в Биариц, Франция. Нейният финал срина световните борси и хвърли света в паника - дали най-сетне не започва дългоочакваната нова световна криза? Според експертите следващата криза ще бъде много по-лоша, отколкото предишната през 2008 г. А тя, от своя страна, бе най-лошата след краха на “Уолстрийт” през 1929 г. и последвалата Велика депресия.

Големият сюжет на срещата в Биариц, както и на предишната в Канада, е “Тръмп срещу всички останали”. Но всъщност сблъсъкът е между новия протекционизъм на САЩ и агонизиращия глобализъм, към който все още са се вкопчили като удавници европейските лидери.

Разликата е, че сега

Тръмп е два пъти

по-агресивен,

а евролидерите очевидно са малко уморени. Меркел е на доизживяване, италианският премиер Конте е пред уволнение, Борис Джонсън я изкара на поста до Нова година, я не, Макрон пък бе бламиран на евроизборите и преди това от “жълтите жилетки”. Засега глобализаторският елит като по чудо успява да се задържи на повъхността, но очевидно е изоставен от светлото бъдеще.

Тръмп обаче е в стихията си. Той е напомпан от факта, че обвиненията за сътрудничество с Путин вече отпаднаха. Още тази есен ще започне голям лов на заговорниците срещу президента в тайните служби на САЩ, Италия, Великобритания, Австралия и още кой знае колко ценни съюзници. Нищо чудно хайката да подгони и Барак Обама. Миналата година това обвинение тежеше като камък на шията на Тръмп, но сега предчувствието за възмездие му дава криле.

За да вдигне

адреналина на

съюзниците си,

точно преди срещата Тръмп поиска от Дания да му продаде Гренландия. Когато получи отказ, отмени посещението си в скандинавската страна. Това е характерната за Тръмп буфонада, заимствана от американския кеч тип “Разбиване”. Приятелските министри никога не са сигурни дали се шегува, или трябва да го вземат на сериозно. Но каквото и да изберат - винаги се оказва обратното.

Пристигайки в Биариц, Тръмп заплаши Франция със 100 процента мито върху френското вино. Има логика, тъй като преди това Франция наложи 3% данък върху приходите на “Фейсбук”, “Амазон” и “Гугъл” на нейна територия. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск обеща: “Ако САЩ наложат мита на Франция, Европейският съюз ще отговори подобаващо… ние трябва да сме готови …и ние сме готови!”

Но от Туск нещата зависят толкова, колкото и от уважаемия читател.

Италианският премиер Джузепе Конте пък предупреди Тръмп да не вдига митата за германските автомобили: “Тази мярка ще се отрази много върху италианската система, като се има предвид колко нашата промишленост е интегрирана с германската.”

Забрави ли Конте, че “Фиат” купи половината “Крайслер”? В момента европейските производители плащат 2,5% мито за достъп до американския автомобилен пазар, докато американските плащат 10% за достъп в Европа, така че и тук има логика. Засега Тръмп заплашва с 25% наказателно мито, но може би блъфира. А може би и не.

Китай явно не

вземаше на

сериозно нито

заканите, нито

митата

на Тръмп. В чест на Биариц Тръмп го зарадва с новината, че от 1 октомври вдига с още 5% митата на китайски стоки за 550 млрд. долара. Целият търговски оборот с Китай миналата година бе 670 милиарда, а търговският дефицит – 419 милиарда. В понеделник източните борси се сринаха, а Китай даде сигнал, че иска да преговаря и ще направи решителни отстъпки, само и само да сложи край на търговската война.

Досега Пекин отговаряше на американските мита с девалвация на юана. Сега явно е уплашен. Но истината е, че едва ли ще направи тези отстъпки, които биха задоволили Тръмп – например да му позволи да направи голф игрище на площада “Тянянмън”. Или да вдигне хотел “Тръмп” в Забранения град.

Така че търговската война ще продължи, докато единият е повален. САЩ вече гледат на Пекин както Рим на Картаген и едва ли нещо ще се промени, дори Тръмп да загуби изборите догодина. Пристигайки във Франция, Тръмп издаде заповед, достойна за Наполеон: “С настоящото на нашите велики американски компании се нарежда незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително и да се върнат у дома и правят продуктите си в САЩ!”

Президентът пусна това историческо нареждане в туитър, с което запази и елемента на клоунадата – утре може да каже, че се е шегувал. Поне засега няма нито документ, нито официално решение. Но фирмите вече треперят - ами ако няма шега?

Според закона американският президент има правото да даде подобно нареждане на американските компании в случай на извънредно положение. Тази възможност вече е използвана от президентите 54 пъти и 29 от забраните действат в момента. Прилагана е срещу Ирак при агресията в Кувейт през 1990 г., срещу Сърбия през 1998 г. и срещу Русия при анексията на Крим през 2014 г. Ако сега наистина го приложи и срещу Китай, светът вече няма да е същият!

Но нещата се развиват бързо. Ако признаците за световна рецесия преминат в системна криза, едва ли САЩ ще постъпят както предишния път, когато окъпаха големите банки с безлихвен златен дъжд. Този път ще действа принципът на протекционизма – всяка коза за свой крак.

Дали не започва новата световна криза?

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо