Превъзходството на баничарката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7627704 www.24chasa.bg

Пред нея никой не е ВИП - тя е

лека, нахална, енергична и груба,

невзрачна, но дразнещо агресивна

като флекс в ранна съботна утрин

Баничарката е социален феномен. Чайките и волгите отдавна изчезнаха, ладата и тя отмина, мутренските джипове също са история. Епохите се сменят, властелините на пътя умират един след друг като динозаври, но тя е вечна. Лека, нахална, енергична и груба, невзрачна, но дразнещо агресивна като флекс в ранна съботна утрин. Пред баничарката никой не е ВИП и няма предимство - дори когато е отляво, е дясно стояща.

Точно си правиш маневрата за паркиране, пуснал си аварийните, още малко и в последния момент забелязваш в задното огледало как тя се стрелва като баба в трамвай и се навира в твоето място.

Щото е само за

една минута, бе! Не виждаш ли, че баничарката работи, не е айляк като теб? Дъх няма време да си поеме.

Чрез своето характерно нечовешко нахалство си е извоювала неписан статут на МПС с огромна заетост и понеже е запъхтяна, нервна и хиперактивна, на никого не му се занимава с нея. Дори катаджиите извръщат очи. Тоя многофункционален модел е на фирмата, не на баничаря. Той просто си върши работата, човек, трепе се като грешен дявол и не разбира защо изпадаш в истерия и искаш да го убиеш. За една минута панаир вдигат, ей! Все по-лоши стават!

Иначе баничарката е зодия Лъв, никого не жали.

Засича джип за

половин милион

евро в

Петроханския

проход

На вратите ѝ пише “Месо. Птици. Колбаси”, обаче на шофьора кльощавата левачка виси отвънка за проветрение. Той не пуска климатик. От една страна, защото такъв не му е внедрен, но и да има, за какво да се харчи гориво залудо? Той докато се изпоти, ще пристигне, не ли?

Пори вятъра, задминава рисковано в завоите, малко издиша по нанагорнището, но не се предава, на спускането от върха е стрела.

Дългата колона автомобили, спазващи знаците и правилата за движение, пъпли примирена зад тромава цистерна,

дава път на

разлютената

баничарка, само

и само тя първа

да стигне

Стъписва се малко, когато най-бързият драйвър, вместо да гони работното време на бакалията в Берковица, внезапно отбива в крайпътна кръчма. Но нищо. И той е човек, не е роб, огладнява. За едно шкембе е готов да си изкара навън буталата.

И в градската среда от баничарката по-добра няма. Спира пред нечий гараж в осем сутринта, блъска яко врати, чак прозорците звънтят като при земетръс. Но няма кой да се разсърди, тя е фундамент на съвременната търговия, от изгрев до залез се блъска препотена, няма време да спазва етикета. Задницата ѝ прави задръстване на улицата, ама те, хората, нали виждат, че зарежда минимаркета, не е седнала да седи.

Баничарката е горда със себе си, не е свенлива, има си характер. Като тръгне шофьорът със служебната на море, не се мъчи да скрие надписа “Кърти, чисти, извозва”, той му е престиж. Пък и рекламата никога не му е излишна.

Не е суетен като таксиджиите, които си опаковат с найлон табелката, когато са цивилни. Баничарят заслужава уважение както бояджията в социалистическото общество, който омазваше с работния си гащеризон седалката в автобуса и никой гък не смееше да му каже. Въпрос на възпитание е да го цениш.

Знае всичко.

Не е дървен

философ като

бакшишите,

от първа ръка му е информацията, ама си мълчи, за какво да им отваря очите? Оня, собственикът на голямата верига хипермаркети, от ей такъв го познава, зареждал му е още първия гараж с кисело мляко, извара и безалкохолно, на к'ъв му се пра'и!

Вечер, като седне на маса, на луди стават и Тръмп, и Путин, и Бойко. За Сирия само да го бутнат, с часове експертни анализи бълва, обаче не му е работа да им се бърка, щото утре пак ще става в пет. Баничарката, ако не докара хляба, к'во ще ядете, бе, ало! Него пътните глоби не го плашат, то е ясно, че е незаменим, цялата фирма крепи. Никой не знае по-добре от него къде бензинът е най-евтин. Е, малко пуши после отзад, но нищо, нали е на плюс. Те друг човек да носи на толкова работа откъде ще намерят? Всички са бежанци.

Когато го пипне КАТ с изтекла винетка, звъни на Кремена, секретарката. Два пъти ѝ е по-голяма заплатата от неговата и само ядове носи. То бива мързел, то бива шуробаджанащина...

Баничарката не понася луксозни и скъпи коли, целият номер е в шофьорлъка, не в конете. От дясно ги задминава в лявата лента, сами почват да си говорят от яд. После нарочно кара бавно - да ги изнерви и като почнат да присветват, дава газ и издърпва напред със 180. Нямало летящи баничарки, моля? А пък как се забавлява с оня номер преди светофара. Леле! Гледа го, че се е засветкал, закъде се е разбързал, мама му мръсна, за кого се мисли? Баничарят ще му покаже кой е големият на пътя.

Рязко го засича и почва да му кара с четиресет. Оня няма накъде да мърда, в съседните ленти е фраш. Нищо, че е с халогени и има подгряване на седалките, влачи му се на опашката. И точно когато зеленото вече примигва, големият натиска педала. Излита на жълто, понякога и червеното го хваща, ама не му дреме. Повече го грее, че оня лизинговият остава да чака следващия светофар.

Аматьори! Само хлебарка и баничарка оцеляват в ядрена зима. Поклонете се!

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета