Кирил Велчев: 23 000 илюминации озаряват Пловдив за празника на реката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7629760 www.24chasa.bg
Кирил Велчев

- През целия ден в неделя - атракции, летене с балон и концерти

Кирил Велчев: 23 000 илюминации озаряват Пловдив за празника на реката

- Хубавите събития от европейската столица на културата предстоят, казва изпълнителният директор на фондация "Пловдив" 2019  

- Г-н Велчев, повечето събития от европейската столица на културата в Пловдив минаха. Какво предстои в оставащите 4 месеца?

- Програмата през септември е изключително наситена. Голяма част от акцентите в нея предстоят. Това са Нощта на музеите и галериите, големият джаз фест и Once Dance Week. Подготвяме изложба с външното министерство на Германия, която ще бъде в Пловдив. Хората има още много какво да видят.

- Голямото лятно събитие беше Hills of Rock, което събра десетки хиляди публика. В неделя, на 1 септември, сте подготвили “Празник на реката”. Какво ще представлява той?

- Това е втората ни голяма лятна проява. С “Празник на реката” искаме да дадем началото на силен есенен сезон. Този празник

ще ознаменува и

петата годишнина

от спечелването

на титлата

“европейска

столица на

културата”

Хората още помнят как изглеждаше главната улица на 5 септември 2014 г., когато Пловдив беше избран за престижното домакинство. Всяка година оттогава подаряваме празници на гражданите.

- Разкажете как ще протече “Празник на реката”.

- През целия ден на 1 септември, неделя, от 11 до 22,30 ч ще има маратон от прояви. Те ще са по цялото протежение на обновения бул. “Марица-юг”, на самия бряг на реката. Възловото трасе ще бъде затворено за автомобили в отсечката от Водната палата до бул. “Източен”.

Празникът започва със спортни атракции, хората ще имат възможност да скачат от специално изградена кула върху огромна възглавница. В късните следобедни часове

ще издигнем

балон с горещ

въздух, на който

желаещите могат

да се качат

след предварително записване и попълване на декларация. Няколко моторни делтапланера ще правят фигури над река Марица. Опъваме специално пригодена лента, която ще бъде над коритото. Инструктори ще показват как се ходи по въже над реката. През целия ден DJ Skill ще подгрява.

- Каква символика влагате в реката с този празник?

- Първо, Марица е градообразуващ фактор в Пловдив. Второ, тя трябва да бъде асоциирана с културните политики на града. Трето, самото крайбрежие е много приятно място. След реконструкцията булевард “Марица-юг” се превърна в атрактивно място с детски площадки и зони за отдих. В 19 ч на сцената ще се качат Deep Zone Project с Дидо, които ще подгреят събитието.

Ще участват още

Графа и Михаела

Филева, а Любо

Киров ще закрие

концерта

В 22,30 ч започва грандиозното огнено пиротехническо шоу от северния бряг на реката. А хората от отстрещната страна ще могат да го наблюдават.

- Нещо като повторение на зарята от откриващото събитие на 12 януари ли ще бъде това шоу?

- Не, ще е много по-зрелищно. Това е пиромузикален спектакъл с фойерверки и лазери. Всеки изстрел ще следва такта на музиката и ще продължи 20 минути. Докато на откриващото събитие зарята беше 10-минутна. Тук говорим за два пъти по-дълго шоу като времетраене. 23 000 илюминации ще бъдат изстреляни в небето на Пловдив. Но искам да запазя и малко тайна за публиката.

- Неминуемо мнозина ще питат колко струва този празник?

- Не повече от 150 000 лева. Тези пари са заложени в бюджета на фондация “Пловдив 2019”. Естествено, ще знаем крайната сума след финализиране на проявата.

- Нали помните как хората реагираха за похарчените средства от откриващото събитие?

- Всички разходи за проявите ни са предварително заложени, а

бюджетът е

одобрен от

общинския съвет

С подобни празници искаме да зарадваме пловдивчани и гостите на града.

- Смятате ли, че европейска столица на културата успя да отговори на очакванията на хората?

- Не зная дали аз съм човекът, който трябва да го каже, но сами виждате нашите прояви каква публика събират. Дори последното събитие - концертът на Орлин Павлов, където сцената беше върху плаващи понтони в Гребния канал и беше заснет финалът от филма “Завръщане”, събра над 8000 зрители. 

Районът на Гребната база в Пловдив се превърна в притегателно място за култура. Мисля, че хубавите неща, които се случиха, и това, което предстои, дават допълнителен тласък на европейската столица на културата. Много е важно това да е само началото от този проект. Очаквам в следващите 2 години подобни прояви да продължат. И достойно да предадем титлата на следващите избрани градове догодина - хърватския Риека и ирландския Гоуей. Смея да кажа, че най-хубавото в Пловдив предстои.

- Кои от миналите събития според вас бяха гвоздеите в програмата на “Пловдив 2019”?

- Неминуемо откриването на 12 януари. Това беше спектакъл, който надали ще се види на друго място в България.

- Имаше обаче доста обструкции към него.

- Да, имаше отделни негативни коментари, но това беше емблематично събитие. Съумяхме на 12 януари при минус 10 градуса и леден вятър да съберем на открито 50-хилядна публика в центъра на града. Нито футболен мач, нито какъвто и да било друг концерт може да направи такова нещо.

Тридневният

фест Hills of Rock

събра десетки

хиляди на

Гребната база

- Част от критиките са, че в програмата ви липсва високото класическо изкуство за сметка на масовото.

- Всеки има своите очаквания. Едни желаят всяка седмица да се събират в “Капана”, а други - да виждат Мадона на пловдивска сцена. Не бих казал, че отсъства класическото изкуство. Спектакълът “Одисей” на пловдивския театър, който е част от нашата програма, според специалисти е на световно ниво. И виждате, че от премиерата му през февруари досега няма билети за следващите постановки. Не мога да не подчертая OPERA OPEN. Ако това не е високо изкуство, какво е?

Античният театър не може да побере публиката за спектакъла “Орфей и Евридика”" чийто режисьор е италианецът Стефано Пода. Наложи се да бъдат пуснати още две допълнителни представления, за които билетите отново се разграбиха. OPERA OPEN засили културния туризъм в Пловдив.

Всяка вечер 3000

души гледат

опера на

Античния театър

Това е феномен.

- Твърдите, че европейската столица на културата дава за всеки вкус по нещо.

- Разбира се. Който иска улично изкуство - отива в “Капана”. Който желае класика - гледа театър и опера. Подпомогнахме читалищата от целия Южен централен район.

CV

Кирил Велчев е изпълнителен директор на общинската фондация “Пловдив 2019”, която реализира програмата на европейската столица на културата.

Роден е на 30 юни 1983 г. Завършил е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Магистър е по хореография и режисура

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

 • Когато няма филтри за опасните на пътя

  Когато няма филтри за опасните на пътя

  Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С
 • Да паразитираш върху наивници

  Да паразитираш върху наивници

  Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката