Виолина Маринова: Информационните системи на Банка ДСК са защитени и сигурни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7635012 www.24chasa.bg
Виолина МариноваВярвам, че от тази ситуация ще излезем по-мъдри, по-умни и по-силни, казва главният изпълнителен директор на Банка ДСК- Госпожо Маринова, Комисията за защита на личните данни наложи сериозна санкция на Банка ДСК заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на около 30 хиляди клиенти на банката. Няма как първият ми въпрос да не бъде има ли от какво да се притесняват клиентите на банката?

- Това е и въпросът, на който искам първо да отговоря и аз. Клиентите на банката трябва да бъдат спокойни. Няма нужда от притеснения. Това е изолиран случай, а клиентските данни са достъпени от трети лица в резултат от злонамерено човешко поведение, а не пробив в информационната сигурност на Банка ДСК.

Предприехме и допълнителни мерки, за да повишим организационната сигурност в банката, за да защитим в още по-голяма степен личните данни на своите клиенти. Защото в крайна сметка в това е същината на нашата работа! Цялото ръководство на Банка ДСК приема сериозно мисията ни да запазим доверието на хората, които ни предоставят средствата си или разчитат на финансиране, за да реализират плановете си.

Винаги съм вярвала, че това не е само бизнес. Ние, банките, сме неизменна част от живота на всеки човек – дали за да преведе пари за покупките си, дали за кредит за семейно жилище, дали за финансиране на самостоятелен бизнес … В този смисъл за мен е изключително важно клиентите ни да са спокойни.

Банка ДСК е един от най-големите оператори на лични данни в страната. Обработваме и съхраняваме личните данни на милиони българи и се отнасяме изключително отговорно към опазването им в тайна. Затова пак ще повторя, говорим за физическа кражба на електронни копия на документи. Не става въпрос за дигитална атака срещу информационните системи на банката. Те са защитени и сигурни.

- Какви допълнителни мерки ще предприемете, за да защитите личните данни на клиентите си в бъдеще?

- Предприели сме всички необходими мерки за отстраняване на евентуални пропуски в организационната сигурност на банката. Работим за допълнително подсигуряване на информацията, която обработваме и съхраняваме.

И отново ще кажа, говорим за кражба на данни. Това е престъпление, злонамерено човешко поведение.

- Какви точно данни са откраднати? Как ще уведомите засегнатите?

- Да, наистина е важно да стане ясно за читателите ви. В случая говорим само за данни от кредитни досиета по жилищни и ипотечни кредити от преди 2016 г. Не касае информация за депозити или други продукти на банката. Важно е също, че по-голямата част от тези кредити вече са погасени. Трябва да стане ясно също, че са изнесени данни на физически лица, не става въпрос за клиенти на банката, юридически лица.

В максимално кратък срок на корпоративния сайт на Банка ДСК ще осигурим платформа, чрез която клиентите ще могат да проверят дали техните данни са засегнати.

- Казвате, че става въпрос за кражба. Ще има ли наказания?

- Веднага след като констатирахме, че има нарушение, уведомихме правоохранителните и правораздавателни органи. Не сме се бавили, не сме се крили, не сме се колебали! Ето, аз съм тук, пред вас. Отговарям на всичките ви въпроси. Така, както вдигах телефона и на всеки журналист, който ми звънна за коментар в деня, в който беше обявена санкцията.

В крайна сметка доверието на клиентите е най-ценният ни актив. Банка ДСК е финансова институция с почти 70-годишна история. Нямаше да сме още тук, нямаше да сме водеща банка, да сме сред най-предпочитаните работодатели, да покажем такива забележителни резултати на стрес тестовете, ако не ни интересуваше мнението на нашите клиенти. И именно заради интересите на хората, които ни се доверяват, действахме толкова решително в тази изключително неприятна за нас ситуация.

Затова вярвам, че така, както ние достойно понасяме своите санкции, така и извършителите на това злонамерено и неправомерно действие ще си понесат отговорността.

- В такива случаи хората се притесняват, че някой може да злоупотреби с данните им – да вземе кредит на тяхно име, да му продаде колата, недвижимия имот… Какво мислите, има ли такава опасност?

- Няма такава опасност. Говорим за клиентски данни по кредитни досиета от преди 2016 г. Голяма част от тези кредити отдавна вече са погасени. Освен това в досиетата се съхраняват копия на документи, които не могат да бъдат използвани за извършване на сделки. Мога да ви уверя, че банките разполагаме с достатъчно надеждни механизми да удостоверяим самоличността на кандидатстващите за банкови кредити. В допълнение продажбата на имоти и автомобили в България изисква участие на нотариус, чиято роля е да удостовери, че в сделката участват точно тези лица, които са описани в документите.

- Ще компенсирате ли по някакъв начин засегнатите?

- За компенсации не може да се говори общо, а само в зависимост от конкретния случай и реално претърпените вреди. Мога да посъветвам всеки, който счита, че е претърпял вреда вследствие на кражбата, да се обърне писмено към нас.

- А вие сама как преценявате събитията?

- Знаете ли, едновременно с гневните коментари получихме толкова много подкрепящи и позитивни. Подобни събития няма как да не ни се отразят, но се надявам с допълнително подобряване на организационната сигурност отново да докажем защо през всичките тези години сме водеща банка на пазара. Вярвам, че от тази ситуация ще излезем по-мъдри, по-умни и по-силни.Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато няма филтри за опасните на пътя

    Когато няма филтри за опасните на пътя

    Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката