Радичков - оригиналът и суджукът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7635052 www.24chasa.bg

Да се преразказват произведенията на Йордан Радичков, е работа трудна, почти невъзможна. Почти, ама ето че едно издателство, което прави христоматии за децата, е успяло - седнали хората, преразказали прекрасния негов разказ “Нежната спирала” така, че оригиналът съвсем не се вижда.

С две думи - надробили са оригинала на Радичков, смлели са го като купешки суджук, напъхали са го в найлонова опаковка и готово - ето ви христоматия за ширпотреба! Хем става по-лесен за храносмилане - пардон, за учене, хем издателството не се разправя с някакви си там авторски права. За които трябва да се търси разрешение, че и да се плаща.

А така, напряко, през нивите и ето ви Радичков - ама били думите му пооскубани, целият му блясък изтъркан, нямало ги всичките там природни картини, цялото човешко светоусещане, докосването до Космоса и неговите звуци - ще минат и без тях българските ученици. И може би никога, ама съвсем никога няма да посегнат към оригиналите на Радичков. За съжаление!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,