Радичков - оригиналът и суджукът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7635052 www.24chasa.bg

Да се преразказват произведенията на Йордан Радичков, е работа трудна, почти невъзможна. Почти, ама ето че едно издателство, което прави христоматии за децата, е успяло - седнали хората, преразказали прекрасния негов разказ “Нежната спирала” така, че оригиналът съвсем не се вижда.

С две думи - надробили са оригинала на Радичков, смлели са го като купешки суджук, напъхали са го в найлонова опаковка и готово - ето ви христоматия за ширпотреба! Хем става по-лесен за храносмилане - пардон, за учене, хем издателството не се разправя с някакви си там авторски права. За които трябва да се търси разрешение, че и да се плаща.

А така, напряко, през нивите и ето ви Радичков - ама били думите му пооскубани, целият му блясък изтъркан, нямало ги всичките там природни картини, цялото човешко светоусещане, докосването до Космоса и неговите звуци - ще минат и без тях българските ученици. И може би никога, ама съвсем никога няма да посегнат към оригиналите на Радичков. За съжаление!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато няма филтри за опасните на пътя

    Когато няма филтри за опасните на пътя

    Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката